Selasa, 7 Jun 2011

Persiapan kawin : Tempahan Dewan

woiii N, lama gila kau kemas rumah?
kemas rumah ke sambung tdo nih?
krohhhh krohhhhh
Bhahahaha :P



eh betulla haku kemas rumah
saya ni jenis detail sket
habuk semua tempat nak di lap
dekat pintu bilik & wardrobe pon nak lap T___*
sgt teliti kan :)
sbb tu saya buat keje lambatttttttt
telitiiiiiiiiiiiii nak mamposssssssss
sgt sesuai dgn career as Auditor :)
it will be soon, InsyaAllah :D


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


spt sedia maklum, kenduri saya kelak di Dewan Beringin, Gombak
sebab rumah saya ni berbukitttttt sgt2
bukit yang terlalu bukit ah senang cakap
kalau letak cawan atas meja,
buleh senget 45 degree tau air dalam cawan tu :D



// Dewan Beringin, Taman Seri Gombak //



saya impikan kenduri di rumah
sebab at least ada memori tercipta di rumah ni kan
tapi ape nak buat, ada hikmah semua ni
redha sajalah :)


bertunang aritu dah buat dekat rumah
bermini pelamin, bercanopy bagai
ahhh ade la tu memori tercipta
bahahahahaha ;D


// InsyaAllah kenduri belahku nanti di sinilah :) //



xsilap saya xsampai seminggu bertunang,
ayah dah booked Dewan Beringin ni
takut penuh katanya
alolololo comelnya ayah
sebenarnya ayah takut dewan fully booked kan?
Bhahahahha :D
sengal punya anak :P


dewan ni xjauh mana pon dgn rumah saya
still dalam 1 kawasan yang sama :D



eh iklan kejap,
PEJA, dewan ni tepi rumah kau je
jgn kata nanti kau xleh datang eh :P
ohh peja ni bes fren masa sek men :)
kan peja kannnn :D



peja penah buat entry psl saya DISINI dan DISINI JUGA :)
*sila klik 2-2 link utk terus ke entry :D



date kawen? later saya reveal yeh :)
sbb borang nikah still in progress
selagi x cop dr pej agama, selagi tu saya assume xofficial lagi date tu


minggu depan buat HIV test, then proceed dgn borang nikah
InsyaAllah nak selesaikan before saya balik Shah Alam
macam kesian pula Incek Fauzy urus sorang2 kang T____T
Ai kan tunang yg bertimbang rasaaa *muntahhhh :P*


// Keadaan dalam Dewan Beringin. Luas jugaklah, buleh memuatkan seramai 1500 orang tanpa meja. Ni berpandukan web MPS la. Kalau MPS tipu, saya pon indirectly tipu kamu la :P ::




N, macamana kau booked dewan ni?
kejap, tanya ayah, sebab ayah yg booked :P



1) call Majlis Perbandaran Selayang (MPS)
Text Color
2) Mintak date yg kita nak, tgk dulu still available x

3) Letak deposit as booking

4) lagi sebulan before majlis, bayar semua amount

5) SETTLE :)



mudah kan? :)
semudah ABC :)
Ahh poyolah kau N, mmg la mudah
sebab bukan kau uruskan :P





// Tapi saya pernah masuk dewan ni banyak kali. Attend kenduri kawen. Agak luas juga la walaupon berkerusi meja. Siap ada extra space tau :) //



berapa rate ia? mahal x?
kejap nak copy paste dari web MPS kejap :P



Cagaran : RM 500
Sewa : RM 120 / Jam
Persiapan : RM 30 / Jam
Elektrik /Air : RM 100 Sekali Penggunaan
Hawa Dingin : RM 150 Sekali Penggunaan


setelah dibincang :

kami amek dr pukul 8pagi -11pagi utk persiapan
11pagi - 5ptg utk kenduri


3jam persiapan tu utk set up :
~pelamin
~red carpet
~walkway
~flower arch
~kerusi meja
~others decoration



pelamin pasang pagi tu sbb if pasang mlm, sape nak jage kan
plus 1day before event, ada org lain yg sewa dewan tu
tu yg setting pagi aje, senang sket
if buat dekat rumah, semua tu dah settle malam sebelum majlis kan :)
tapi tulah, saya buat dekat dewan
hanya mini pelamin je pasang dekat rumah
for persalinan :)



tapi saya nak try nego dgn MPS,
buleh x nak setting kerusi meja pelamin semua malam sebelum kenduri
saya takut benda last min ni macam2 buleh jadi
haiyaaa perasaan saya suka mcm ni tau
bencikkkk T________________T



ohh ye, so berapa totalnya?
cepat amek kalkulater :P


sewa = RM 810
air cond, api & air = RM 250
TOTAL = RM 1,060


tapi dewan ni kosong ye
xprovide kerusi meja
so kerusi meja harga lain :(


tapi di sebabkan saya ni budak akaun
sket2 nak picit kalkulater & membuat budget :P,
maka sewa dewan & kusi meja berasingan lebih murah drpd sewa canopy alone



ia xla murah gila sampai anda buleh hire photographer
tu over bebenor la kan :P
tapi bulehla "shift" kan amount tu utk bunga telur ke
well, budak akaun mmg gini :P



eh sape2 nak amek i as wedding planner in term of budgeting person,
buleh la yee :P, antakan resume ke blaa blaa :P


Ai asek kena tegur dengan ayah je masa survey doorgift baru2 ni :P


"Jangan nak berkira sangat. Niat kita naak tolong org "


Baiklahhh bapakkk :)



Sumber credit kepada :

Gambar : Incek Google
Info : http://www.mps.gov.my/srigombak





Nota Kaki :

Tadi p beli neslo. Aku order, mamak tu geleng2 je kapla, "ammahh ammmah, itu saja? " konon paham la tu aku order ape. Balik rumah, air MILO haku dapat. Mana NES nya mamak? Td geleng2 kapla sgt kan, blurghhhhhhh siap kau besok. Xnak beli neslo dah, Merajuk 4minggu Bhahahahaha :P



23 ulasan:

iedchan berkata...

hehe..dewan ni dewan sy kawen hari tu kot...hehe..besar jgk dewan tu kan..

StrewberiManis =) berkata...

iedchan :

eh yeke dear?
rumah dekat mana?
rupanya kita dekat aje eh :)


ha ah luas gak dewan ni
kalau main kejar2, berpeluh gak la
bhahaha :P

farrah isnanee berkata...

bermakna ko da ade date nye kan?sbb ko da book dewan...cari psl btol la...hahaha....

utk nota kaki plak...da tentu mamak 2 geleng...bukan hangguk..hahahaha

StrewberiManis =) berkata...

nanee :

ye la sayang oi
if x, camne nak proceed borang nikah
tapi aku mmg xnak bgtau lg
sbb takot2 ada bnda yg terpaksa change date
ohhh mintak simpang la

kang bgtau awal2, kau dah mark calender,
pastu xjadi
ohhhh aku TAK SUKA susahkan KAWAN
bahahahhaha :P
*silajanganmuntah :P*

ntah mamak tu,
sekarang aku dah benci dia ;p
konpiden amek order pastu silap
dah la aku tringin gile neslo
padahal baru 4ari lepas minum?
bahahahhahaha

r3d lollip0p ♥ berkata...

kalau lah saya berkesempatan ke wedding kamu dearie ..

Aeen berkata...

dah book dewan ok la......susah mcm kita ni kan...xleh wat kat rumah...almaklumlah..rumah berbukit...letak meja...sekali makanan semua menurun jer..da macam mesin letak sushi tu....bgerak sndri..haahahah

Fiza Hamzah berkata...

okay..loyalty lebih sikit utk entry ni sebab ade name aku..hahaha..

yg paling penting ayt "best fwen time sekolah..."

sgt best fwen..sbb kau best fwen yg bgus sbb suke mengyakinkan mak ayah aku untuk ikut same tusyen ngn kau,belajar ngn kau..

rugi aku tak serap ilmu time duduk sebelah kau ktime F5 tu..

kalau tak,mesti aku dah jadi lawyer skrg ni..hahaha (berangan..)

hana,aku nak jge parking la time wedding kau nanti..parking dewan nanti konfirm penuh..so nak parking lorong umah aku bole sgt...5rggt sekali masok..

care tak? hahaha..

kau punye wedding bulan 10 kan?

♥S@R@♥ berkata...

jgn lupa jemput akk nnt..hope dah habis pantang le time tu..hehe

StrewberiManis =) berkata...

red :

xbalik Msia ke hujung tahun ni?
haiyyaaaa dah plan nak ajak kamu ke wedding ku :(

StrewberiManis =) berkata...

aeen :

tahu xpe beb
hahaha
nasib la kita duk rumah kawasan yg berbukit
apo nak buek kan
huuuuu

eh dewan ko booked same x rate dia dgn dewan beringin ni?

StrewberiManis =) berkata...

peja :

bape percent royalty kau nk?
bhahahaha :P

uhhhh kenangan gila bila kau cerita balik semua ni
best kan zaman sek
duk seblah kau asek nak gelak aje
enjoy sgt2

ala relax la dear
at least kau dah kje,
buleh bagi duet dgn mak ayah
lain org lain kejayaan dalam hidup
xsemestinya belajar je

kang if semua belajar tgi2,
aku nak makan dekat kedai mana?
aku xnak selain "res R & H"
laukkk dia sedap okkkk :D


teringat plak dulu2 nak tusyen kasturi or p mana2,
bila kau sebut nama aku,
parents kau terus bagi
parents kau PERCAYA kan aku
nasib abg2 kau dah x available & aku dah tunang
bahahahahahah


xyah la dear
parking kau cas tu MAHAL sgt
kesian tetamu aku
elok2 dapat makan free,
terus kena bayar parking :P
xpe2, aku HIRE abg RELA la sayang :D

StrewberiManis =) berkata...

sara :

pasti jemput sayang
harap2 dah abes pantang kan
buleh ceom2 baby skali :)

eeee wanginya bau baby
dah terbau2 nih! :D

NurIzza berkata...

N tak sangka nak kawen dah.. nice entry...leh wat rujukan masa depan..huhuhu...

jakel tue ader jer dekat2 ngn mydin tak silap aku.. tapi ko dah beli kain kan...

gud luck k...

StrewberiManis =) berkata...

izza :

low profile, xnak tunjuk sgt dkt fac :P

buleh2, rasanya same je prosedur nak book dewan :D

bhahahah ni yg nak gelak besar ni
mmg jakel XPERNAH wujud dpn nagoya tuh :P
btw dah beli baju dah, kain lace & satin for family suit :)

farrah isnanee berkata...

hahaha...aku rasa na gelak je...aku stuju sgt kata2 peja 2...aku pown same..dolu ko la yg start 2syen kasturi dolu..dan disebabkan ko pnah dtg kedai aku abah aku tny ko 2syen mane..then aku ckp na ikot ko..twus abah aku bg...walopown overnye aku na 2syen jauh2...tp cmni gak gaya nye..hahaha...

thanx N sebab kau aku jmpe chenta hati aku smpai ckunx....stakat ney pjg lagi jdoh kami..hehehe

ok kenapa comment aku tade kena mngena ngn entry ko an?hahahaha..peduli hape aku?kesah?

StrewberiManis =) berkata...

nanee :

jap, biar aku gelak dulu, BHAHAHAHAHA :P

ko tgk, dgn KEPERCAYAAN aku dekat bapa kau, kau jumpa cinta hati kau


haipppp bukan nak belajar eh
tapi MENCARI CINTA di PUSAT TUSYEN KASTURI bhahahhaa :P


xdela, joke je :D
aku restu hub korang
errrr tetibe, HAHAHAHA :P


xsangka aku, aku jadi SUMBER KEYAKINAN PARENTS korang
siap font besau tuh
nak menunjukkan aku stil xsangka
hahahaha
berat ok tanggungjawab tu


tapi aku BERJAYA buktikan :)
nasib korang xsalah guna
if x, kite bako je kedai kome
BHAHAHAHHA :P


p/s : wpon aku dikatakan mybbkan kau bjumpe cinta hati, tp aku xpnh jmp edan. sdh x? T______________T
xpelah, demi sahabat
asalkan kau bahagia
tapi kalau xjmpt kawen, tu mmg cr psl :P

shiqin ghazali berkata...

N... mggu lps bru lalu kt depan dewan beringin ni.. ade knduri kt tmn slps mnuruni bukit tuh..
mmg umah kt kwsn tu brbukit2 cket kan.. oo dh dkt la ea umah N kt citu..
pasni nk dtg sne dh x prlu map la.. dh tau tmpt nye kt mne..
tp kan.. dpn dwn ni byk sgt kedai makan kan..
haha.. ayam penyet la, ani sup utara la.. ape ntah y kite nmpk lg kt citu.. byk giler kedai

StrewberiManis =) berkata...

shiqin :

ha ah dewan ni depan sket dr flyover
macam turun bukit gaklah
betulah tu, anda xsilap :)


yes, situ baru bukak kedai2 tu
tu yg jammed je dekat bawah tu
aku dah xsuka balik gombak
jammed & sesak memanjang
errrr tapi dok shah alam pon same je kot
smp dalam UiTM pon jammed
bahahhahaha


kin, nnt buleh la eh dtg sini
dah expert dah tu, xyah tgk peta :)


sini mmg area berbukit pon
kalau men beskal turun bukit, heaveeen gile :P

naimahisemaail berkata...

hehe..best2!nnt nak gi dua2 event blh?nak pi time ko akad nikah (muke tebal) n nak pi dewan jgak (2x tebal muke) hehe...please2 anne...

StrewberiManis =) berkata...

naimah :

buleh sayang, buleh sangat2 :)
kalau buleh, nak kau ada 3-3 event
sekali dgn belah fauzy
buleh x sayang?
errr xmalu betul aku mintak :P

farrah isnanee berkata...

hahahahaa....tetibe ko na restu?ok restu dr sahabat juga penting..aik?ayt skema plak...hahahaha

tp aku ta malukan ko pown N..dan ta malukan parents aku pown!!so dun worry...aik?nape ko na worry plak?hahaha....

ala jgn ta jmpe sgt la..jmpe gak kt 2syen...lpak je blom agy...ktowg kaki lepak...ko?kaki tdo SUATU KETIKA DAHULU....hahaha...dan ulat bku?sjak byle ulat bku?beg pown ringan je...stakat pegang fail box 2 simpan note la kn?*ok admit N kaki buku*hahaha

naimahisemaail berkata...

Anne:
hehe lagi la aku mahu!!!hehe...makan 3x..best woo..ok2 nk standby perut dr skrg (berusaha hilangkan lemak tepu spy mudah melawas makanan kenduri yg menyusul!) hehe..

StrewberiManis =) berkata...

naimah :

ok settt, simpan perut tu ok :)
3x nih nak makan :D
xsabar nak makan dgn kau :)