Rabu, 20 Mac 2013

Tips Penjagaan Luka Czer


Eh ni versi Dr Hannah ok, kihhhh kihhh :P

Luka saya dah kering. Nampak satu line elok cantik je. Tak ada nanah or daging terkeluar ke hape. Alhamdulillah masa dalam pantang lagi luka luar dah kering. Tapi yg dalam2 tu aku tak tau la kan, tak nampak pon ;p

Ni cara saya jaga luka :)

  • Bahagian luka sentiasa kering & bersih. Tak payah nak sapu minyak gamat ke hape sebab bila sapu, luka jadi basah. Bila basah, high probability utk ada infection
  • Bila mandi, jangan wrap luka dengan plastik. Lalukan air macam biasa. Tak pedih pon, mindset je tu kalau luka kena air pedih, cewahhh ;p Lepas mandi lap kering. Tekap2 dengan tuala. Make sure ada 2 tuala. 1 utk badan & 1 utk luka. 
  • 2minggu pertama jgn makan ikan haruan gila2. Sehari kau hadap 3 botol pati ikan haruan, pastu lauk pon ikan haruan jugak. Jangan2! Seminggu sekali cukup. After 2,3 minggu baru buleh sebab mula2 ni luka lembut lagi. Basah. Kalau banyak sgt makan ikan haruan, luka jadik bergentil-gentil macam karipap. Haaaa kan tak cantik dah tu :P
  • Banyakkan makan buah oren sunkist. Cepat baikkan luka dan juga melawaskan, hehe. Lepas makan kalau tibe2 rasa berdenyut2, tak pe, tu tanda daging bahagian dalam tengah bercantum. Nak baik la tu :)
  • Pakai disposable panties sebab ianya nipis. Kalau berpeluh, luka tak basah. Dah la luka tu betul2 atas ari2 & di kawasan pelipat. Jadi disposable panties amat membantu :) Saya dalam pantang ni pakai disposable panties je. Tak berani nak pakai panties biasa. Incek husband kalau lalu depan farmasi ke, mesti call tanya disposable panties ada lagi tak? Dia yg terlebih concern. HAHAHAHA
  • Sebulan yg pertama banyakkan baring. Jangan duduk sangat sebab bila duduk, kita menekan perut. So secara tak langsung, luka juga turut "tertekan". Kadang ngilu wooo duduk nyusukan Hanan lelama. Saya sampai tahap suruh Incek Husband pegangkan Hanan kejap, saya nak baring. Nasib Hanan tak menangis bila susu kena stop tibe2 HAHAHAH
  • Bila bangun dr baring, jangan terus bangun. Ampu badan dengan tangan dulu sebab kalau kita terus bangun, kita banyak guna tenaga dari perut. So luka akan sakit secara tak langsung :)
  • Elakkan membongkok amek barang terjatuh kat lantai. Seeloknya mintak tolong keluarga. Alhamdulillah husband & famili banyak membantu saya :)
  • Jangan ketawa or cakap kuat2 sebab kita guna tenaga tu dari perut. Kalau anda batuk or bersin, pegang perut anda. Ye, memang agak sakit. Kadang kalau Incek husband buat lawak, saya terpaksa pegang perut. Mamat tu memang, kadang tengok muka saya tengah tahan sakit (kan saya dah tak makan pain killer), mesti dia buat lawak. Adoiii suami, saborrr jela ;p
  • Jangan buat kerja2 berat & melasak sangat. Banyakkan berehat. Masa pantang ni la nak berehat & manja2 nak apa, mintak aje, Jangan kena mintak lempang sudah HAHAHAHA. saya ada kawan, kes czer gak. Dalam pantang dah buat kerja2 berat, melasak bagai. Sudahnya luka dia terbuka & daging terkeluar. kena p hospital utk cuci luka tu balik. Nasib tak kena jahit balik kan. Eeeeeeeyewwww takut pulak saya dengar. Jadi, janganlah buat kerja2 berat & melasak sangat ye. Badan nak pakai lama tuh :p


ok, jumpa lagi edisi lain.Hakkkhakkk. Budak kecik ni dah bangun nak menyusu :)





3 ulasan:

ifah am berkata...

assalamualaikum kak N...

huhu...takotnya baca pe yg kak N tulis nih..huhu..

sye dengar org lain or sye sndiri yg kena pisau sikit je kt tangan pon dh rsa sakit , pe lg bila bca pe yg akk post ni...huhu..
sume ni bg kesedaran n sy dapat rasa kesusahan n pengorbanan seorang ibu bila melahirkan ank..huhu
so,sy hrp semoga akk sihat slalu ye...

sonok baca blog akk dpt bnyk info baru n bleh tgk gambo baby hanan n mommy hannah yg cumel2...
smga akk N sentiasa bahagia disamping keluarga tersayang k..huhu

akk N klu bleh doakan la sy ye...(hehe..walaupon akk x kenal sy scra real)..mggu dpn sy dh final exam..huhu..(xleh skodeng blog akk dlm seminggu nih..huhuhu)

ok la, lastly, assalamualaikum n babai...jaga diri ye kak N...

ifah am berkata...

assalamualaikum kak N...

huhu...takotnya baca pe yg kak N tulis nih..huhu..

sye dengar org lain or sye sndiri yg kena pisau sikit je kt tangan pon dh rsa sakit , pe lg bila bca pe yg akk post ni...huhu..
sume ni bg kesedaran n sy dapat rasa kesusahan n pengorbanan seorang ibu bila melahirkan ank..huhu
so,sy hrp semoga akk sihat slalu ye...

sonok baca blog akk dpt bnyk info baru n bleh tgk gambo baby hanan n mommy hannah yg cumel2...
smga akk N sentiasa bahagia disamping keluarga tersayang k..huhu

akk N klu bleh doakan la sy ye...(hehe..walaupon akk x kenal sy scra real)..mggu dpn sy dh final exam..huhu..(xleh skodeng blog akk dlm seminggu nih..huhuhu)

ok la, lastly, assalamualaikum n babai...jaga diri ye kak N...

StrewberiManis =) berkata...

ifah :

Sakit melahirkan anaklah sakit paling sakit dikk oiii
tu belum lagi bab ibu bersengkang mata jaga kita kan
sebab tu syurga dibawah telapak kaki ibu *insaffff*

ok ifah, good luck ye
buat leklok, before exam, call mak ayah, mintak doakan
ingat, doa mak ayah tak ada hijab :)