Khamis, 3 Mei 2012

Kahwin : 26.10.2011, Sehari Sebelum Majlis Nikah (1)



Ok, harini saya nak update pasal perkahwinan saya. Dah setengah tahun kawen baru nak update ke? HAHAHA. Saya buzy la lately T____*. Tunggu softcopy dr OP 2 bulan. Lagi 4 bulan haku busy. Jadik genaplah 6 bulan baru nak update. *PANGGGGGG* HAHAHAHA :P


Entry ni & seterusnya akan menunaikan permintaan classmate ACCA yg mintak saya update gambar2 kawen. Diaorg mintak bawak album ke class. Memang xdapatlah. Berat dollll. HAHAHA. Tapi ada segelintir yg dapat tengok album kawen sbb diorang tengok dekat kereta saya. Saya simpan dalam bonet & sanggup tu ikot saya sampai ke car park! HAHAHA. 


                                             ~~~~~~~~~~~~~


Saya ceritakan ikot flow eh. Dari persiapan, majlis & selepas. Sementara otak saya masih buleh recall balik, saya ceritakan. Saya kawen masa saya sem 1 ACCA (sem lepas). Mesti ada yg tanya buleh ke belajar & pikul tanggungjawab dalam 1 masa? Standard la tu, saya pon naik penat nak menjawab. Ada lagi laser, siap cakap :

        
" Apsal nak belajar tinggi2, degree kau dah ade, pointer pon cantek. Ke dapur jugak tempat kau nanti "   ~~~ ok, ini siot. Mau aku tenyeh2 cili dekat mulut tu.


Saya buat keputusan nak sambung ACCA after date & persiapan kawen dah jalan. Dan saya xrasa menyesal sambung ACCA dan InsyaAllah hujung tahun ni saya bakal abeskan ACCA. Doakan saya dapat abeskan ontime ye :)


Masa daftar ACCA, dapat takwim semester. Saya cek, date saya nikah jatuh masa tengah trial exam. Fushhh panik jap. Fikir2, bincang dengan family, saya decide nak teruskan jugak ACCA. Tak nak quit walaupon ada mencadangkan suruh quit sbb saya dah ada degree dan suruh saya sambung balik ACCA after kawen. hamboiiii banyak chantek kau? HAHAHA. TAK NAK! Aku nak teruskan juga ACCA :)


Then, saya jumpa lecturer personally. Saya mintak amek trial exam awal. So that saya buleh cuti kawen lama. Sebab after trial, cuti sem 1 minggu. Kalau amek trial awal, xyah susah2 nak pk nak study & saya buleh cuti kawen up to 3 weeks. Mana kau nak dapat cuti kawen 3 weeks? Paling koman pon org cuti 2 weeks ;p


Atas sebab2 xbuleh elak, saya dapat amek 1 paper je. Lagi 1 paper, lecturer tu kasik cuti kawen dulu. Naik cuti baru amek trial (TQ Puan Mira). Trial ni bukan ape sangat. Xnak amek pon buleh. Purposenya adalah utk dapatkan feeling before amek final exam & salah satu kriteria utk study grant. Kalau perform, dapat grant. Tak perform, kau bayar sendiri exam fee. HAHAHA. 


Dipendekkan cerita, saya amek trial exam P1, 2days before akad nikah. Gila x? Saya xrasa gila but saya enjoy! Saya sukakan life yg mencabar & xsuka life yg statik :) After pulun trial P1, esoknya baru saya balik Gombak sebab pagi tu masih ada hal di Shah Alam.


Jadi, entry ni saya akan cerita kejadian 26.10.2011, sehari sebelum nikah :). Makkkkkk aih, panjang gila mukadimahnya :P



                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Pagi 26.10.2011, saya ada appointment treatment SPA. Manjakan badan setelah penat buat persiapan kawen & pulun study for trial exam. Saya amek pakej SPA yang ada semuanya. Dari hujung rambut ke hujung kaki. Full pakej. Puas hati aku dapat manjakan badan! Harga belakang kira :P

Pening gak Kak Elly (owner SPA) nak aturkan appointment dengan saya sebab seminggu before tu mmg saya really busy gila. HAHAHA. 

Saya cakap dengan dia, nak senang, buat semua treatment on 26.10.2011 except for facial. saya dah buat seminggu awal sebab facial kena buat awal2 sebab nanti muka merah2 kesan picit2 jerawat. Tapi tu ikot jenis kulit muka. Muka saya tak bengkak2 or lebam kesan facial pon :)





:: Manicure ::


Pakej saya amek:


1) Manicure
2) Pedicure
3) Facial
4) Body Massage (basic)
5) Hot stone body massage
6) Jakuzi
7) Sauna
8) Mandi bunga
9) Facial (massage face)


Semua sekali dalam RM300 lebih kot. Saya lupa price :P






Sedap gila kot badan after buat SPA ni. Rasa badan makin ringan & bertenaga! Terus lupa semalam aku gila punya pulun utk trial sampai ngantuk2 study :P






Masa tengah buat SPA ni, ada gak sampai tertdo2 aku buatnya. Ngantuk wehhh! Lagipon esoknya nak nikah. Xleh ngantuk2. HAHAHAHA. Part massage tu sedap. Sampai terbelahak aku dibuatnya. Badan banyak gila angin!. Siap je, terus rasa ringan gila badan. 


Facial pon, aku tdo gak kot. Sedap sangat dia godek2 muka aku. Xsakit langsung sbb facial stage ni utk urut2 je. Heavy facial dah buat minggu lepas. Masa buat manicure & pedicure pon aku tdo gak kot? Ntah, pendek kata semuanya masa treatment aku tdo. Sedap sangat wehhhh dapat manjakan badan! :P Rasa satu ganjaran yg bermakna utk badan aku. HAHAHA



:: Mandi bunga ::


Masa tengah buat treatment, ada gak staff situ bagi saya tips rumahtangga. Dan aku applykannya. Hasilnya sangatlahhhhhh umphhhhhh sekali. HAHAHAHA. Mau tips itu? email saya HAHAHA



:: Panjang gila Q! ::


Petang pula saya bergegas amek jubah konvo pula. Konvo saya adalah sehari after majlis bertandang. Konvo dengan fakulti enjin. 4 tahun amek akaun, keluar2, grad enjin? HAHAHA. 4hari sebelumnya, pusat konvo call saya suruh amek jubah on rabu petang. Saya ni jenis kes khas dimana date konvo saya clash dengan date majlis resepsi (nanti saya cerita details masa buat entry konvo ye)


sampai2 je DATC, gila panjang Q. Masa ni hujan turun lebat gile kotttt. saya Q macam biasa, dah 30min Q, xgerak2 pon Q ni? Sama je kedudukan asal saya 30min yang lalu..


tengok2 jam, dah 3.30petang. Haishhh xbuleh jadi ni. Petang ni ada appointment dengan butik pengantin, nak amek baju & fitting for last time. If longgar, mintak fitkan lagi *masa ni yakin gila aku makin mengecut. HAHAHA. Buktinya, yes, mmg longgar pon. Nanti saya cerita part amek baju ye :) Banyak la pulak nak masuk bawah 1 entry :P


Then saya jumpa pak gad yg jaga Q, saya mintak budi bicara nak potong Q sebab saya nak balik Gombak after amek jubah. Malam ni ada majlis berinai & esok saya nak nikah. Dia terus bagi laluan utk saya. Cewahhhhhh tibe2 feeling VIP youuuuuuu :P.


Saya selesai amek jubah dalam masa 10min je after deal dgn pak gad & staff. Siap wish TAHNIAH lagi. HAHAHAHA *thank you :) *


:: Jubah dalam beg pepel tu. Baju2 yang bergantung tu saya dah siap2 iron. Nak pakai masa tengah make up nanti ::



After selesai amek jubah di DATC, saya terus pecut balik Gombak. Ada lagi 2 urusan penting menanti. Amek baju & berinai...


Bersambunggggg.......

Nota kaki :

Ada yg email saya mintak tips macamana buleh kuat sambung ACCA & dah kawen. Siap jadikan saya as diaorg punya idola & mentor. Cetttt. HAHAHA.

Kpd adik2 yg nak kwen & sambung ACCA, saya AMAT galakkan sambung. Kawen BUKAN penghalang. Jgn terikut dgn kata2 org, dah kawen, dapur jugak tempat kita. NO! Itu adalah tanggungjawab. Tanggungjawab & karier is two different things. Jom ramaikan Malay dalam professional ini :)



3 ulasan:

Sherwieyna Muzzawer berkata...

Betul. Walaupun kita dah kahwin, semua tu bukan penghalang utk mencapai impian kita tau..

StrewberiManis =) berkata...

sherwieyna :

Yezzer, sgt2 betul :)
doakan i dapat capai apa yg i impikan ok :)

asna cute berkata...

lamanya nk update hehe.. biasa la kan lepas kawin memacm dah berlaku. semuanya benda baru =)