Khamis, 7 Julai 2011

Pendaftaran ACCA



Alhamdulillah selamat mendaftar sebagai pelajar :)
kejap je registration
30 min dah siap including student card
tapi gambar dekat card burukkkkkk weii
brader tu xreti setting before capture
tau2 je,

"ok miss, sila ke kaunter 2 pula"


eh siottttt gileeee
dalam hati dah budget gambar sumpah buruk :P
dapat2 card terus simpan dalam purse
aku xnak tunjuk dekat org. maluuuuuuuuuuuuu :P



then ke fakulti pula, submit related documents
*tadi register di building Bahagian Pengambilan Pelajar (BPP)
by 11.30pm we are having a short briefing
at 1pm, DONE :)





since lepas register ada masa 2 jam before briefing,
saya ke pusat konvo kejap
ask for my mini transkrip (degree)
amek yang RM 1 je
sebab yang RM 10 akan dapat masa konvo this coming Oct :)
so buat apa kau buang duit amek RM 10 punya kan :)





pastu saya ask Surat Kelulusan Senat
surat ini utk tamat pengajian
5 hari dalam waktu bekerja, akan dapat :)
saya minta di poskan ke Gombak :D



saya tanya akak dekat pusat konvo ini,
konvo utk grad MAY 2011, bila ye?
akak tu jangka dalam 20an hb Oct
ohhh man, saya risau clash dengan date kawennnnnn
haiyaaaaa ini dah mula risau laaaaa
T__________________________T



sebab saya jangka saya konvo bulan Dec
due to pelarasan intake degree bulan sept
tapi mmg konvo kali ini lari sket dari yg lepas2
selalunya yang lepas2, hujung tahun punya konvo will be nov / dec..




abes je briefing, saya SMS Mak teh
nak lunch same :P
mak teh ni adek mak saya
lecturer UiTM Shah Alam juga :)



makan dekat International Cafe je
Cafe ini dekat building BPP yang saya register tadi
hehehehe :)



both of us order fish & chip
tapi 2-2 xabes sebab kenyang borakkkkk
HAHAHAHA
borak bukan main, tapi makan xjugak :P



Mine, Neslo Ais & Air Mineral :)



bawak air mineral sendiri
tapi tinggal dalam kereta
gilaaaaa punyak bijak kan? :P



mak teh nak masuk toilet, saya capture gambar :P
kena tegur tadi dengan Mak teh sebab asek tangkap gambar je :P


kenangan la maktehhhh
kenangannnnnnnnnnnnn
padahal nak letak dalam belog :P



nasib baik ada baju kurung dekat rumah
sebab saya jangka nak balik Shah Alam semalam
tapi sebab xde orang, jadi saya AMATTTT takut nak tgl sorang2 :P
pakai jela baju kurung yg ade dekat rumah ini :P




lepas solat zuhur & amek barang dekat rumah sewa,
saya terus balik
sebab malas nak redah jammed
pastu terus fikir alang2 dah balik ni buleh singgah RnR Sg Buloh
sebab nak beli BR, HAHAHAHA :P



mint choc chip...
satu2nya my fav
xde flavour ni, mmg saya xbeli :P




kali ini saya beli shake je
sebab susah nak driving sambil mam eskem
if shake, sambil driving buleh sedutttttttt je :P



srottttt srotttttt, eh nak abes dah?
cepat gile surut shake ni :P
terus feeling akak tu letak sikit
padahal full je cup tu :P
siap request nak topping choc rice lagiiiii :P





masa ini tengah berenti dekat traffic light
cuba tengok mulut tu, tengah mengunyah choc rice
HAHAHAHA :P



weiiii2, xbuleh jadi if ulang alek Gombak Shah Alam macam ni
maunya singgah RnR semata2 nak beli BR
kopakkkkkkk dol
terus gugur rambut2 ni, HAHAHAH



Ayie, Hawa, cepat la balik Shah Alammmmmm :P


Ohh ye Esok & Isnin xde class
class saya bermula selasa depan, 12 July :)
masih ada masa utk lepak-ing :)



11 ulasan:

SHaRKFiQ SSM berkata...

waa, hebatt, dh jd dak APAcS~

gud lux~

StrewberiManis =) berkata...

thnks shafiq!

btw interview aritu camana?
ok? :D

iedchan berkata...

wahh2..konvo da ekk..wah2..beshye

noor hafizah berkata...

salam...nk tnya skt...ape format exam ACCA ni eh? MCQ or esei? klu bukan dari bidang account, nk amik ACCA ni, rsa susah tak nak cope?? pndpt ikhlas dr awak sndri yg ade account background... ;P

noor hafizah berkata...

salam...nk tnya skt...ape format exam ACCA ni eh? MCQ or Esei? bg org yg x de background account rsa susah x nak cope ngan ACCA test ni?? pndpt ikhlas dr awk yg ade background account.. ;)

noor hafizah berkata...

salam...nk tnya skt...ape format exam ACCA eh? MCQ or Esei? klu org yg x de background account nak amik ACCA ni rsa boleh cope x? pndpt ikhlas drpd awak yg ade background account.. ;)

StrewberiManis =) berkata...

noor hafizah :

salam.. for fundumental level saya xsure sbb saya dapat exemption
but for professional level, formatnya adalah esei

about without accounting background, saya rasa xada masalah sebab awak akan start dengan paper fundamental level
paper tu akan belajar all the basic2 things
as u go upword, quite challenging sket papernya

ape2 pon, bagi saya, if xada accounting background, buleh je pick up
asalkan awak rajin study :)

unexpected89 berkata...

Salam Kak hannah.

Blog akk banyak mmbantu especially for kitorg yang nk further ACCA ni.. thank you sangat3

Kite mmg nk sangat amik ACCA ni n tgh apply pun. Kite rase kite same dgn akak as kite pun baru abes degree n nk smbung ACCA

kite nk tye specific sket.. kan kite tggal 5 paper je kn. n so far 5 paper ni calculation ke theory?

StrewberiManis =) berkata...

unexpected89:

salam..

yup, kalau dari degree terus sambung ACCA, tinggal lagi 5 papers je

5-5 papers ni ada theory ada calculation. Campur2.

contoh paper p2 :

50% calculation
50% theory

ok, clear x?

Farhana berkata...

SALAM.. I AM NEW TO THIS AREA.. I NEED YOUR END VIEW..
1. PART TIME ACCA STILL KENE BUAT MEDICAL CHECK UP KE?
2. IF MODE PART TIME.. CAN I APPLY FOR JPA SCHOLAR ITSELF? COZ I USED TO BE JPA SCHOLAR AS WELL MASA DEGREE..HOPE YOU CAN ASSIST ME ANSWERING THIS CONCERN..

StrewberiManis =) berkata...

Farhana:

Salam.

1. Tak sure, awak kena double check dgn UiTM. Dulu saya fulltime kena buat. So, part time saya xsure, hehe. sorry xdapat membantu.

2. Tak silap saya tak boleh sbb dulu saya pernah tanya JPA. tapi tu time zaman saya. kot la thn ni tukar polisi ke, better awak call JPA

ok, clear x? harap dapat membantu :)