Isnin, 4 Julai 2011

Checklist



pejam celik pejam celik,
lagi 2 hari saya akan mendaftar sebagai pelajar
hekk hekk hekk :P
moh la kita tengok checklist cik stoberi nih :)





1) Medical Check-up - Done


:: Buat X-Ray di Hosp Selayang ::





:: tengah tunggu turn X-Ray. Atas katil tu ada patient tengah Q juga :) ::



:: Sila call dulu ye before datang amek result X-Ray ::



:: rantai leher pon kena buka eh. Sebab buleh bagi effect pada result X-Ray. terhegeh2 aku bukak sendiri. Bantuan? Xnak, sebab Incek Fauzy xde, *gatalnakmampussss* HAHAHA ::



:: Disinilah process X-Ray dilakukan. Sumpah segan gile sebab saya buka tudung. Nurse suruh. Katanya manik2 pada tudung pon buleh bagi effect pada result. Dahlah yg buat x-ray tu lelaki. Segan dol. Sayang, bersalin nanti nak doc perempuan tau T__________T ::



:: X-ray tu kejap je. Bape saat ntah. Tibe2 nurse laki tu cakap dah siap. Aik? kejap gile? HAHAHA. Nak lagi bulehhh? :P Dol, sinaran radioaktif ni bahaya kot. lagi mau mintak nak lagi :P. Lempang nak? HAHAHA ::





2) Borang2 yang diperlukan - Done







3) Gambar passport - Done *dah lekatkan dekat borang diatas dah. Gambar latest yuuu :P*

4) Salinan dokumen & disahkan - Done

5) Alat Tulis - Done

6) Yuran pengajian - Done

~ Yuran utk paper xbayar lagi. Naik sem nanti baru bayar. Sebab xregister lagi nak amek paper mana kan. Xsilap saya 1 paper, range harga around RM 200 - RM 300. Xingat harga sebenar. Tu pon dah tolak subsidi by Government. Pehhh berpeluh nak bayar T____T



~ Yuran pengajian ni bayar dekat ATM je (RM 703). Terus tolak dari akaun bank. Malas nak Q panjang2 dekat kaunter :P tapi make sure ada duit dalam bank kau tu. Kang main auto debit, tetibe error, sebab duit dalam akaun xcukup. kehh kehh kehh :p




~ InsyaAllah saya cuba abeskan 5-5 paper dalam masa setahun. Saya target setahun je utk ACCA ni. Andai kata xlepas *mintak simpanggggg la*, saya nak kerja dulu. Kan saya diberi tempoh 10tahun utk completekan ACCA ni.



~ Mungkin saya kena "KUAT" utk setahun ni. Kau bayang pemberat paper dia eh:

1 paper ACCA = 3 paper degree.

Ok, dapat bayang x? Kalau anda jumpa saya mata ala2 panda, eyebag doploh pat kilo, sila jangan capture muka saya. HAHAHA



~ InsyaAllah Biasiswa JPA saya akan disambung. 1 sem RM 5K. Ni amount latest yg saya diberitau. Andai ada perubahan, ehem2, i likeeee :P. Maklumlah setiap budget tahunan, nilai pemegang JPA akan meningkat due to peningkatan kos hidup. Tapi biasiswa ini akan disambung hanya setahun sahaja. Jadi, sedang eloklah target saya nak abeskan ACCA ni within 1 year :)



~ Tapi kena buat surat kepada JPA dengan disertakan surat tawaran ACCA jika nak sambung biasiswa. Ohh ni saya xbuat lagi. Nih nak buat la ni lepas taip entry ni :P



~ Saya pohon kalian doakan saya dapat abeskan 5-5 paper ni dalam masa setahun. Dan juga diberi KEKUATAN utk menempuh paper2 ini :)



~ Buat masa ini, selama 2 minggu, saya akan ulang alek dari Gombak-Shah Alam. If Hawa & Ayie dah balik rumah sewa, baru saya stay sane. Tapi after register kamis ni, saya nak amek barang dekat rumah sewa kejap. Mak pesan bawak kawan masa masuk rumah sewa. Risau tetibe ade org ketuk dari belakang ke kan, siapa tau kan. tengah darah manis kata mak. Takut benda2 xelok terjadi. Kena sentiasa beringat. Bila bagitau dengan Incek Fauzy, dia terus jadi risau. Dan2 tanya nak dia temankan ke? If nak, dia apply cuti. kau tengok, mana aku xlembik & xberdikari. Aku dilayan seperti Puteri. hehhh bila nak independent kalau macam ni :P



~ Eh sekarang UiTM dah xde bagi surat tawaran ke rumah kan? Semuanya kena download sendiri di student portal. Paperless. Dulu zaman degree ade lagi surat tawaran sampai rumah. Bapakkk besar envelope dia, siap ada stamping "URUSAN SERI PADUKA BAGINDA" lagi. Beriya dulu saya tunggu abg posmen bagi surat tawaran ACCA ni. Naseb xtercongok depan letter box tetiap hari. HAHAHA




Sekarang saya sudah bersedia bergelar pelajar kembali :)




15 ulasan:

♥ Kasut Pink ♥ berkata...

Akak last buat x-ray bulan pose tahun lps sbb jatuh dlm bilik air. Nurse prmpn tu nak adjust badan akak smpai abes breast akak pon terpegang. ke die saje amik kesempatan? Oh, tidakkkkk! hahahaha

Aeen berkata...

selamat kembali belajar yer anne:D

♥S@R@♥ berkata...

seram plak akk tgk wad x-tray ni..
mintak2 la akk duk hospital kejap je nnt time bersalin..

akk doakan semoga N cepat habis study & berjaya..

kuatkan semangt k ;)..

♥S@R@♥ berkata...

*da typing typing error lak.. x-ray bukan x-tray daaa..hakhak

farrah isnanee berkata...

ta pnah aku wat x-ray agy...hahah....nwayz gudluck N..huhu

alia iman berkata...

kate nak suh alia tdo skali?ape cer ulang alik gombak nih..hihih...welcome back here darling!!

StrewberiManis =) berkata...

kasut pink :


HAHAHAH lawak la akak ni
ayokkkkk tatayokkk dia dah TERpegang :P

StrewberiManis =) berkata...

aeen :

thanks cik aeen :)

StrewberiManis =) berkata...

sara :

n pon cuak gak masa nak buat xray ni
HAHAHAH gila punya penakut
mana2 pon nak takuttt
xfaham betul :P


ok kak sayang, thanks for Doa :)

StrewberiManis =) berkata...

nanee :

meh nak try buat?
HAHAHHA :P


thanks dear :)

StrewberiManis =) berkata...

alia :

macam segan & xnak susahkan alia la pulak
hehehe
xpe2, nanti n dah stay sane, kita hangout eh :)

wan berkata...

salam..
awak, nk tye la..
psl jpa scholarship tu, bole dpt ye klo sambung ACCA.

saya masa degree pn jpa scholarship, so nk tau mmg dpt ke klo apply..cgpa mmg kne 3.50 n above ke?

tenkiu..

StrewberiManis =) berkata...

wan :

kalau nak sambung jpa utk acca, sgpa mesti 3.50 n above. Ni latest info yang saya tau la..

Tanpa Nama berkata...

salam..sis saya skrg tahun akhir dkt uia degree in accounting. Insya Allah bulan 1 nanti dh grad so ingat nak ambil ACCa.

JPA ada bg lagi ker biasiswa utk sambung acca?Macam mana yer nak mohon?Saya JPA scholars juga utk degree.

Erm lg 1 utk daftar acca kat uitm macam mana yer?

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama:

ada bagi. Tapi cara nak mohon & syarat2nya awak kena call pihak JPA sbb saya xtau. Takut salah info. Sorry ye xdapat membantu sgt.

Intake UiTM 2x setahun. Dec & july. Kalau awak nak amek exam Jun, better apply before dec sebab intakenya bulan dec. so dalam bulan 11 awak tunggu permohonan dibuka. same goes to kalau nak amek exam dec.

Ok, clear x? Harap dapat membantu.