Khamis, 16 Februari 2012

Perihal ACCA


Ehem, saya baru pulang dari berhoneymoon petang semalam. Masa tengah tunggu flight di Airport, saya online kejap. Ada readers mintak saya review pasal ACCA. Ok, since malam ni saya tengah free, saya bagi details ACCA ni seperti yang diminta. Beliau minta saya review tentang :


1) Di UiTM ada part time study utk ACCA

2) Fees

3) Total cost

4) Study Material



1) Study Mode.

Ya, di UiTM ada buat part time. Tak silap saya classnya seminggu sekali. Kalau anda amek 2 paper, seminggu 2 kali lah, Sabtu & Ahad. Tapi di UiTM, candidate yang buat part time, UiTM bagi amek 1 paper je. Sebab UiTM baru dapat Award Platinum, Universiti Bumiputra Pertama yang pertama kekalkan kecermelangan. Jadi, dia tak nak failure rate terlalu tinggi. Ye, dah dapat award, kenalah jaga standard kan. HEHE.* kalau anda nak amek 2 papers, maybe buleh tapi dengan budi bicara Ketua Program la :)


Same goes to full time study. 1 sem buleh amek 2 paper je. Sebab tu awal2 masa tengah register ACCA, saya nak amek 3 papers. Nak completekan 5 papers dalam masa setahun. Tapi polisi UiTM tak buleh, tu yang amek 2 papers je sem lepas. Maka, setahun setengahlah tempoh saya nak completekan ACCA ni.


Tapi tak pe, jangan tergopoh gapah. Amek 2 papers pon (for full time), saya rasa dah cukup heavy dah. Sebab saya sendiri dah mengalaminya. Nasib baik UiTM bulat polisi macam ni, kalau tak, lintang pukang hidup aku. HAHAHA. Cepat atau lambat completekan ACCA ni, jangan risau. ACCA bagi masa 10 tahun utk complete. kan lama 10 tahun tu :). Senior saya buat 1 paper je, pastu kerja. Dia kata nak dapatkan pengalaman & ACCA is quite costly (nnt saya review tang fees). Katanya buat apa nak completekan awal2, ACCA bagi 10tahun. Cayalah lu brooooo. HAHAHA


Tips disini, melalui senior saya, andai kata anda tak dapat completekan semua papers & nak rehatkan minda dengan bekerja dulu, gaji anda based on ACCA qualification. Bukannya degree. Itu benefit dia! Besar wooo gaji lepasan ACCA neh :)




2) Fees

Ok, tang fees ni nak telan ayaQ liur sat. HUHU. Saya mengaku memang mahal. Kadang saya sendiri terpikir, betul ke pilihan aku buat ni? Nak kerja dulu or terus sambung ACCA? Mahal sebab ia melibatkan mata wang asing. Dan kamu sendiri tau mata wang akan fluctuate every second. Dapat rate yang murah, kamu untung. Kalau tak, geget jari hujung bulan makan megi kerat dua. Ok tak lawak :P


Kamu lulusan bisness grad kan? Ye, memang betul, kalau bisness, tak dapat banyak exemption. Kalau lulusan accontancy (macam saya) dapat 9 exemption. Exemption tu apa? Ok meh tengok list paper yang harus dicompletekan dibawah ni :


# F1 Accountant in Business
# F2 Management Accounting
# F3 Financial Accounting

# F4 Corporate and Business Law
# F5 Performance Management

# F6 Taxation

# F7 Financial Reporting

# F8 Audit and Assurance
# F9 Financial Management

# P1 Governance, Risk & Ethics

# P2 Corporate Reporting

# P3 Business Analysis
# P4 Advanced Financial Management
# P5 Advanced Performance Management
# P6 Advanced Taxation

# P7 Advanced Audit and Assurance


Kalau lulusan accontancy, dapat full exemption 9 papers. Dari F1 until F9. Jadi, kena amek lagi 5 papers jela utk completekan ACCA. For those yang dari bisness, saya tak sure dapat berapa exemption. P1-P3 wajib amek. P4-P7 option, choose 2. Nak amek option, kena pass 3-3 paper wajib dahulu. MESTI. kalau dah pass, nak jump terus ke P7 pon tak per sebab every paper is not a pre-requisite paper.


Macam saya, sem ni saya amek P3 & P7. Nampak tak saya jump 3 paper? tak apa, tak salah :)


OK, back to fees, bila dah dapat exemption, jangan anda ingat ianya free ye :p. Kena bayar cuma tak perlu amek exam je. Gitu, faham tak? ;p. Fees yang perlu anda bear ialah,


-Annual subscription


Ini setahun sekali je. 77 Pounds. Fixed.


- Exemption & exam fee

Knowledge level : 55 Pounds x 3 papers
Skill level : 69 Pounds x 6 papers
Essentials level : 81 Pounds x 5 papers


contoh kes saya, saya dapat full exemption 9 papers. jadi saya kena bayar exemption fees utk knowledge level & skill level. Dan sem ni saya amek 2 papers, hanya bayar 81 Pounds for EACH paper. kalau amek 2 paper, darab la 2. Haaaaa gitu. faham tak :)


Nilai Ponds yang saya bagi ni ialah early fee. Kalau lambat bayar (dia ada bagi due date), the fee will be different. Ia macam penalty pada kamu sebab lambat bayar la. Beza dia bukan 2, 3 Pounds. Tapi ada yang beza sampai 20 Pounds ok.



3) Total Cost

Since saya dapat 9 papers exemption, tinggi sket la kos saya. Huhu. Utk memudahkan awak faham, saya kirakan total cost bagi kes saya :



Annual Subscription : 77 Pounds x RM 5 = RM 385
Registration fee : 72 Pounds x RM 5 = RM 360
Exemption fee : 55 Pounds x RM 5 x 3 papers = RM 825
69 Pounds x RM 5 x 6 papers = RM 2, 070
Exam fee : 81 Pounds x RM 5 x 5 papers = RM 2, 025


Total fees kira sendirik :P


Ok, the rate RM 5 akan berubah ikut nilai mata wang semasa. Saya rasa paling mahal pon RM 5.20. Tapi based on my previous experience, rate around RM 4.70 - RM4.90. Tang ni saya rasa berbaloi sket la. Dulu nilai pound, 1 Pounds = RM 7. Ok, yang ni buleh pitam tak bangun2, HUHU.



4) Study material.

Yang ni saya beli di UiTM je. Ada ejen yang akan deal dengan UiTM. Mana mau order? Ok, beli di bilik persatuan Program Professioanal (APPACs). Buku2 ni memang international punya. Ia ada 4 jenis study material :

- text book
- exam kit (macam past year question tapi di bukukan)
- passcard (macam notes buku kecik.Mudah nak di bawaklah, gitu :) )
- Ntah,aku lupe.HAHAHA


saya memang study guna text book & exam kit. Passcard tu your own inisiative. Buleh je nak baca direct dari textbook. Cuma dia paste info2 yang penting ke dalam passcard. So that mana2 kamu pergi, senang nak baca. Tak perlulah baca text book yang sebeban tu :P Yang exam kit tu kalau tak nak beli pon buleh. Download past year question dari website ACCA. Cuma text tu jela kena beli. Last time text book saya beli around RM 110- RM 150. Bergantung pada publisher.


Dalam class pon lecturer guna 2 ni juga. text & kit. Tapi sesetangah lecturer dia bagi dia punya mind mapping. Tahu2 jela ACCA ni 100% exam. Chapter coverage pulak sampai 15 chapter ke atas. Setiap chapter banyak pulak pecahan dia. jadi, elok sangat la tu lecturer bagi mind mapping. Ohhh i like! HAHAHA



ok, saya rasa saya dah jawab persoalan awak. Kalau masih blur2, komen balik dekat entry ni. So that saya buleh jawab directly sebab saya tak jumpa link awak. Harap2 entry ini dapat membantu. Sekian :)




dah, saya nak turun buat milo suam. Baru lena tido malam ni. Kehhh kehh kehh





226 ulasan:

1 – 200 daripada 226   Terbaru›   Baru»
Ainsya Yusoff berkata...

Salam,

Nak tanya tentang financial support. Mula-mula masuk belajar tu, memang kena pakai duit sendiri dulu or sempat tunggu financial support dr Uitm or others ?

StrewberiManis =) berkata...

ainsya :

berkaitan financial support, kalau di UiTM mmg ada. Dia panggil "study grant". Study grant ni UiTM bayar utk Exam fee SAHAJA. Yang lain2 tanggung sendiri.


Study grant ni hanya student tertentu sahaja dapat. Seperti :

Kalau awak sem 1 (student baru la kan), UiTM letak syarat sepeti ini :

1) Pass midterm test dengan average mark 50%

2) Both parents income for 12 months is RM 3,333.33
*yang ni saya xsure actual figure. Anggaran lebih kurang ni la

Kalau lepas 2 syarat ni, exam fee awak UiTM tanggung. Best kan :) Tapi kalau awak dah terbayar dulu, then awak layak study grant, UiTM akan bayar balik dekat awak


tapi kalau awak dah 2nd sem and seterusnya, syarat dah lain. Seperti :

1) Pass midterm test dgn average 50%
2) Pass trial exam sem lepas dgn average 40%
3) Pass final exam sem lepas
4) CPD point above 30 point


Melalui pengalaman saya, mula2 sambung ACCA, saya pakai duit sendiri. Susah nak dapat financial support sebab dok kejar due date bayar fee. nak tunggu financial support mmg lewat


Saya cadangkan awak apply MARA or JPA. Tapi JPA susah sket kot nak dapat. Sebab dia nak CGPA masa degree is 3.75 *pengsannnn.HAHAHA*

Badan korporat yg lain xbanyak yg offer. Saya pon tengah tunggu mana2 company yg offer :)

Harap ianya membantu :)

Tanpa Nama berkata...

salam.. case sy.mcm ni, sy dr DIA nk smbg ACCA, bp exemption n total cost incurred untk 1st time register ea? n sy planning nk amik dec exm nnt, jd lau xslp sy dh trrmsuk ktegori standard rate bkn early rate ea?

Ainsya Yusoff berkata...

Thanks Hannah for the info :)

Actually, saya ada email awak pasal ACCA last month,maybe awak tak perasan kowt. Tapi saya rasa sy bukan orang yang tanya soklan seperti di atas tu..Takpe2,info ni pun bnyk membantu*okey,itu selingan! haha..motif?*

Now, sy dah apply pun ACCA kat Uitm ( mean dah submit docs) tunggu jawapan jer. FYI, sy just finished buat CAT in 2010, pastu keje and tahun ni wish to do ACCA full time. So, apa-apa nanti blh la sy refer pada Hannah yer ;)

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

salam

since awak dari DIA, awak dapat 4 sahaja exemption. Dan akan start dengan paper F5. Bermakna lagi 10 paper harus di completekan :)

berkenaan total cost utk 1st register, kos yg perlu awak bear ialah :

1) registration fee : 72 Pounds x RM 5 : RM 385
2) Exemption fee : 55 Pounds x Rm 5 x 3 papers = RM 825
:69 Ponds x RM 5 x 1 papers = RM 345
3) Exam fee : 69 Ponds x RM 5 x 2 papers = RM 690

Total fees : RM 2,245

Saya dah siap2 kirakan utk awak :)


Exam fee tu bergantung pada jumpah paper awak nak amek. Jadi saya assume awak amek 2, tu yg saya darab 2. Hehe

Fees ni xincluding UiTM fee lagi ye. So tambah lagi RM 500 :)

Awak nak masuk exam dec eh. Saya cek dekat portal ACCA tadi, kalau awak bayar sebelum :

8 september 2012, ni early fees
8 oktober 2012 , ni standard fees
8 november 2012, ni late fees

Jadi, awak bukan kategori standard rate

Ok, faham tak kita explain ni? kalau xfaham, tanya eh :)

StrewberiManis =) berkata...

Ainsya :


Ok, u r welcome my dear :)

ohh yeke ada email kita. Kita terlepas pandang kot. Banyak sangat email masuk. OK, kita reply kejap lagi eh, hehe :)


kiranya kalau masuk nanti, awak masuk intake yang exam dec kan? kalau jumpa kita kat fac, tegur2 eh? kalau kita xperasan, lempang je kita ok HAHAHA

Ainsya Yusoff berkata...

Hannah,

Thanks dah bls email. Sorry la ganggu awak. Sebab awak jer kite nampak nak tanye,kekawan lain amik part time kat kolej swasta..huhu

Tanpa Nama berkata...

hihi..thx..
anual subcrip sy xyh byr ? y exempton fee tu smpi ble nk kne byr? i mean slagi xhbs bblja slgi tu.kne byr ke? or incurred 1st time only?
lau nk amik paper lak kn, better ikut sequence.ke. amk lompt2?

StrewberiManis =) berkata...

Ainsya :

Eh xpe, xganggu pon. Kita yg salah, sbb terlepas pandang email awak. Mesti awak tunggu lama kan saya reply? Nasib ada blog neh HAHAHA


Ohh yeke, saya xnak buat dekat luar. MAHALLLLLL. ACCA saja pon dah mahal ok. Xpelah, UiTM dihatiku, HAHA :)

Dah tau keputusan dapat cont nanti bagitau eh :)

Good luck for your ACCA. Meh kita ramaikan org melayu dalam ACCA neh :)

StrewberiManis =) berkata...

Tanpa nama :


Kalau awak amek ACCA utk exam dec neh, xyah bayar annual sub sbb due date dia fall on 1st jan every year. So tahun depan baru awak bayar :)

Exemption fee tu xada due date. Awak kena bayar bila2. saya xsure sama ada kena settlekan b4 amek exam on that sem or x.. Nak bayar hujung2 sem pon buleh kot. Saya rasalah. Sebab dulu saya terus bayar semua. Malas nak pening kepala fees yg outstanding. hehe

Pasal paper, awak kena ikot turutan until complete paper P3. Lepas tu nak jump pon xpe :)

Clear x kita explain? :D

Tanpa Nama berkata...

Much clearer...kurg ckit kbus pat kpla ni.. hihihi..emm nk tnya ag.., lau kte nk apply under uitm mmg kne lps syrt am dia eA? dr segi pointer n intrview ? pointr sy xckp..erk..

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

Sorry lambar respon pertanyaan kamu
maklumlah laptop dah kena curik plus internet xleh detect dekat hs saya


ok gini, syarat am nak apply ACCA di UiTM saya xingat. sebab aritu saya pakai apply je. dengan harapan kalau dapat sambung, ada rezeki saya, kalau x, asssume xde rezeki. heh, gitu saya fikir. Buleh? HAHAHA

Saya saya better awak apply je dulu. Soal pointer bukan yg utama sebab ada kawan saya pointer lagi tinggi dari saya tapi xdapat sambung ACCA.

Awak apply je dulu. After dapat tawaran, akan ada interview. Interview ni biasa2 je, dia cuma nak tengok kefasihan speaking @ confident level kita.

meh la apply dulu sebab UiTM memang menggalakkan org melayu sambung professional :)

Tanpa Nama berkata...

kalau org yg ade degree tp bkn dlm bidg akaun dan memang takde basic account lgsg bole trus bt acca ke?

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

Buleh je buat ACCA
xde hal la :)
tapi awak akan start dengan paper F1
no exemption for any paper :)

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

sebab awak xde basic account
jadi, akan start dgn paper paling bawah dulu

xpe, pelan2 kayuh nak abeskan ACCA ni :)

Good luck! :)

Shiera berkata...

Hi sy plan nak amek Acca part time. Juz nak tau bape uitm fees every semester ye? Tok Acca fees sy da phm after reading ur explanation above.. :)

StrewberiManis =) berkata...

Shiera :

Eh nanti saya tanya kawan saya yg buat part time dulu buleh?
sebab kita xsure berapa feesnya

i will let u know later :)

StrewberiManis =) berkata...

Shiera :

Kawan saya cakap, yuran uitm is RM100 lebih (kwn xingat actual amount) & yuran per subject RM450

Katakan awak amek 1 subject, yuran adalah sebanyak :

Yuran uitm :RM100 lebih
Yuran subject: RM450

TOTAL : RM550 lebih..

Kalau amek 2 subject, RM 450 x 2

gitu la.. hehe
Faham x? :)

Harap ianya membantu

[MahiraH] berkata...

Salam,

nak tanya..mcm sy nih ada degree from Aussie..sy dah cek kat website ACCA n alhamdulillah sy eligible for semua exemption..

so agak2 awk klu sy apply nk buat P1-P5 kat uitm dpt ke x eh? i mean overseas grad lepas ke x application or salunye uitm akan amek local grad jeh?

mcm sy nih mmg zero knowledge la psl bab nak apply2 nih, klu sy nak apply acca kat uitm skang for Dec 2012 paper, what's the first thing i should do now, as in kat mana sy nak apply?

malas nak buat kat ipts sbb fee dia mahal ya ampun..dah la nih nak tanggung guna duit sendiri nih..waduh2..

mieza berkata...

Salam, saya nak tanya. last time saya apply ACCA Uitm bulan febuari haritu full time. Skrg ni saya dapat kerja and bercadang nak buat part time kat UITM. any possibility x saya tukar permohonan full time ke part time? ke kena tgu 1 sem lagi?

StrewberiManis =) berkata...

Mieza :

Salam. Awak buleh tukar study mode tapi on 1st day registration, datang macam biasa, masa daftar, then cakap dengan KP nak tukar mode to part time sbb awak dah kje.

Baru2 ni pon kawan saya ada buat macam tu jugak. Dan buleh tukar mode.

ACCA kat UiTM ni xkejam sangat lah. Mmg amek kira permasalahan pelajar :)

BTW, GOOD LUCK utk ACCA ni :)

Awak amek paper ape nant?

StrewberiManis =) berkata...

Salam Mahirah :

Yes, mmg buleh pon buat dekat UiTM. UiTM xpernah beza2kan pelajarnya. Dan lagi menggalakan Bumiputera sambung professional :)

Classmate saya sem ni pon kes macam awak. Dia sambung degree di Aussie jugak. Then sambung ACCA di UiTM. Buleh jelah, xde hal :)

Part application tu, saya xsure bila date permohonan di buka. Awak try call "BAHAGIAN PENGAMBILAN PELAJAR UITM". Dapatkan info dari staff. Sebab saya pon xsure, takut salah bagi info dekat awak.


No telnya awak buleh google sebab saya xtau. HAHAHA :)

ok, harap ianya membantu ye dear :)


P/s : yes, dekat IPTS mmg mahal. Xmampu dennn. SAmbung di UiTM pon dah cukup lega. Terima kasih UiTM. UiTM sentiasa dihatiku :)

AnysTawfik berkata...

salam. kak, nak tnye. akk buat full time ke?
sy banyak nak tanya kak akk. ni email sy. cherithahati@yahoo.com
plss ye kak. :)

StrewberiManis =) berkata...

anys :

Salam. Ye dik, akak buat full time. Nak tanya soklan ape eh? buleh direct tanya sini or email akak if ianya berbentuk peribadi :)

hannahyusoff@gmail.com

cikadahborhan berkata...

Assalamualaikum kak na tye kalau saya mulakan dari CAT dekat uitm tuh mcm mne plak ? Saya confuse dengan bayaran dia and berapa paper kena amek ? Harap akak dapat membantu Terima kasihh :)

StrewberiManis =) berkata...

cikadah :

salam.

Adik, pasal CAT, akak xsure la sebab dulu akak xamek CAT. Akak dari degree, terus sambung ACCA

If adik ada masa, p UiTM, jumpa Ketua Program (KP). So that adik dapat banyak info plus great consultation.

Sorry eh dik. Akak nak tolong pon, akak xde background CAT ni :)

cikadahborhan berkata...

Ohh takpe BTW Terima kasih kak :D

hannah hilal berkata...

Salam..

Nak tanya, saya pelajar tahun akhir Degree of Financial Maths, subject yg berkaitan account just Business Accounting n Financial Management aje..yang lain sume maths

Urm..macam mane ye nak apply ACCA n bile pengambilan terkini? risau pule yuran mahal..help me sis

StrewberiManis =) berkata...

cik adah :

ok, dik :)

StrewberiManis =) berkata...

hannah :

Salam Hannah, (eh sama pulak nama kita :)

pasal pengambilan, awak nak sambung dekat UiTM eh? awak buleh cek dekat bahagian Pengambilan Pelajar bila tawaran dibuka.

Selalunya pengambilan adalah pada bulan Julai & Januari :)

Awak nak tanya berapa exemption awak dapat if amek ACCA eh?
Saya pon xsure bagi kes awak tapi mungkin 2, 3paper je kot exemptionnya. Gitu la, tapi saya xsure sbb saya hanya tau if siapa2 dr accounting backgrond,contohnya dari Dip in Accountancy nak smbung ACCA

Saya rasa, awak buleh Email ACCA,tanya dekat mereka berapa exemption awak dapat. Lagi accurate & better kot kan :)

Pasal yuran pula, kalau awak xada masalah kewangan, ok je kot
tapi awak buleh apply scholarship or PTPTN. As long as kamu ada own financial support, it should be no prob :)

btw, amek deg dekat UiTM Shah Alam eh :)

hannah hilal berkata...

Terima kasih reply ulasan saya..hehe

Saya dah email pihak ACCA n dy reply macam ni..

I would be grateful if you could supply some information to help us carry out a proper assessment of your eligibility for exemptions from ACCA examinations. Please forward copies of your official course completion certificates and full course transcripts showing the passes achieved at each stage from first year to final award.

Only copies of official documentation issued by the awarding institute should be submitted for consideration. You may submit these to us by fax or post. Our contact details are included below.

N.B. Where documents have been issued in a language other than English, ACCA requires a photocopy of the original language documents and a copy of the official translation to English.

urm,mane saya nak fax/post?diaorg duk united kingdom. Maaf kalau soalan sy agak kelakar. Seriusly, xreti bab apply2 nie..@_@

StrewberiManis =) berkata...

hannah :

ye, mmg ACCA nak copy of evidence b4 they give u exemption.
Maknanya awak kena submit official transkrip degree awak ke ACCA & from that ACCA will let u know how many exemption u are eligible.

Mcm saya dulu, saya anta copy official transkrip degree saya ke ACCA (masa ni fakulti buatkan. Hantar saing pelajar2 acca yg lain) pastu baru leh tau berapa exemption sebenarnya saya layak

so bagi kes awak ni, awak fotostat official transkrip awak, then buat cop pengesahan dan antar ke acca via pos. nak fax pon buleh. tapi make sure before anta, transkrip awak tu in english tau. in case other than BI, tu yg ACCA nak version BI sbb dia xfaham other than BI. Hehe

ok, clear x?

StrewberiManis =) berkata...

hannah :

oh ye, lupe nak jawab soklan awak lagi satu..

awak buleh pos via mail. Ada adress dia & awak buleh google.

ye, mmg accanya HQ di UK. Walau jauh di UK, jgn risau, mail awak tetap sampai. In case xsampai, they will return back to u.

since awak pelajar final year, saya rasa official transkrip awak xkeluar lagi. So awak buleh bagi mini transkrip & they will know that u not graduate yet & in the prosess to continue the ACCA right after completed your degree programe

ok, clear x? :)

hannah hilal berkata...

Owh,okay..saya da paham prosesnya..
urm..nak tanya lagi buleh?
Untuk completekan ACCA kite perlukan berapa tahun?
Bergantung berapa banyak subjek kite amek ke?
Cara pembelajaran dy sama macam buat coursework utk Master x?
Kalau nak buat part time macam pula?
Sory sis banyak tanya ^^

StrewberiManis =) berkata...

hannah :

tempoh berapa lama tu bergantung pada diri sendiri. Ada yg mampu carry 3 papers dalam 1 sem. It is up to u & ACCA let u plan for your own study plan since they give u 10years to completed it :)

cara pembelajaran pula, saya xreti nak komen if compared dengan master coursework sbb saya xamek master. HEHE

ape yg saya tau, ACCA ni 100% examanination & passing mark is 50% and above. Means question paper tu dah carry siap2 100marks :)

pasal part time, nanti dekat form UiTM, awak pilih mode study "part time". As simple as that :)
Jangan risau, UiTM xpaksa studentnya utk buat full time. Ianya bergantung pada individu :)

Tanpa Nama berkata...

SALAM...

nak tanya, susah x study ACCA??

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

Salam..

Alamak, xretilah saya nak jawab soklan tu..
very subjective :)

Nak kata senang, xjugak senangnya
nak kata susah pon, xjugak

ia bergantung pada diri sendiri
rajin study, buat latihan, baca article, do own revision, InsyaAllah senanglah bagi kamu :)

Bagi saya, ACCA ni susah sikit dr degree. Itu perception sayalah. HEHE

xada benda senang dalam dunia ni mampu dicapai selain USAHA :)

Tanpa Nama berkata...

cik strewberi,

owh2..sbnrnyer sy pun ada niat nak amik ACCA..tpi some of my frens said kalu xda knowledge in workplace 3 years and above,susah nk amik ACCA sbb some ACCA paper ada relate ngan knowledge kita keje(dia yg ckp,kalu dia tipu xtaula..)..scary gak di watnyer *_*..
sbb tu la tanya cik strewberi yg da berpengalaman nie... ^__^

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

xsemestinya kena keja
sometime kerja pon, xmenentukan AKAN totally relate 100% dengan ape kita belajar

awak ada accounting background x?

nasihat saya, terus je sambung
cuma kena work hard sikit la utk ACCA ni

sebenarnya byk perception org pasal ACCA
bergantung pada individu
x mustahil awak dah complete acca nanti, awak akan judge/accept balik dengan pendapat org :)
mcm saya cakap td, bergantung pd diri sendiri :)

Tanpa Nama berkata...

Cik Strewberi,

I see....mmm,yg depends pada diri sendiri tu yg xyakin sgt huhu ha'ah,sy mmg graduate dlm accountng,skang keje as account exect tpi xkena ngan jiwa..tu yg apply master in acntng for intake sept,agpn rasa cm xcukup ntuk study ACCA,rasanyer master is a good foundation for me to move toward ACCA..

Bila dgr Cik Strewberi citer2 sume,trasa cm better amik ACCA trus jew...huhu pe pe pn,thanks bnyk2 Cik Strewberi...bnyk info sy dpt plus ngan nasihat ^___^ TQ~

Tanpa Nama berkata...

Cik Strewberi,

Satu ag..lupe nk tanya ngeh2x
pasal financial support..awk ada citer2 boley apply MARA or JPA..
kalu JPA mmg kim salam jew..tpi kalu nk apply ngan MARA mcm mane eh???nk cri kat ne??

Lagi satu,awk ada tulis wait from any company for support..yg tu mcm mana lak eh??ada kew company wat cmtu???huhu sory yew bnyk tanya..

kara berkata...

salam awak yg sporting sebab bagi banyak info~

nak tanya, dalam salah satu post, awak ade cakap yang kalau scholar jpa masa degree akan automatically dapat sambung jpa tu if buat ACCA. seriously? excited sangat nak tau..

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

Ok, xde masalahlah, small matter je tu :)

StrewberiManis =) berkata...

kara :

ye, mmg JPA akan terus sambung contract biasiswa awak if dari degree awak adalah scholar JPA.
tapi baru2 ni saya double check balik dgn JPA, nak sambung, CGPA masa degree mesti 3.50 and above..
if kamu new applicant, maksudnya sebelum ni xpernah dapat JPA, CGPA kamu mesti 3.75 and above..

kalau rasa layak, terus mohon ye sebab yang sambung acca guna scholar JPA xramai pon..
maybe pointer tu tinggi sgt kot,xlepas syarat, hehe

ok, clear x?

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

xsilap saya, MARA open application dia 2x setahun. January & jun.

MARA ni jenis convertable.
kalau awak perform, ia akan convert kepada biasiswa..
kalau x, bayar balik loan macam biasa tapi ada % utk diskaun la. xsure berapa. awak cek balik dengan MARA.

Others company mmg ada offer biasiswa like Maybank, Sime Darby, petronas, proton n etc.. awak kena rajin bukak web site dorang..

ok, clear x? :D

Tanpa Nama berkata...

how to apply?

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

how to apply what? ACCA or scholarship?

Please be specific so that i can immediately reply your comment :)

amran berkata...

salam cik strawberimanis..

saya lepasan degree uitm exam jan 2012. baru daftar acca. tapi saya hanya dapat 8 paper exemption jer. so kene amik 6 paper la.. sebab dia kata dalam email tiada apa-apa paper dalam degree saya yg melayakkan saya mendapatkan exemption utk paper f7..camana nak wat ek..

StrewberiManis =) berkata...

Amran :


Sorry lambat reply..

ok, awak dari uitm kan?
sepatutnya dapat 9 full exemption
mesti masa register di web ACCA,
awak tertinggal "TICK" subject yg dah amek masa degree

kawan saya pernah jadi macam ni
dan dapat diselesaikan once dia jumpa ketua program (KP)

so, saya rasa better awak jumpa KP..

ah MOi cHanTek berkata...

hi strawberri..

hehe..berminat la nak tnye pasal acca ni..
saya grad higher national diploma in bisnes at private college..from 9 exemption tu saya dah complete lebih kurg 5 so whats the next?

total paper bape eah? cam beminat nak apply.

diploma je boleh apply kan?

TQ..

pelengkap rusuk kiri berkata...

salam cik strawberimanis :)

saya nak tanya, kalau lepasan degree UiTM nak sambung ACCA di UK, universiti mana di UK yang ada buat program ACCA kerjasama dengan UiTM ?
maaf andai soalan saya agak pelik :P
sekadar ingin tahu. kalau cik strawberimanis xtaw, xmengapa :)

StrewberiManis =) berkata...

ah moi :

next step is, awak nak apply dekat mana?
if UiTM, apply la di uitm
intakenya slalu bulan 1 & 6

total paper kena complete ialah 14 papers
since awak dapat 9 exemption, lagi 5 paper harus di-completekan

ok, jelas x? :)

StrewberiManis =) berkata...

pelengkap rusuk kiri :

Maaflah, tang tu saya xtau la pulak
hehehe
sorry ye xdapat nak membantu :)

Tanpa Nama berkata...

salam akak.. nk tanye.. sy br je abis degree accountancy from uitm.. then sy keje kat terengganu.. kampung sy la.. sy cadang nk amek acca.. tp sy xde ms nk pegi tuition y hanye provide di sbelah pantai barat je.. kat pantai timur xde tuition provider, tp tp setiap negeri ade exam center.. s0, sy pnye plan.. self study.. tanpa mane2 tuition...juz use my experience in old degree, ms degree tu, sy byk gak xdtg kls, tp alhamdulillah, dpt dean 2 times from 4 semester.. so, ape pendapat akak?

spiritlab71@yahoo.com

Syakir Athfan berkata...

Assalamualaikum..saya mrupakn lepasan spm 2011 aliran sains tulen dan ingin mengambil peluang yg ditawarkn IPB utk mengambil CAT..utk pengetahuan saudari saya x de pengetahuan langsung berkenaan dengan akaun jadi boleh ke saya berjaya?? buku ape yg patut saya beli untuk blaja basic akaun??

Syakir Athfan berkata...

Assalamualaikum...saya mrupakn lepasan spm 2011 aliran sains tulen dan mendpat tawaran IPB utk blajar CAT..(saje je try amik CAT)..saye mmg x de pengetahuan langsung mengenai akaun rase2nye boleh ke pass exam?? ramai yg cakp susah...buku ape yg patut saya beli untuk blaja basic akaun??

p/s: sori bnyk tanye..

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

komen akak cuma satu 1.
rajin berusaha & study hard

akak sendiri dah amek degree di uitm & now sambung acca
akak nampak 2 ini sangat berbeza
sebabnya degree lain, ada assessment. final 60% je. then topic to be covered xbanyak

berbeza dengan acca, 100% exam
topic dia, MasyaAllah, mmg banyak
sampai nak muntah pon ye
awak xbuleh nak spot mana2 question
means topic tu best, awak nak study yg tu je
for acca, NO!
soalan dia tak stand alone. buleh combine dalam mana2 Q

contohnya Q1 (a) employee benefit
(b) pula buleh tanya deferred taxation..

ok, since awak nak self study, buleh aje sebenarnya, asalkan kena RAJIN & study HARI2. Jangan study hanya last min. Mmg xsempat

nasihat akak, awak p web acca, download study guide, google learning material might to be use.
so that awak berada di trak yang betul..

apa2 pon, SEMOGA BERJAYA :)

StrewberiManis =) berkata...

Syakir :

basic akaun bagi akak xsusah pon
since awak xde accounting background, lagi senang nak "serap" ilmu accounting ni..

jangan dengar org cakap paper CAT ni susah ke hape ke..
yang penting adik belaja, usaha & doa
InsyaAllah adik berjaya..

bagi akak, adik akan start paper CAT tu sama level dengan akaun masa SPM
akaun masa SPM pon basic jugak tu
xpe, pelan2 kayuh, InsyaAllah..

adik akak pon dulu dia sc stream. tapi gatai nak amek CAT sbb amek accounting ni sgt luas bidang dia.

hidayah berkata...

assalamualaikum.
cik strawberry tahu tak pasal articleship? kerja 3 tahun utk dptkan status chartered accountant? saya xsure sgt ape tu articleship. if awak tahu, blh share2? hehe. maaf ganggu.
and, blh x saye nk email kawan awk yg ade amek ACCA part time?

Ammar Afiq berkata...

assalamualaikum..nak mnta pndapat sikit ni?saya sbnrnye baru je nk smbung degree in international business kt uitm..ingt nnti nk smbung ACCA jgk,tpi boleh ke dari business nk ke accounting?takut pulak xdpt nk smbung ACCA..sbb cita2 mmg nk amek ACCA.. :)

Ammar Afiq berkata...

assalamualaikum..nak minta pendapat sikit..sye sbnrnya bru study degree in international business kt uitm..mmg nk sgt smbung ACCA nnti..tpi boleh ke dari business nk ke accounting?takut pulak xdpt nnti..
mmg cite2 nk dptkan ACCA jgk..huhu :)

StrewberiManis =) berkata...

hidayah :

Salam..

saya xfamiliar sgt term tu
tapi maybe dia lebih kurang mcm kena kerja 3 tahun di bidang perakaunan, baru dapat title CA.
gitu la, yg tu saya pernah dgr
tang term tu, xtau pulak
maybe sama je kot, HEHE

nak komen banyak pon xreti sbb kita xkeje lagi kan, masih full time student, HEHE

pasal email, buleh email kawan saya,
maisarah : maisarah.shari@yahoo.com

StrewberiManis =) berkata...

Ammar :

salam..
buleh je sambung acca ni even kamu xde accounting background
tapi kamu akan start dgn paper yg bawah dulu
xpe, pelan2 kayuh ok :)

btw, GOOD LUCK :)

popo berkata...

salam,
saya nak tanya,ape beza ambik part time dengan full time?
terima kasih

Aciapai berkata...

salam

saya tgh ambik degree accounting kat MSU and sekarang last sem dah bulan 10 ni hbis...saya rasa berminat nak sambung acca nih..nanti apa2 hal saya rujuk kat cik strawberri ek....

thanks 4 da info..:))

Nur Haiza berkata...

salam,
saya berkenan nak amek acca di uitm..sy lpasan degree finance..bile tarikh pengambilan di uitm ye?

Nur Haiza berkata...

salam.saya nak tanya..saya lepasan degree finance..sy bercadang ak amek acca part time di uitm..bile ye intake ni?

Nur Haiza berkata...

bile next intake acca ye..?

Muhammad Sayyid Al Hasyimi berkata...

Assalamualaikum..

Saya ada persoalan ingin ditujukan..

Saya pelajar ukm tahun 2 sekarang, utk pengetahuan, ukm tidak menawarkan ijazah sarjana muda perakaunan dlm sistem upu, sebaliknya utk mengambil ijazah sarjana muda perakaunan, pelajar perlu apply program bisnes atau ekonomi sebelum apply perkaunan pd tahun 2..jadi ceritanya saya apply perakaunan tp sy tak berjaya ditawarkan dan sekarang saya berada dibawah program bisnes admin, majoring in human resourse..

Saya meminati bidang akaun sejak zaman sekolah lagi, tapi atas kesilapan semasa di alam universiti, saya gagal dapat program perakaunan seterusnya terasa seperti jauh dgn cita2 saya utk menjadi seorang akauntan..persoalannya mcm mana saya nak jadi seorang akauntan/memasuki bidang akaun dgn lulusan ijazah bisnes admin melalui acca ni?

Saya difahamkan uitm ada menawarkan program acca ni, adakan ipt lain atau mana2 tempat lagi yg menawarkan program ni?
Utk mengambil program ni, adakah saya perlu menghabiskan degree saya dahulu atau ada option lain?dan pada pandangan, apa jalan yg terbaik utk saya?
Dan dari segi yuran, adakah boleh apply apa2 pinjaman ke utk sambung program acca ni?atau 100% full kita perlu guna duit sendiri?

Harap boleh membantu menjawab persoalan saya, kerana saya masih samar2 mengenai program acca ni, dan mohon maaf jika terlalu panjang soalan saya..terima kasih :)

Tanpa Nama berkata...

Halo...

Kalo saya bkn dr background acct. berapa exemption yg diaowg akan bg yer..?? Background yg sy belajar dulu mase kat Uni. ialah BBA (Finance) Hons.

StrewberiManis =) berkata...

Aciapai :

wokeh, tak de hal punya :)

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

Awak cuba log in portal ACCA, sign up jadi member
dari situ awak akan isi personal & educational background
& ACCA will let u know how many exemption you are entitled

saya nak caka sendiri pon xreti jugak
better u straight away refer kepada yg lebih pakar, iaitu ACCA, hehe

StrewberiManis =) berkata...

haiza :

Selalunya UiTm punya intake is July & December

For more details, try call bahagian pengambilan pelajar utk tarikh yang tepat
sebab masa saya apply tahun lepas, kena beli no pin dekat BSN & apply through portal Uitm.
cubalah tanya eh takut cara pengambilan sekarang dah lain

ok, clear x? harap ianya membantu :)

StrewberiManis =) berkata...

Sayyid :

salam..

Pasal kesilapan dulu, usah risau
ACCA terbuka kepada semua org even xada accounting background
tapi kamu akan start dengan paper yang bawah dulu la, xpe, pelan2 kayuh
InsyaAllah akan berjaya :)

xsilap saya, hanya uitm as ipta yang ada kos ACCA ni
the rest, ada, tapi agak mahal.
cthnya spt Sunway college, Kasturi n etc
terpulang dekat kamu nak pilih mana


berkaitan lulusan pula, saya cadangkana awak habiskan degree dulu sbb dekat Malaysia ni susah nak dapat tempat if xada first degree
dah alang2 awak tengah amek degree, abeskan dulu, then straight away apply ACCA ok?

berkaitan yuran & pinjamman, awak buleh apply mana2 pinjaman/ scholarship yg offer
yang slalu saya dengar kawan2 saya apply is MARA
Try call MARA utk lebih lanjut

ok, clear x? harap boleh membantu :)

Muhammad Sayyid Al Hasyimi berkata...

oh ok, terima kasih, sangat membantu :)

oh ya, 1 soalan lagi, sy difahamkan di uitm, acca ni ada full time dan part time ye..kalau full time maksudnya sama mcm ambil degree ke?mcm mana proses pembelajarannya?ada kuliah atau kelas ke atau pun berbeza?
berapa lama atau tahun baru habis acca ni kalau kes mcm sy yg perlu mula dari bawah?kalau full time berapa lama dan kalau part time pulak berapa lama ye?maybe boleh bg anggaran kasar ke..maaf kalau banyak tanye..hehe

StrewberiManis =) berkata...

sayyid :

ye, kalau full time, dia sama macam degree. Means class mon to fri.
class dia pon sama, ada lecture juga.
pendek kata, lebih kurang sama la, tak banyak beza pon :)

tempoh masa tu, saya xberani cakap sbb ianya bergantung pada kemampuan individu
kalau awak pass semua paper on first attempt, InsyaAllah less than 5 years awak dah boleh complete ACCA sbb ada senior saya dari SPM terus masuk CAT & diserap ke ACCA, dalam masa less than 5 years dah complete
which is dia dapat ACCA qualification lebih awal dari saya


tapi tu la, ianya bergantung pada individu sbb kalau awak fail paper tu, kena amek balik baru leh amek next paper sbb paper bawah2 ni banyak pre-requisite paper

kalau part time, lambat sikit kot sbb 1 sem awak xleh amek lebih dari 2 papers unless dari budi bicara KP.

ok, clear x?

Nur Haiza berkata...

salam.. awak.. sy ade bace yg uitm da buka acca skng.. tp yg sy plik die cume offered full time n plk je.. plk tu part timr la ye? tp mslhnye kelas die antra kol 6 hngga 10mlm..weekdays..confius laa.. sy da la dduk jauh.. xkn ulng alik ari2..baik amek full time je.. heee.. ritu awk ade ckap kwn awk tu tukar mode kan.. so klas die weekdays or weeknd ye??

wan berkata...

salam.. fulamak memang detail la explanation cik cameron highland ni(strawberi ada kat cameron je malaysia ni,huhu)... ok saya ada persoalan dari segi peluang kerja pulak..
sekarang ni saya dalam pengajian Diploma In Accountancy kat uitm jugak.. so soalannya macam mane difference between Diploma holder with ACCA and Degree holder with ACCA bila da kerja? contohnya keje kat Big 4 macam Ernst n Young... ada tak cik kaji member2 cik yang da keje macam mane difference gaji nye? kalau la Diploma holder with ACCA income dia lebih tinggi dari Degree Accountancy without ACCA qualification macam rugi je la kan sambung degree.. so hope cik boley explain kat saya ek...

StrewberiManis =) berkata...

nur haiza :

eh yeke..tak tau pulak saya. Cuba awak double cek balik dengan uitm. Saya takut ianya utk internal program (diploma, asasi, degree) kot?

utk selamat, try double cek balik eh. tak rugi pon, hehehe

tang tukar mode tu, kawan saya tukar dari full time ke part time sem

StrewberiManis =) berkata...

nur haiza :

eh yeke..tak tau pulak saya. Cuba awak double cek balik dengan uitm. Saya takut ianya utk internal program (diploma, asasi, degree) kot?

utk selamat, try double cek balik eh. tak rugi pon, hehehe

tang tukar mode tu, kawan saya tukar dari full time ke part time sem

StrewberiManis =) berkata...

wan :

cetttt hape punya intro da.. HAHA

tang gaji tu, saya xberani nak cakap sbb xpernah kerja lagi kan
tapi saya ada je p talk2 from big 4 co like E&Y, PwC

depa kata, if ada ACCA, tinggi sket la gaji dengan degree/diploma holder. tapi soal gaji masa baru2 masuk tu, jgn la nak demand sgt kan. Kata freshie :P. Ikot market rate sudah :P

Tapi after 3years & awak dah dapat CA qualification, saya yakin awak akan laku! Nak2 awak dr audit firm. Time ni awak buleh demand gaji since awak ada ACCA, CA & working exp.

Nampak x beza dia?
Awal2 ni "sakit" sikit la, tapi xpe, 3 tahun je. After that, sampai bila2 awak akan laku. P mana pon, org akan pandang. Tu yang penting!

Got it? :)

wan berkata...

salam..hi awak!
nak tye la, sye de degree finance uitm..so,ingat nk smbong acca ni part time..agk2nye bpe byk exemption yg sye bole dpt (kalau awk tau la)..hehe

pas2 nk tau la berapa lama masa nk habiskan ye..1 sem max 2 paper kan?

kalau part time, weekend ke weekdays ye?
tau x dpd kul bpe smpai kul bpe..

thanks!

StrewberiManis =) berkata...

wan :

salam.

pasal exemption tu, saya xsure la sebab awak dari finance. Cube log in portal ACCA, utk tau berapa banyak exemption you are entitled.

tempoh pula, bergantung pada individu. kalau xde failed, below 2 years dah settled kot. hehe..

if part time, class on weekend.
masa dari pagi..

ok, harap dapat membantu

sofie berkata...

salam,

Saya nak tanye klas ACCA part time tu tym weekend ke? coz sy tgk utk registration ade mod pengajian PLK je..setahu sy PLK tu klas masa weekdays..and PJJ utk weekend..

Tanpa Nama berkata...

salam, mcm mana nak apply acca kat uitm? kena call uitm and tanya ye?

StrewberiManis =) berkata...

sofie :

setahu saya ACCA buat part time on weekend je
cube awak double cek balik dengan uitm
kot2 dia dah tukar struktur ke..

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

salam

dulu masa saya apply tahun lepas,
beli no pin dekat bsn, apply tru portal uitm
tak tau la sekarang macam mana pula
sama ada amsih sama atau dah lain
cube tanya bahagian pengambilan pelajar..

Mohd. Faharizan Hassan berkata...

Assalamualaikum kak..

Saya lepasan BBA (Hons) Finance from UiTM.. Sy bru jer habis study and konvo dis December... Sya xberhasrat nak sambung master and still tunggu nak kerja ni,hihi..

Sya ade terbaca blog akak ni, ttbe jer ase nak smbung ACCA.. Jap ag nak kuar g beli pin kat BSN ni, excited dh ni.hihi..

Kak sy nak tya beberpa soalan:

1)berapa lama eh tempoh pengajian dy kalu sy backround bisnes uitm?

2) sy ni kategori keluarga yg x kaya,hihi.. So, nk belajar dgan duit sndri tu xmmpu la.hukhuk.. Sy amik JPA mase degree dulu, so, klau nka buat ACCA ni bleh sy apply JPA kn?

Sorry la kak bnyak plak pertanyaan sy.. TQ kak for ur help and the info...

Tanpa Nama berkata...

yes, sekarang caranya masih sama. beli pin no kat bsn, apply online then hantar docs kat faculty. tapi saya lambat tau pasal benda ni, so tak sempat nak apply utk start january 2013. huhu. sedih. so intake yg june 2013 biasanya akan open to public jugak ke? atau cuma untuk student uitm saje?

ameerul berkata...

salam sis...sy nk tnye...sy skrang pelajar dia...sy nk tnye,ACCA ni susah ke x ye...sbb sy bce entry akak td paper mcm susah je...sy pointer dlm 3.20++...so sy tkut mcm x bley carry je...so i need your opinion...n last thing,klaw setiap sem amik 2 paper je,brape tahun nk abiskn ACCA tu,klaw student dia...

thanks a lot... :)

StrewberiManis =) berkata...

faharizan :

salam.. kamu kan yg email akak? Akak dah reply kat sane..

hope ianya membantu awak ye..

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama:

terima kasih sebab memberitahu..
ia, sama macam tahun lepas, beli no pin dekat BSN & apply online di portal uitm

utk mana2 kemasukkan, uitm open to all. Bukan sahaja pelajarnya buleh apply, malah org luar pon buleh apply juga..
tiada diskriminasi utk sambung profesional di uitm ini :)

ok, jelas x? harap ianya membantu :)

StrewberiManis =) berkata...

ameerul :

again, berapa lama nak abeskan tu, very subjective
ia ikot kemampuan individu
kalau awak xde failed, sekejap je buleh abes.
within 5years dah completed privided that awak akan start dgn paper F1.

susah ke senang ke, subjective juga
kalau awak rajin study, rajin buat latihan, baca articles, n etc, InsyaAllah, mudah bagi kamu

jgn risau, kalau awak dah faham konsep, rajin study n etc, InsyaAllah xda hal la :)

ok, clear? sekarang amek paper ape?

ameerul berkata...

crystal clear...haha... :)
skrang sy part 6 DIA uitm paper FINANCIAL ACCOUNTING, FINANCIAL MANAGEMENT, AUDITING, TAXATION, ENTERPRENUERSHIP...konsep sume insya-ALLAH paham...hri tu dekan accounting ade dtg kampus,dye ade terangkn pasal professional course ni,tp x paham sbb dye explain general...1 more thing, how the course actually...100% calculation ke mcm mne...i mean mcm theory part bnyk ke...bley explain x...sy lemah bab membace ni...huhu

Tanpa Nama berkata...

asalamualaikum, nak tanya..
berapa lama tempoh awak perlu tunggu sebelum uitm beri jawapan tentang permohonon ACCA? misalnya saya memohon untuk januari 2013, bila agaknya dapat keputusan ye? terima kasih =)

nawa berkata...

Salam Kak Hannah,

Saya nak tanya, bila selalunya boleh apply untuk ACCA? Dan dekat mana nak apply ACCA samada terus ke UiTM or kena apply dekat website ACCA dulu?

Terima kasih kak :)

nawa berkata...

Salam Kak Hannah,

Saya nak tanya, bila selalunya boleh apply untuk ACCA? Dan dekat mana nak apply ACCA samada terus ke UiTM or kena apply dekat website ACCA dulu?

Terima kasih kak :)

StrewberiManis =) berkata...

nawa :

Salam..

Intake ACCA di UiTM slalunya July & dec. 2x setahun. jadi kalau nak apply, maybe sebulan sebelum tu, nawa buleh beli dah no pin dekat BSN.

Apply di UiTM dulu utk dapatkan tempat. Bila dah confirm dapat sambung di UiTM, bulehlah apply di web ACCA.

Ok, clear x?

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

alamak, saya lupelah. hehe
Tapi seingat saya, xlama pon, dalam 2,3 minggu, UiTM dah beri jawapan..

StrewberiManis =) berkata...

ameerul :

saya xsure kalau dari DIA dapat berapa exemption.
tapi kalau dapat sikit je exemption, bermakna awak kena completekan dulu paper yg bawah2. paper bawah2 ni ada yg theory, ada yang calculation.

same goes to bila awak amek P (profesional) level punya paper (P1 onward)
dia ada theory, ada calculation.

misalnya P1 100% theory
p2 pula 50% theory, 50% calculation

masuk accounting field ni,kita jgn expect TAK kan berhadapan dgn theory paper sbb kita dah biasa dgn mindset "accounting is calculation"

NO. ada juga part for theory. jadi sila ubah mindset itu ye. HEHE

nawa berkata...

Kak Hannah,
Saya dah call UITM, intake untuk Dec dah tutup. Sedihnya, baru nak apply untuk intake Dec :(

Kalau part time, berapa tahun boleh cover ACCA ye? untuk lepasan Degree Accounting?

StrewberiManis =) berkata...

nawa :

Ohh yeke dah tutup
akak pon xsure UiTM tutup permohonan bila
camni, jgn sedih2
tgu UiTM open balik application utk July 2013
tapi awak kena alert la, jgn missed lagi okeh :)


Again, pasal tempoh masa, banyak kali saya cakap dekat coment ni
ianya bergantung pada individu
kalau awak xde sangkut mana2 paper, dalam masa setahun setengah awak boleh abes ACCA (utk full time)

ok, clear x?

nawa berkata...

Thanks Kak Hannah yang sangat membantu dan membuatkan sangat nak sambung ACCA membuak2 :)

All the best for yr exam ACCA :)

ameerul berkata...

hoho...tkutnye ble ade theory...sy mmg x bley ingt theory...huhu...anyway,thanks a lot pasal info...risau la bnyk paper kne carry klaw kita ada diploma je...sbb sy mls nk amik degree,then continue acca...haha...

::aina:: berkata...

Salam. I'm quite interested with your entry. Saya degree in accounting, mmg dapat 9 exemption ea? how to apply ACCA in Uitm ? But actually i'm a lil bit confuse either nk further CIMA,ACCA or MICPA. In your opinion which one is better? Actually, i'm in my forth year now. InsyaAllah next year grad, dat's y tgah search2 awal nk plan after hbs nanti.

::aina:: berkata...

Salam. I'm quite interested with your entry. Nak tanya,if degree in accounting mmg dapat 9exemption kan ? Saya pelajar tahun 4 skrg and memang berniat nk further after grad next year. But i'm a lil confuse either nk continue with ACCA,MICPA,MIA or CIMA. In your opinion, which one do you suggest? I takot ACCA susah sgt2. For the first registration, bape ek cost die? And how can i apply for acca in uitm for next year intake? Thanx dear.

hjr berkata...

hai awak..nak tumpang tanya, I got called for interview acca kat uitm. dalam surat kata nanti ada test+interview. test dia tu technical atau general question je?hehe thanks ye :)

Tanpa Nama berkata...

salam,

sy nak double confirm dgn kak hannah. klu nk apply ACCA, better apply dgn UITM dl yer.make sure sama ada kite dpt tempat ke x di UITM after that baru apply ACCA? lg satu nk tanya berkenaan dgn fee y kita perlu bayar after kita dpt exemption paper dr ACCA, kita perlu byr lumpsum semua fee ke?atau fee utk subject y kita ambil boleh byr masa kita tgh ambil subject tu.TQ

Tanpa Nama berkata...

salam akak..nak tanya,apa syarat2 nak apply ACCA?? i mean,adakah student yang dean list je bleh amek or uitm ade hadkan pointer yg tertentu shj??

Areen Adenan berkata...

salam :) saya nak tanya.. maksud lulusan accountancy tu lepasan diploma atau degree?

StrewberiManis =) berkata...

aina :

salam..

Sorry ye lambat reply, saya tengah ber-hibernate study utk final
mmg xngadap pon laptop. Kang online je lebih, studynye ke laut :P

ok2, back to ur question,
mmg awak akan dapat 9 exemption if dari degree
dan nak apply di uitm, awak kena beli no pin di BSN & apply on9 di portal uitm. ok, stakat ni clear x?

ACCA, CIMA & MICPA, yang mana awak nak sambung, awak kena tanya diri sendiri
tak kan saya nak decide kan, hehe
kalau awak lebih berminat kepada management, baik amek CIMA
kalau financial, ACCA
pendek kata, tanya diri awak, kat mana minat awak.. :)

tapi 3-3 tu sama je, masih profesional. Cuma bezanya, skop pembelajarannya :)

ok, clear x? harap dapat menjawab persoalan awak :)

Areen Adenan berkata...

Salam kak,

kalau lepasan diploma accountancy nak ambik ACCA terus boleh tak? ada exemption paper tak kak?

StrewberiManis =) berkata...

hjr :

Q dia ada general ada yang relate dengan accounting
bergantung pada interviewer

masa saya last time, dia ajak borak je. ada yang kata dia nak tgk kefasihan kita. tapi jgn risau, interview tu xada apa pon, nak nak kenal dengan lebih dekat :)

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

ye betul :)

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

xsemestinya DL je buleh apply
kawan saya pointer bawah 3, dapat sambung compared to kawan saya yg lagi 1, pointer dia almost 3.5 gak la

ni semua rezeki & nasib. bukan DL pon buleh apply. So jgn risau ye :)

ok, clear kan? :)

StrewberiManis =) berkata...

areen :

sorry lambat reply sbb saya tgh ber-hibernate utk final exam. Ni baru abes final :)

ok, lepasan accountancy tu boleh jadi sama ada diploma, degree & seangkatan dengan dgn itu cthnya DIA ke, CAT ke..

dari diploma nak amek terus ACCAmmg boleh, ada exemption tapi saya xsure berapa. Awak double cek balik dengan web ACCA

ok, clear x? :)

Tanpa Nama berkata...

salam,

if nak tukar mode pengajian mcm mana ek? sy ade accept offer acca mode plk utk intake jan 2013. tp nak tukar ke full time. bole ke?

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

mcm saya cakap dekat komen atas2 ni,
awak datang je rehister on the 1st day registration

pastu masa register, mintak tukar mode

ok, clear x?

Tanpa Nama berkata...

ehehe clear clear.. tq ea.. sory xpasan ade komen2 sbelum ni hihi~

Jenggong berkata...

Assalamualaikum, saya nak tanya sikit kak..saya dah taman progrem diploma in Accountancy dekat KPTM kuantan..lepas tu, saya bekerja sekarang dekat Perbadanan Nasional Berhad bahagian account..kiranya baru start kerja kat sini bulan 11 ari tu lepas habis practical kat sini.Saya nak sambung belajar ACCA tapi buat part time..dtg class sabtu and ahad je..Aku tau x university mana area kl yg offer ACCA part time ni?lepas tu kalau dari diploma account nak sambung ACCA buat part time agak2 berape lama ya kak??ni email saye lyndaahmad46@yahoo.com harap akak boleh balas soalan saya di email saya.Terima kasih :)

StrewberiManis =) berkata...

Jenggong :

U mana yg ada offer ACCA, saya xberapa sure
awak kena google sendiri takut info yg saya bagi ini kurang tepat
tapi ada IPTA / IPTS yang offer, terpulang dekat awak nak sambung dekat mana..

berkaitan tempoh masa pula, banyak kali saya mention dalam komen ni, ianya adalah subjektif.
terpulang kepada individu..
kalau awak xada sangkut mana2 paper, InsyAllah cepatlah tempoh awak complete-kan ACCA ni

ok, got it? Clear x?

Tanpa Nama berkata...

slm sis,,saya dh pass smpi f9,,utk p level saya ingat nak apply uitm? if saya nak apply,,code ape ye sis? perlu under lepasan spm jgk k?

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

salam

alamak, tu saya tak sure la sbb ianya melibatkan bahagian permohonan.
cube cek balik dengan ketua program
takut saya bagi salah info..

sorry ye :)

lisa berkata...

yuran per subject rm450 tu maksudnya yuran exam acca utk paper tu ke?

StrewberiManis =) berkata...

lisa :

RM450 utk tuition fee SAHAJA dan dibayar kepada UiTM. Kira yuran semester la

Yuran exam ACCA pula dikira lain.

2-2 ni feenya lain2 ye

ok, clear x?

eyla_kbaharin berkata...

mak aii..gila kentang fees dia..sye rase sye pun dapat exempt 9 papers...masak kena bayar almost rm 4k...=.='

Tanpa Nama berkata...

Kalau kite dah jd tanggungan suami cane sis? Masih bergantung dgn parent income jgk ea?

Tanpa Nama berkata...

Salam sis. Actlly yg sis mentioned di atas just exm fee kan?. Tuition fee yg kita kena byr dkt UiTM unt ACCA ne brpa ek per sem?

Halim Bakar berkata...

Assalam,
Nak tanya pendapat anda, mana lebih baik, lepas Diploma buat degree dulu baru buat ACCA atau lepas diploma terus buat ACCA.
Ini perancangan untuk anak saya..dia sekarang dalam sem 4 diploma in accountancy di Uitm merbok. setakat 3 sem yg lepas dia dapat DL dan cgpa setakat ni 3.86. Harap dapat beri sedikit pandangan, atleast ada juga idea bila sampai masanya nanti..Makasih dan semoga anda berjaya dengan ACCA anda..

StrewberiManis =) berkata...

Halim :

salam..

Pendapat saya yg humble ini, saya cadangkan anak anda amek degree lepas tu baru sambung ACCA sebab di Malaysia, kita lebih utamakan degree holder even kalau kita ada ACCA certificate. Kalau kita sambung degree dulu kemudian ACCA, kita ada 2 certificate. Degree & ACCA. Tapi kalau terus sambung ACCA, kita cuma ada ACCA. Nampak tak beza dia?

Di malaysia sendiri, susah nak dapat tempat kalau kita tak ada lulusan minimum (SPM, Diploma, & Degree) even kita ada ACCA. Unless anak anda terus bekerja di Big 4 company. Tu tak ada masalah :)

Adik saya sendiri tengah sambung diploma perakaunan di UiTM Tganu. Lepas keluar result sem 1, dia nak terus sambung ACCA (ambil CAT dulu baru buleh terus sambung ACCA), tapi ayah saya tak bagi atas sebab2 saya nyatakan diatas.

Selain masalah tempat dalam pekerjaan kelak, saya sendiri nampak kalau terus amek ACCA dari diploma, tempoh pengajian lebih lama sebab exemption paper tak banyak. Jadi, lebih baik abeskan diploma, sambung degree & ambil ACCA. dari degree sambung ACCA, cuma perlu abeskan 5 papers sahaja out of 14 papers.

tapi saya ada juga senior yang dari SPM terus sambung ACCA, umur 23tahun dah complete ACCA beliau sebab beliau TAK PERNAH gagal dalam setiap papers yang diambil. Tu mmg pandai gila dah tu, first time saya jumpa org amek ACCA TAK PERNAH failed. Rata2 mengatakan "kalau tak failed tu, memang bukan calon ACCA la" hehe

Tapi, memandangkan anak anda dapat DL, tak salah nak try amek acca after abes diploma. Kalau tak boleh cope, switch balik to degree track. Sebab dulu classmate degree saya ada buat mcm ni. Dia kata dia yakin boleh sambung acca, tup2 failed & tak nak menanggung kos yg tinggi utk repeat balik paper.

Ok, ni cadangan saya je, terpulang dekat anda. Cuba bincang dengan anak, tengok kemampuan dia :)

btw, TQ, doakan saya dapat abeskan ACCA ini dgn jayanya ye :)

StrewberiManis =) berkata...

eyla :

tau xpe, banyak kan fee dia
jadi, silalah menabung dr sekarang, hehe :p

Semput nak membayar T___*

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

kalau dh jadik tanggungan suami, ikot pendapatan suami. bukan lagi ibu bapa.

Ok, clear x?

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

salam..

Utk UiTM fee, 1 sem RM 500
*ini latest punya fee. Last sem saya bayar RM500
tapi ini utk FULL TIME ye :)

ok, clear x?

Tanpa Nama berkata...

salam..sy nk tnya..sy diploma in accountancy,exception brapa paper ya..?based on akak ckp,kalau amik 2 paper setiap sem akan habis brapa tahun lps exception diploma in accountancy..thanks.. :D

ana berkata...

Salam kak.

First akak memag hebat la.rajin jwb smua soalan.details plak tu.tq kak d ats info2 d ats.sgt helpful :)
nak tanya sikit kak.sy hbis dgree jan13.means sy boleh apply intake june ke july eh? n bila boleh stat apply?
n lg satu if sy nk beli text book dia skrg xpeke?or beter beli masa july nnti utk latest version.
Lpasan dgree akaun memag sure akn dpt 9exemption eh?even cgpa below 3.

ana berkata...

Salam kak.

Tq d ats superb info d ats.its very helpful.rajin akk mjawab :)

Sy bru hbis dgree jan13,last month.so next intake june ke july eh.n bila boleh stat apply?

Pastu sy plan nk beli text book skrg.so that boleh usha2 sikit.hehe..tp,nnti kalau tiba2 masa msuk nnti ada latest version dah xboleh guna la eh?

Pastu pasal exemption.even cgpa below 3 pon memag konfem dpt 9 exemption jgk ke?
Thnk u kak.

Tanpa Nama berkata...

salam kak.. nak tnye.. time skolah dulu sy amik aliran acc.. pastu now sy bru abis study in dip acc.. pointer sy ckup2 mkn jer kak oii... so nk tnye pndpat la kn.. ape plan sterusnye utk kes cm sy nie?? huuhu~ ^_^

firdaus sharip berkata...

salam kak... actually sy time skolah dulu aliran acc .. now sy bru abis dip acc at collage biase jer... dan.. pointer sy cukop2 mkn jer.. dan sy sgt lah bodoh BI.. seriuss... so akak rase kn.. ap plan utk sy slepas nie?? minx khidmat nasihat ... ^_^

StrewberiManis =) berkata...

Tanpa nama :

Salam..

Firstly sorry lambat reply. Saya tengah dalam pantang, baru bersalin.

Ok, berbalik kepada soalan awak, cuba awak log in portal acca, cek balik berapa exemption awak entitled sbb saya xsure, takut salah bagi info dekat awak.

Pasal tempoh masa pula, ianya subjektif. Kalau awak pass paper, maknanya xde sangkut, insyaAllah cepat awak abeskan :)

Ok, clear x?

StrewberiManis =) berkata...

Ana ;

Salam ana, sorry lambat reply. Akak tengah dalam pantang, baru bersalin.

Ok, next intake adalah july. Bila boleh apply tu. ana kena alert dgn news sbb ana kena beli pin no kat BSN dan apply online di portal uitm. Kalau intake july, sila start alert bermula bulan april kalau tak salah saya

Pasal text book pula, version dia jenis setahun setahun. Mean utk 2013, akan ada version utk 2013. Kalau ana ada buku yg 2 tahun lepas, info dalam buku tu dah tak up to date la.

Pasal exemption, kalau degree holder mmg 9 exemption, regardless pointer berapa.

Dulu sambung degree kat uitm ke?

ok, clear x
.

StrewberiManis =) berkata...

Firdaus sharip:

Salam

Adik rasa nak sambung acca ke degree?
Pasal kurang mahir BI, bukan penghalang. Sambil2 adik sambung blaja, secara automatik BI adik akam improve. Yg penting niat tu kena ada. Selalu baca paper Bi, dr situ vocab adik akan improve. speaking pula, cuba speaking sikit2 nanti Bi adik akan power. Percayalah! Hehe

firdaus sharip berkata...

niat nk sgt acca 2... tp bole ker??? itu persoalannye.. kwn sy suroh jer smbong acca... tapi tulah... akak rasa cm ne??

StrewberiManis =) berkata...

firdaus :

Boleh, InsyaAllah adik kena yakin dgn diri sendiri.
Kalau org lain boleh buat, adik pon mesti boleh buat

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum akak :)
erm,kalau nk jdi chrtered acc 3 tahon pglmn keje kn.
tapi time degree kn dh practical training 6 bulan.
so tinggl 2 tahun stgh je ke ?
atau still kene buat 3 tahun jugk .
tq :)

StrewberiManis =) berkata...

Tanpa nama:

Salam

Tak silap akak kena 3 tahun. Yg 6 bulan praktikel tu tak dikira..

Alaa dik, 6 bulan tu kejap je. Kang tau2 dah cukup 3 tahun. Nak2 kalau adik kat odit firm. Sentiasa bz! Kang sedar2 eh dah setahun aku keje. Tak perasan pon. Cepat betul masa berlalu..

firdaus sharip berkata...

so, ap step2 y membolehkn sy amek acca nie??

patayako7 berkata...

Salam,

Kak, nk tny ckit ni.Ada x minimum grade utk dapatkan exemption paper tu. Saya ada degree account tapi untuk subjek f5-f9 tu mcm ada minimum grade baru boleh dpt exemption. Leh terangkan x??

patayako7 berkata...

Salam,

Nak tanya sikit ni. Ada x minimum grade untuk exemption ni sbb saya ada degree account. Tp bile sy bc kt website ACCA mcm ada minimum grade untuk paper f5-f9. Leh terangkan x??

StrewberiManis =) berkata...

patayako7 :

tang tu akak tak sure la pulak
tak pernah jadi masa akak apply exemption

xpe, gini, try email ACCA, mintak further explanation dr dorang sbb dorang yg akan bagi exemption ni

ok, clear x?

StrewberiManis =) berkata...

firdaus :

tgu tawaran dibuka, pastu beli no pin di BSN & apply online di portal uitm


ok, clear x?

Tanpa Nama berkata...

Assalamu'alaikum, maaf nak tanya kalau budak bukan acca di uitm boleh tak tempah buku kat situ? susah la nak cari passcard ni

StrewberiManis =) berkata...

Tanpa nama :

Boleh je..

am berkata...

salam kak
sye nk tye kalau nk buat acca ni better lps diploma or degree ek??

firdaus sharip berkata...

bole ke kak?? mcm xyakin jer dpt.. hahaa~ biasenye ble tawaran dye bukak yer kak??

patayako7 berkata...

Dh email tp diorg xbls lg...Nk clear picture gak psl exemption ni..sbb sy dgn wife tgh discuss sape yg kene amek acca.

StrewberiManis =) berkata...

Patayako7:

Tunggu la dorang reply. Aritu saya pernah email nak tanya sesuatu kat dorang. Ada reply within a week, ada reply lambat. Xpe, tgu je eh

Saya nak cakap pon, xrtau la pulak pasal min grade ni. Pasal xpernah dgr pon, hehe

StrewberiManis =) berkata...

Am ;

Terpulang pada am. Tapi saya lebih prefer after degree sbb dapat banyak exemption, provided that awak deg in accountancy

StrewberiManis =) berkata...

Firdaus :

Tawaran intake july rasanya dalam bulan 4 kot. Awak kena alert la..

firdaus sharip berkata...

ermm... rase cm xdpt kot.. pointer sy pun xtinggi mane.. btw tq . =)

Tanpa Nama berkata...

Salam
Tq kak reply.a ah sy study uitm.
Kak nak tanya lagi.
Dlm website dia ada mintak kita anta doc.n one of it is transkrip dgree.tp sy xkonvo lg.so now xd..kalau sy hantar dulu mini transkrip yg dah disahkan xpeke?
Pastu yg nak claim utk exemption tu,kita settlekan bila dah masuk uitm kan?not now kan.

COngratz kak on your new born baby :)

ANA

StrewberiManis =) berkata...

ANA :

Salam

Anak p pusat konvo, mintak official transkrip, tapi kena bayar RM10 la sbb dulu saya pon buat macam ni. nak bagi yg mini, xvalid. ACCA nak yg official punya.

pasal exemption, dah masuk UiTM nanti br buat. Ketua Program akan bagi briefing pasal ni nanti. Jgn risau ye :)

TQ ana for the wish :)

unexpected89 berkata...

assalam akk, nk mntk emel akak boleh ?

StrewberiManis =) berkata...

Unexpected89

Salam
hannahyusoff@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

Hye kak hannah.... sye budak lepasan spm 2012 n kawan sye ade ajak ambik ACCA.. sye nak akk tolong jelaskan wajar tak sye amik ACCA lepas spm..berapa kos utk blaja ACCA ... n susah tak soalan2 ACCA ni.. tlg jawab setiap soalan sye ni akk sbb sye perlukn jawapannye sgt2.. terima kasih

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

adik yg email akak kan?
sebab sama je ayat, hehe

akak dah reply kat sana, cuba cek

Harap ianya dapat membantu :)

Tanpa Nama berkata...

salam kak..sy nak tanya psl soalan yg interview yg dia biasa tanya..sy dh apply acca dkt portal uitm..kan?so,nk tgu interview la ni dpt x..tp sy klu bab interview ni penakut skt hehee gemuruh tgk org dpn pandang kita.rasa cam lawa aje hahaha jk..ada x kak yg xlps interview?klu xlps mknanya xleh ambik acca la?hrp2 dpt membantu ..thanks :)

Tanpa Nama berkata...

salam kak..sy dah apply utk acca..dkt portal uitm kan?sy nak tanya psl soalan interview yg dia biasa tanya..sy gemuruh sky klu interview ni.ada xorg xlulus interview?klu xlulus maknanya xleh ambik acca la?dia xtgk ke result english kita?cam sy dpt a+ tp klu bercakap dpn ni sy kurang la kak huhu hr dpt bgtahu..thanks

siti aina syafiqah berkata...

salam kak..sy dah apply utk acca..dkt portal uitm kan?sy nak tanya psl soalan interview yg dia biasa tanya..sy gemuruh sky klu interview ni.ada xorg xlulus interview?klu xlulus maknanya xleh ambik acca la?dia xtgk ke result english kita?cam sy dpt a+ tp klu bercakap dpn ni sy kurang la kak huhu hr dpt bgtahu..thanks

siti aina syafiqah berkata...

salam kak..sy dah apply utk acca..dkt portal uitm kan?sy nak tanya psl soalan interview yg dia biasa tanya..sy gemuruh sky klu interview ni.ada xorg xlulus interview?klu xlulus maknanya xleh ambik acca la?dia xtgk ke result english kita?cam sy dpt a+ tp klu bercakap dpn ni sy kurang la kak huhu hr dpt bgtahu..thanks

StrewberiManis =) berkata...

siti aina syafiqah :

saya dulu kena interview xada kaitan dgn accounting lgsg. Dia just nak borak2 dengan saya, maybe nak tengok kefasihan kot. Tapi bergantung pada interviwer la. dapat yg ok, rezeki awaklah :)

dia tengok result masa apply je. after that, stage interview dia tgk indirectly, means, melalui interview & writing test

alaaaa interview ni just nak tengok kefasihan je. Jgn risau ok? Cakap je ape dia tanya :)

ok, clear x?

Tanpa Nama berkata...

Salam kak.
Exemption fees bila due date dia?
Bulan p1, fees apa yg wajib kita byr? Sy apply utk intake july ni.
Slalunya bila intview dia?
Ana.

StrewberiManis =) berkata...

ana :

salam..

exemption fee xsure la bila due date
sebab saya dulu lepas register je terus bayar, malas nak fikir2 outstanding fee

bulan 1, fee yg kena bayar ialah annual subscription. Xpe, jgn risau, any outstanding fee, they will let u know tru acca portal. so, u boleh update any o/standing fee from there.

utk intake july, rasanya interview dlm hujung bulan 4/awal may sbb saya kena antara waktu tu dulu. so, be prepared jela ye

anyway, good luck Ana! :)

Tanpa Nama berkata...

Alamak.xlama dah.nervous plak tetiba.huhu.okay.tq so much for all infos.hopefully dpt jmpa akak kat uitm nnti.hehee
Btw,comel la baby :)
Ana

StrewberiManis =) berkata...

ana :

OK! TQ Ana :)

AmiruleZ berkata...

salam, nak tanya. exemption fee tu kena bayar skali lump sum ke? pastu nak tanya, satu sem berapa lama?? 1133 pound tu. mana nak cekau. gaji 2 bulan pon xsampai..

StrewberiManis =) berkata...

Amirul:

Salam. Xsilap saya lump sum kot sbb outstanding fee dia bagi dalam total. Try email acca, boleh tak bayar by installment. Saya dulu bayar lump sum, malas nak fikir outstanding fee.

Satu sem di uitm ialah 6 bulan. Tapi bulan ke 5 dah start trial exam. So bulan ke 6 dah final exam

Ohh yg tu,andai2 la awak nak cekau. Silalah menabung dr sekarang. Xsilapnya sekarang nilai pound jatuh. Dalam rm4.60 tp xbyk pon beza, hehe

StrewberiManis =) berkata...

Amirul:

Salam. Xsilap saya lump sum kot sbb outstanding fee dia bagi dalam total. Try email acca, boleh tak bayar by installment. Saya dulu bayar lump sum, malas nak fikir outstanding fee.

Satu sem di uitm ialah 6 bulan. Tapi bulan ke 5 dah start trial exam. So bulan ke 6 dah final exam

Ohh yg tu,andai2 la awak nak cekau. Silalah menabung dr sekarang. Xsilapnya sekarang nilai pound jatuh. Dalam rm4.60 tp xbyk pon beza, hehe

ainun tasnim nazman berkata...

Hi akak. Sy pelajar berkelulusan bachelir of science in architecture. Dari uitm shah alam juga. Tp berminat nak amek ACCA.patut sy amek CAT dulu or terus amek ACCA.n then sy tgok KPTM pun ada menawarkan ACCA program. cat pun ada. Tp jarang tgok org recommend belajar acca situ. Nape ye. Tak bagus ke? Besides uitm, second yg murah apa ya. Thanks akak :)

StrewberiManis =) berkata...

ainun :

saya tak pasti kena amek CAT dulu or boleh straight away buat ACCA. Try email ACCA, tanya dorang sbb saya nak cakap pon takut salah info. hehe

pasal KPTM tu saya tak sure la pesal. Dulu adik saya pon dapat ACCA under KPTM tapi dia tak nak. Saya pon tak tau nape *dia ada cakap sebab, tapi saya lupa*. So dia buat dip akaun, deg & baru sambung ACCA

tapi bagi saya, mana2 pon awak belajar, bukan TEMPAT penentunya. Yg penting DIRI SENDIRI kena consistent stduy. betul x? hehe

besides uitm, awak boleh try dekat TUSYEN KASTURi, dekat central market nun. tu jela kot saya rasa yg murah. lain2 tempat macam mahal je

ok, harap ianya memabantu awak. kalau tak clear, tanya lagi ye :)

Ket berkata...

Salam, kak. Saya nak tanya sikit. Saya ni lepasan SPM, and plan nak ambil TESL sbb saya memang minat sgt dgn English. Tapi tiba2 je, ada tawaran for CAT-ACCA dtg, dari Sunway. Parents saya suruh ambil CAT-ACCA je, tapi saya tak minat bidang ni. Akak rasa, kalau saya ambil jugak CAT-ACCA walaupun tak minat sgt, dpt ke saya carry? Dengar kata, ACCA is the world second toughest exam. Betul ke?

Lagi satu, mcm mane kerja seorang akauntan ni eh? Jarang dpt cuti ke? And kebiasaannya, berapa gaji seorang akauntan?

Saya plan nak ambil CELTA after I'm done with CAT-ACCA since niat saya nak ambil TESL tak kesampaian kalau saya kena ambil CAT-ACCA. Selepas saya selesai dgn CAT-ACCA nanti, akak rasa ada masa tak utk saya ambil CELTA ni? Ke saya akan busy sgt dgn perihal Accountancy sampai saya tak dpt nak buat benda lain? Harap akak dpt membantu :)

StrewberiManis =) berkata...

ket :

dapat ke x nak carry tu, bergantung kepada adik. walau tak minat, kalau adik RAJIN study, InsyaAllah. minat tu letak no 2. first, USAHA & RAJIN study.

akak dulu xminat akaun. Tapi bila usaha, eh skor pulak time SPM. hehe nampak tak point disitu?

ye, ACCA ni mmg tuff. tapi bagi akak la. bagi org lain yg pandai2, top skorer tu lain cite la, ekekek.

kerja akauntan ni lebih kepada preparing full set of akaun. dari a-z. dari mula dapat dokumen like invois kepada income statement. tang gaji tu, bergantung kepada lulusan kamu. cuti pula, company tak la kejam sgt tak bagi kamu cuti. xkan la setahun kerja xde cuti langsung kan, hehe

bagi akak, TETAP akan ada masa. belajarlah sampai akhir nafas. bagi akak, kalau belajar, TIADA titik nokhtah. belajar selagi bernafas.

akak dulu abes degree nak sambung acca siap kena kutuk, perli n kata2 negetif yg leh down kan akak sebab abes deg akak kawen & sambung acca. so diaorang anggap dah kawen dah tak boleh belajar. kena duduk dapor. nasib baik dapat husband yg sentiasa bagi kata2 semangat

eh tapi point disini bukan suruh adik kawen. kalau dah jodoh, apa nak buat kan, terimalah kehhhkehhh

Ket berkata...

Ohhh, mcm tu. InsyaAllah, July nanti saya akan start ambil CAT-ACCA di Sunway. Thank you sbb bagi kata2 semangat, kak! Hehe. Tlg doa2kan saya, ye :)

najwa berkata...

salam. sy just nak tanye pasal exemption paper. saye accounting student,lepasan diploma. boleh tak sy nak tahu paper ape yg sy dpt exemption and exemption paper tu kene apply ke mcm mane ye?

najwa berkata...

salam. sy just nak tanye pasal exemption paper. saye accounting student,lepasan diploma. boleh tak sy nak tahu paper ape yg sy dpt exemption and exemption paper tu kene apply ke mcm mane ye?

najwa berkata...

salam. sy just nak tanye pasal exemption paper. saye accounting student,lepasan diploma. boleh tak sy nak tahu paper ape yg sy dpt exemption and exemption paper tu kene apply ke mcm mane ye?

StrewberiManis =) berkata...

najwa :

salam

ape kata awak try email ACCA sbb saya tak tahu berapa banyak exemption dapat kalau dari dip (sama lepasan matrik. jadi, tak tahu, hikhik)

yup, exemption tu kena apply dari website ACCA. nanti dorang mintak transkip dip awak, to make sure how many paper are u entitled for exemption. bukannya simply trus apply. dia akan mintak supported doc as evidence


ok, clear x?

StrewberiManis =) berkata...

ket,

InsyaAllah, sama2 la kita berdoa. Yang penting JANGAN putus asa ok?

Good luck dik :)

Fatin Najiha berkata...

salm...

sya nk tnya akak, klau lpsn spm trus ambil CAT-ACCA akak rsa ad x pluang pkrjaan walaupun ad ACCA tp tnpa diploma n degree in accntng

Fatin Najiha berkata...

sala...

sya nk tnya akak, klau lpsn spm trus ambil CAT-ACCA rsanya ad x pluang pkrjaan walaupn tnpa diploma n degree in accntng....

StrewberiManis =) berkata...

Fatin :

salam

Ada peluang sbb senior akak pon xada dip/deg. abes spm trus buat CAT-ACCA.

Fakhira Musa berkata...

Assalamualaikum. Akak saya nk tanya. Saya baru hanis spm. Saya plan nk buat accountancy. Tp saya tkde basic acc masa form 5 dulu. Rasa2 saya boleh bawak ke? Nk buat acca tuh pon okay ke?

bashier berkata...

Assalamualaikum kak, selamat berkenalan. Saya sekarang tengah ambil degree + ACCA. Baru je lepas ambil P1 dan P3. Insyaallah akan ambil P2 pula sem seterusnya. Saya nak tanya, boleh tak akak berikan tips macam mana nak study P2 ni? Thanks. :-)

Hawa Wawa berkata...

awak, td awk ckp kalau kita stil dm ACCA then sambung keje gaji kira ikut ACCA kan? tp itu utk keje gov ke keje swasta ek?

Tanpa Nama berkata...

salam kak nak tanya pasal jadual. usually 1st sem jadual dia mcm mana.isnin sampai jumaat or 4 ahri seminggu?
ana

Tanpa Nama berkata...

salam ci strawberi,
very informative. thanks
satu lagi soklan cepu nak tanya, kalo dah ada ACCA, dlm bab gaji adakah ia membantu utk dpt lebih sket?

Tanpa Nama berkata...

Kak nak tnya pasl study grant.sy sem 1.skrg amik p1 n f7 just for preparation since sy dri dgree.uitm akn tgk p1 je or dgn f7 skali yg kna pass test utk dpt grant tu?

riDiCulOuS berkata...

Salam.. If grad degree finance.. Berapa byk exemption leh dpt

Mohd Helmy Ariffin berkata...

Salam,

Nak tanya. saya kena ambil paper F9 sebab time degree dulu x ambil paper IA. Soalan saya, boleh ke klu saya ambil paper F9 sekali dgn P paper dalam satu sitting?

D-SIM berkata...

Salam akak.
Mana terbaik yea, part-time atau full-time ?

Kalau disponsor, MARA/JPA kasi buat part time atau full time ?

Soalan akhir, saya sedang pursue MEng E&E, tiada basic acc dalam course mahupun SPM. Bagaimana yea ?

Jazakillah.

D-SIM berkata...

Salam.

Mana terbaik yea, part time atau full time ?

Kalau disponsor, MARA kasi buat part time atau full time ?

Soalan akhir, saya sedang pursue MEng E&E, tiada basic acc dalam course mahupun SPM. Bagaimana yea ?

Jazakillah :)

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 226   Terbaru› Baru»