Jumaat, 12 Oktober 2012

J.U.N.I.O.R :)


Alhamdulillah, sudah 5 bulan ku mengendong zuriat yang tidak ternilai ini :)

Maaflah kepada yang asik bertanya "Ko pregnant ke N"?

Bukan saya tak nak bagitau, tapi menghormati kehendak emak saya supaya tidak war2 kan lagi sebab janin pon masih "fragile" kata omputeh, HAHA. Risau tak jadi or tak lekat ke kan. Mak kata dah lepas 4bulan, baru buleh bagitau. In fact, dengan sedara2 ke, memang saya tak bagitau pon. Bila ditanya, saya suka "tarik tali" bila menjawabnya. Nak2 raya baru2 ni, dah macam soalan WAJIB bila bersua muka dengan diaorang. Bengang kot dorang dengan jawapan aku. HAHAHA



It is positive. Yeayyy I am PREGNANT!!
UPT was confirmed by Doctor :)

Saya cuma bagitau rakan2 terdekat supaya bila saya lasak sikit or angkat benda2 berat, dorang buleh remind saya. Maklumlah, saya tak reti duduk diam. Ade je nak buat :P

Dengan classmate, aku tak tau macam mana berita ni buleh tersebar. Sampai lecturer pon tahu! Wowwwww. HAHAHA. Asal saya masuk class, mesti mata tu tuju dekat perut saya dulu. Nak tengok baby bump agaknya. Sorry la kawan, baju kurung saya masih muat lagi, tak berapa nampak sangat bump. HAHA


Ni gambar minggu lepas. 40% adalah perut muncit ok. HAHAHA

Alhamdulillah sepanjang pregnant ni, saya dipermudahkan dari semua aspek. Terima kasih YaAllah, syukur sangat doa saya selama ni termakbul :)

1) Saya TAK ADA LANGSUNG alahan di awal pregnancy. In fact, sekarang pon saya tak ada alahan, Incek Husband kata macam orang tak pregnant je? HAHA

2) Saya TAK ADA MENGIDAM pelik2. Sekadar teringin itu biasalah. If tak dapat, saya ok je. Tak ada teringat-ingat sampai nak tido pon tak lena ke hape, HAHA. Beybee, jangan mintak bukan2 eh. Kesian ayahanda nanti. Bonda tak nak susahkan dia..

3) Saya MASIH muat lagi baju2 yang saya pakai before pregnant. Perut saya tak naik sangat lagi. Risau jugak if perut kecik ke kan, tapi bila scan, beybee sihat sempurna mengikot minggu sepatutnya :). Jadi, Jangan risau perut kecil. Janji beybee sihat sempurna. Tu yang penting :D

4) Masih TAK ADA strech mark lagi. Harap2 tak muncullah. Gigih Incek Husband sapukan Bio Oil tetiap malam. Thanks sayang :)

5) Saya SUKA GILA buah. Setiap hari mesti kena telan. Buah yang saya suka sekarang ni ialah honeydew, rockmelon & delima. Heh, org kata suka makan buat ni baby gurl eh? :D

6) SUKA memasak. Pantang masuk dapur nak pegang kuali je. Incek husband pon noticed saya suka masak. Kejap2 tanya dia nak makan ape? patutnya dia tanya saya kan sbb saya pregnant. kot2 teringin ape2 ke, HAHA. Suka sangat masak sampai Incek husband cakap :

" Ayang p fokus study boleh tak? Asek nak masak je. Masak simple2 dah ler " HAHA

Org lain pregnant slalunya tak leh masak la, tak leh masuk dapur la. Alhamdulillah saya masih boleh sediakan makan pakai suami saya :)

7) Nak makan benda masam2 ke hape, memang TAK ADA. tekak saya sama macam before pregnant. Sampai Incek husband tanya:

" Ayang tak ada nak makan benda masam2 ke? Abang tengok org lain bila pregnant je, nak makan masam2 " HAHA

8) Saya DAH DAPAT rasa beybee gerak2. Yeayyyyyy Indahnya detik ni! Selalunya dia gerak2 time saya tengah study :)

9) Setiap malam Incek husband akan mengaji dekat beybee. Semoga beybee leh kenal suara ayahanda dia :)

10) Saya buat check up every month dekat 2 tempat. Satu dekat klinik Kerajaan, satu lagi dekat Klinik Luar. Saya ada panel under Incek Husband, so mari utilised kan benefit diberi :P

11) Insya Allah, beybee sulung kami akan keluar pada 3.3.13. Cantik kan date? Pandai tak kami planning? HAHA. Apa2 pon date hanya angka. Saya tak kesah,janji beybee sihat sempurna. Doakan yang terbaik utk kami :)

Oh, lagi 2minggu ulang tahun perkahwinan kami yang pertama. Mesti lagi bahagia dengan kehadiran si comel dalam perut ini :D



Sekarang suka pakai jubah je. Senang, leh nyuruk perut. HAHA
Saya berfikiran if pakai bj preggy, macam makcik2 je T___T

Masa p kenduri dekat Teluk Intan minggu lepas, kami berenti dekat RnR ape ntah, saya nak ke toilet. Tibe2 ternampak BR ni. terus menggelupur dekat Incek Husband. HAHAHA. Saje je sebenarnya nak mam eskem panas2 terik macam ni. Tak dapat pon tak pe :P. Jadik ibu mengandung ni senang dapat perhatian ok. Cakap je nak ape, InsyaAllah dapat, cuma cepat atau lambat aje :P.

Oh berbalik kepada cerita BR ni, mulanya Incek husband tak nak bagi sebab manis kan. Saya ni dalam proses "pantang" sebab berat naik 2KG from last check up & dalam proses pemerhatian dari Klinik Kesihatan. So, Incek Husband tak bagi mam benda2 manis begini. Nanti result tak cantik, kena minum air gula. padan muka, HAHAHA. Tapi saya buat muka toye, terus dapat. Heh, THANKS SAYANG, LOVE U :)

See, pakai jubah pon, masih muat lagi.
Malah, tak nampak perut :) HAHA

 Saya selalu berdoa. Andai saya pregnant, permudahkanlah setiap langkahku. Sebab saya masih full-time student. Takot study teruk2, beybee kat dalam stress. Kang bila kuar, asek berkerut je dahi. HAHA. Tapi saya perasaan, banyak urusan saya dipermudahkan. Terima kasih Ya-Allah. Semoga dengan kehadiran zuriat ini tak menghalang saya utk terus study :)

Org kata kalau ibunya masih study masa beybee dalam perut, nanti anak cepat pandai eh? Ntah, saya pon tak tau nak percaya ke tak, HAHA

Btw, doakan yang terbaik buat kami & zuriat ni selamat lahir di dunia serta diberi kekuatan utk saya. Tak lama dah, lagi 4bulan je nak deliver :). Ni pon rasa kejap je dah 5 bulan. Rasa macam baru jeeee buat UPT :P


ok, saya nak sambung study. Minggu depan ada trial exam. Doakan yang terbaik buat saya.
Beybee, jom teman bonda study ^_____*

Ada masa kang saya buat entry pasal macam mana saya tahu saya pregnant ok. UPT yg kat atas tu, UPT ke 3. Before tu buat test sendiri dekat rumah. Siap buleh honeymoon dekat Sabah, main island hoping, terhentak-hentak. Heh, seriau!

Zuriat ini bakal menjadi cucu sulung kepada parents saya, dan cucu ke 16 for my parents in law :)




8 ulasan:

Aeen berkata...

Akhirnye alhamdulilah......tahniah anne....leh join aku da lps nie...hehehe....eniwey..jge diri baik2 au....kjap je da 5 bln ek...6 bln da leh checkjantina dh....heheh

Mimi Ariff berkata...

Syukur alhamdulillah

shiqin ghazali berkata...

tahniah Anne~ dh agak da kamu prgnant.. hihi..~
laki ke pmpuan??

StrewberiManis =) berkata...

aeen :

thanks aeen.Ko cepat sgt, tak terkejar aku, HAHA

last month pon dah dapat agak gender. Cepat pulak beybee tunjuk. Hikss

StrewberiManis =) berkata...

Mimi :

thanks dear :)

StrewberiManis =) berkata...

shiqin :

eh2 macamana buleh tau? xaci ni ;p

xkesah pon boy or gurl. Janji sihat & sempurna :)

ciknana berkata...

wahhhh...syiok nye pregnant...
rasa mcm nak pregnant lg...
padahal baru je nek cuti bersalin..hihi..
simptom2 yg awk alami sama dgn saya masa pregnant...gaya2 nye cam baby girl je..hihi..
pape pn tahniah~~
jaga pemakanan...semoga baby lahir sihat sempurna...hihi

StrewberiManis =) berkata...

ciknana :

Tulah, nampak gaya macam gurl je kan
xpe, xkesah pon gender, janji beybee sihat & sempurna :)

btw, tq, ciknana dah abes pantang kan?
mesti best ari2 dok belek beybee je :)
hikssss xsabar nak tunggu beybee keluar! :D