Ahad, 23 Disember 2012

29weeks of pregnancy :)


Minggu lepas saya ada buat entry pasal pregnancy journey saya. Bermakna dari mula saya dapat tahu saya pregnant sampailah detik sekarang.. Lagpon saya pernah janji dulu nak share dekat blog ni :)

Tapi bila dah siap, saya rasa malas pulak nak publish. Jadi, saya biarkan dalam draft utk membacaan saya akan datang. kot la tibe2 saya nak publish, tu lain punya cerita ok. HAHA. Mood mak buyung ni memang ada pasang surutnya. Ikot dan dia je, panggg kang tau la, HAHA

Masa ni tengah pulun utk final exam. 
Tu belakang tu ada buku. Jadi, sila abaikan eh.
HAHAHA
Perut saya dah nampak boooolatt kan? Hiksss :)

  • saya masih TAK ADA sebarang alahan. Alhamdulillah. Harapnya kekal sehingga kelahiran kelak.
  • Mengidam pelik2 ke, memang TAK ADA. harapnya tak ada sebab saya tak nak susahkan Incek husband :)
  • Kaki saya masih tak bengkak2 lagi. Alhamdulillah. Tapi bulan lepas kot saya sakit tumit. Jenuh Incek husband mengurut tetiap malam. HEHE. Tapi kejap je, dalam seminggu dua. Sekarang dah tak ada dah :)
  • Sekarang saya kerap sakit bahagian ari-ari. Bila tanya Dr, dia kata normal sebab beybee membesar & menekan tulang pelvik saya. Utk anak pertama, agak sakit sikit sebab beybee tak jumpa "laluan" dia nak membesar. Ohhhh gituuu. Tak per sayang. Membesarlah kamu dengan sihat & sempurna. Bonda sanggup tahan sakit sebab Allah dah janjikan setiap kesakitan, pahalalah ganjaran buat bonda :)
  • saya masih mampu menyediakan makan pakai Incek husband. kadang dia tegur jangan masak heavy2 sangat. Simple2 sudah. nanti lagi lama saya berdiri di dapur, ada kemungkinan tumit saya sakit balik. Tapi saya ni mana reti dok diam. Rasa macam tak produktif la duduk sesaje :P

26weeks. thanks beybee teman bonda amek exam! :)
Besar nanti amek ACCA jugak eh?
HAHAHA

  • Masuk je 6 bulan (24weeks) Incek husband tak bagi mendobi & meng-iron baju kerja dia. Katanya saya kena banyak berehat. Kain baju kotor semua dia hantar dobi je. Saya kena berehat & "berpantang" dari buat kerja2 rumah. Alaaaa mendobi bukan kerja berat pon. Mesin yang basuhkan. saya picit butang dia je, HAHA. Tapi sampai sekarang baju2 kotor tak berjaya dihantar ke dobi. Kan saya dah kata tadi, saya tak reti dok diam. Asal baju kotor dah separuh bakul, cepat2 saya basuh sebelum dia hantar ke dobi. HAHA.
  • Baju beybee dah beli. baru tadi aktiviti mendobi baju2 beybee. Alahaiiii comel sesangatttt sidai baju beybee. kecik comel. HAHA. Alhamdulillah lengkap dah kot barang beybee. Yang penting je kami beli dulu. Macam stroller, baby cot, jumperoo n etc, beli kemudian pon tak per. Sebab kalau beli sekarang pon, bukannye guna right after deliver. HAHA. Kami beli barang beybee di JJ je. Malas nak bersesak di expo beybee ke hape sebab saya cepat mengah & berpeluh sekarang ni. nak air cond memanjang je. HAHAA
  • Strech mark masih tak muncul lagi. Alhamdulillah. Harap2 memang tak ada la. Jenuh kami dok sapu bio oil 3x sehari. HAHA.
  • Ramai kata perut saya kecik. Bagus. Tak susah aku nak kempiskan balik lepas deliver nanti. HAHA. 
  • Masih lagi gilakan buah2an & air soya. 2 ni memang tak boleh skip.Kadang tu air soya sekotak besar buleh abes dalam masa 2 hari. Hebat kamu beybee! :) Selera saya pon ok. Cuma saya tak boleh nak makan banyak sangat. Bila makan banyak, perut saya jadi ketat & beybee mengeras pulak time tu. Ohhh masak la aku. Memang rasa nak pecah perut ni. tapi saya makan sikit2, tapi kerap. Haaa faham? HEHE
  • Alhamdulillah so far saya tak kena minum air gula masa check up. Kencing saya ok (tak kencing kotor), blood pressure ok, berat badan saya pon ok, ikot yang sepatutnya gain. Alhamdulillah. saya terasa sangat dipermudahkan. In fact saya rasa macam, eh aku ni pregnant ke tak? relax je. HAHAA
  • Kadang2 tido saya terganggu juga sebab perut tibe2 mengeras. Beybee mengeliat ke hape dalam tu? HAHA. dah la bangun setengah jam dari alarm clock saya. bangun2 terus mengeras & kick2 perut saya. Ohhhh sangat comel la kamu ni beybee nak kejutkan bonda ye. HAHA
  • Makan minum saya adalah DIJAGA rapi oleh Incek husband. Bab makan fast food memang TAK la. Air pon, nak dapat minum air manis yang sejuk ke air gas ke, ais2 ke kemain payah. Tapi bila Incek husband tak ada kat umah, saya minum gak curi2. HAHA. Teringin punya pasal. Incek husband kata kalau tak sayang diri, sayanglah beybee tu sbb apa yang saya makan minum, beybee akan dapat dulu baru perut saya. Tu yang dia risau beybee dapat zat yang mengarut. HAHA. Ok sekarang saya dah insaf. Asal makan benda mengarut, saya urut2 perut. Air manis pon buleh kira berapa kali saya minum. Saya banyak minum air suam je. Demi beybee sayang, bonda sanggup :)
  • Alhamdulillah saya masih lagi mampu solat berdiri. Perut I kan kecik je, tak mendatangkan masalah. Tapi Incek husband ada pesan kalau tak larat, solat duduk sbb tiap kali solat jemaah, saya mintak baca surah pendek2. Sengal punya wife. HAHA
  • Since bulan lepas kot kalau tak silap saya, tugas mencuci toilet adalah tugas Incek husband. 2minggu sekali dia basuh sebab saya geli nak masuk toilet yang kotor. Sebenarnya toilet tu tak la kotor mana pon 2minggu sekali basuh sebab yang pakai pon kami berdua je. Tapi mak buyung ni punya peel sangatlah penggeli. Hiksss
  • Sekarang beybee sangat aktif. kadang herot berot perut saya. Comel sangat ok! :) Beybee, kamu buat ape la dalam tu? sampai senget2 perut bonda. ke sayang sempit dalam tu? Sabar eh sayang, lagi 11weeks kita akan berjumpa :) Tak sangka dah 29weeks bonda kendong kamu :)



saya start sapu bio oil masa kandungan berusia 2 bulan.
1st trimester 2x sehari saya sapu.
masuk je 2nd tri, 3x sehari saya sapu
Jadi, Incek husband terus beli botol besar HAHA
tak silapnya 200ml RM62 (botol besar tu)
ada promotion dekat guardian


Ni je kot yang saya ingat. Nanti ada ape2 saya update lain. Ok, saya nak turun makan sat. Lapaq pulak. HAHA

Eh bulan depan Incek husband dah confirmkan ada maternity photoshoot. YEAYYYYYY :)


5 ulasan:

Mimi Ariff berkata...

Mcm baby boy je n? Hihi xsabar rasenye kan rugi pulak rase xpg wedding adik Peja if x bole jumpa ko

StrewberiManis =) berkata...

Mimi :

Dr kata macam gurl la tapi xconfirm lagi, tunggu 9bulan baru scan lagi dengan tepatnya sbb aritu scan beybee kepit2 la :)

Tulah, tapi xpe, nanti kita jumpa lain kali ok dear :)

*haishhh ko ni cepat betul komen bila aku buat entry. Memanjang eh online? Hiksss. Tapi mana belog ko? nak baca jugakkkkkk :(

Mimi Ariff berkata...

Dr pun ckp aku nye baby Mcm girl tp baby duk kepit jgak tgok next month mcmane. Aku suka baca blog pasal pregnancy lately hihi. Aku xde blOg lah Anne if x lame dah aku update

StrewberiManis =) berkata...

mimi :

Haishhhh beybee ni suke bagi suprise eh, HAHA

ala mie, buat la blog, baru aku leh baca pkembangan ko, nak harap fb, mana aku ada fb, HEHE

StrewberiManis =) berkata...

mimi :

Haishhhh beybee ni suke bagi suprise eh, HAHA

ala mie, buat la blog, baru aku leh baca pkembangan ko, nak harap fb, mana aku ada fb, HEHE