Ahad, 12 Jun 2011

Persiapan Kawin : Cat Rumah




Fushhh akhirnya aktiviti mengecat dimulakan. Bayangkan dari saya cuti haritu, memang plan nak start cat. Jangan kata masa mula cuti. Masa bulan 3 (before final exam) dah bising2 dekat ayah suruh start mengecat :p



Again, ayah sibuk. Weekend kalau xsibuk dengan drawing, sibuk dengan kenduri. Pastu kalau angin adek saya yang kat MRSM Alor Gajah tu nak balik minggu, ayah kena amek dia. Amek hari Jumaat pastu hari Ahad dah nak kena hantar balik. Perghhhhh hujung minggu ibu bapaku tanpa rehat T_____T



Pastu saya cakap dekat ayah, kalau xlarat nak cat, Fauzy buleh tolong. kehh Kehhh Kehh jahatnya haku buli Incek Fauzy :P. Tapi ayah xnak susahkan BAKAL MENANTU SULUNGnya. Ohhh ayah, kenapa baik sangat ni? Perghhhhh. Pastu saya cadangkan hired je mana2 tukang cat. Within 1 or 2 days InsyaAllah siap. Again, ayah masih xnak. Perghhhhh saya nak balik Shah Alam dah hujung bulan ni. tension guweeee :P



Rupa2nya ayah ada agenda tersendiri. Ayah nak Yasin yang cat. Yasin ni memang bagus la. Dia org Mynmar. Kat sini dia kerja kilang. Ahad sahaja cuti. 4-4 minggu (stiap kali ari ahad), dia gotong royong bersihkan surau area rumah saya ni. Like Kemas2, cat surau, bersihkan longkang n etc. Patutlah ayah mengelak tiap kali saya suruh hired mana2 tukang cat or Incek Fauzy. Sbb masa tu, Yasin xfree. tengah bersihkan surau. Yasin ni bagus. Kerja kuat. Tiap kali waktu solat (selain masa dia kerja di kilang), mesti dia ada dekat surau.



Dulu rumah Yasin ni around 2-3KM dari Surau. Bayangkan setiap subuh dia jalan kaki ke surau. (Dia xde transport. P kje kilang pon ada bus kilang yang amek dia). Kadang2 dia yang azankan utk solat subuh. Pastu dah sampai surau, SMS ayah saya "Salam Haji, saya dah sampai surau" errr takut ke Yasin sorang2 dekat surau tu? bhahahaha :P Tapi saya mmg tabik ah dekat Yasin ni. keluar rumah sebelum subuh jalan kaki 2 - 3 KM semata2 nak jemaah dekat surau.



Meeting surau baru2 ni, ayah (pengerusi surau) bersama jemaah yang lain bersetuju nak bagi kediaman di tepi surau ni utk Yasin. Dulu rumah ni ada ustaz ni duduk. Pastu dia dah kawen, dia pindah mana ntah, so dia keluar rumah tu. Jadi, rumah surau tu kosonglah kan. Sgt TERHARU org susah seperti Yasin ni datang ke M'sia utk bekerja tapi dalam masa yg sama, dia tak lupa suruhanNYA.
sbb tu ayah nak Yasin yg cat. Nak tolong dia :)



"Ayah nak Yasin yang cat. Kesian dia. Atleast upah yang ayah bagi nanti, dapat 100% dekat dia. Ingat N, apa2 kita nak buat, jgn berkira sangat. Niat kita nak tolong org "

"*Pehhh sekelepekkkkk kena dekat den :P. Biasalah tipikal budak akuan, Sket2 buat budget :P*. Bahiklah bapakkk :D"

Gila panjang betul saya intro pasal Yasin ni :P


Ok2 mari sambung & layan gambar eh. Pagi tadi Yasin datang rumah utk mengecat. Tapi rumah seblah dulu. Rumah sekarang duduk nih xtau bila nak catnya. Dah tu hari ahad je dia xkje. Ke ada sape2 nak tolong cat?? Gerenti ayah bagi upah. Bhahahahaha. Org sebelum ni cat rumah dia kaler kuning. Ayah xberminat dgn kaler tu. Tu yang tukar kaler lain :) Biasalah, org sebelum ni berdarah muda. Sape perasan gambar masa saya tunang / datang rumah saya masa tunang, cat kuning tu masih ada. Sebab baru je dapat kunci rumah seblah ni. Susah jugak eh urusan beli rumah ni. Makan masa berbulan-bulan gak T_____T




:: eh tu tangan Pak Haji eh. bukan tangan saya :P ::


Petang semalam ayah ajak ke kedai hardware. Beli cat & others paint's equipments. Saya ikot aje sebab nanti kaler bilik saya nanti, saya yang kena pilih. Then, saya pilih soft pink *yang saya bulatkan tu*. Kahhh kahhh kahhh masih lagi berjiwa pink. Tapi saya amek yang soft aje. Cantik kaler tu, seakan2 peach. Kaler soft2 ni baru la feelingggg lebih utkkkkkkkk.................... (sila isi sendiri) *gelak jahat bhahahhaha :P



Apsal brand matex xde 17ML eh? beli tong besar senang, Sekali jalan je. brand lain kaler saya nak xde pulak. Semuanya kaler ganas2. Xnaklah, xde feeling nanti :P



Ape nama benda ni eh? Saya pesan dekat ayah jangan lupe beli "simen tutup lubang". (err hape punya ayat da??) Tapi bila ayah mintak dekat apek tu, ayah sebut "FILLA" (xde pon word FILLA dekat bekas ni . Terpusing2 kepala aku ni carik word FILAA ni. Xjumpe wehhhhh) *Wonderinggggg*. pehhh ada nama glemer rupenye menatang ni :P. Filla ni (hamboiiii dah reti guna word glamer nampak? bukan ke "SIMEN TUTUP LUBANG"? BHAHAHHA ) berfungsi tutup lubang kot2 kesan paku ke kan. so nak cat nanti lawa la :) Licin je:D



:: Kalau buka grill tu, ada beranda :) ::



Ehem2, ni la bilik pengantin kelak. Sukaaaaaaaaaa ai tau :) tapi Yasin xcat lagi. Tadi dia cat dekat bawah je. Atas xsentuh lagi. Bilik saya nanti master bedroom rumah seblah. Master bedroom rumah sekarang ni dah tentu bilik mak ayah kan :P. Bilik pengantin nanti masih ada unsur2 pink ya. tapi soft2 jela, xdelah light or shocking sangat pink tu. Jam dinding dah beli dekat ROMANTIKA tadi. KAler2 pink sket, ala2 ENGLISH STYLE. Lawa, saya pakai beli je tadi. tapi besar pulak :P. Nanti saya tunjukkan eh :)



Saya cakap dekat ayah nanti jangan bagi org tumpang rumah seblah tau (b4 ni ayah ada bagi org tumpang) sebab saya xnak aura bilik pengantin ni hilanggg. Bhahahahha. Pastu terus cakap dengan ayah furniture set beli bulan 9 kang. Saya xnak beli sekarang sebab nanti org lain baring2, terus xde feellllllllllllllllllll. Bhahahahaha :P




tau x masa Yasin ni mengecat, Mak ayah keluar p kenduri kejap. Tinggal saya dengan Huda je. Pastu feeling2 takot Yasin ngorat ai *MUNTAHHHH :P, terus ajak huda keluar :P. padahal mmg nak keluar :P . Kitaorg p....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.

.
.
.
.

.
.
.
.

.
.
.
.

.
.
.
.
.

Ehh macam best la pulak main scroll2 kan :P
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

TADAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :)


Yes, Ice Room. dekat bawah ni je. berhadapan dengan dewan beringin, tempat kenduri saya nanti :)





Huda punya. Sumpah sedap wooooo :)



Dah berstoberi bagai, sure ai punya. Kehh kehh kehh :p Sedap ok :)



Mushroom sup with garlic bread huda punya. Sedap gak sup dia. Roti pon sedap. Pehhh memang terbaik ahhh :)



Comel kan bekas sup ni. Nak makan, tuang dalam magkuk tu. tapi mangkuk tu kecik gile ah. Roti dia lagi besar 5xganda dari mangkuk tuh kotttttt :P Sudu dia pon kecik gileee T___T. Tau x huda kate ape? MACAM SET UTK ORG KERDILLL. Pehhhh hahahahaha






Again, huda punya lagi. HAAHAHAHAH banyak makan budak ni. Laju betul dia order tadi T___T. Kau ni bab nak pokaikan haku memang lajuuuu



Kehhh kehhh kehhh malunya nak bagitau. Ciken chop with black papper ni ai punya *sambil tunduk2 betulkan baju :P



Overall :) cuba tgk mangkuk sup tu. Comel kan? Mana la huda xkata macam set org kerdil punya T____T



Pehhh gila nikmat layan snow ice sampai xtoleh2 dah :P. Sedap ok. Harga pon ok. Saya ingat mahal gile. Tapi mmg harga dia jauhhhhhhh lebih murah dari ape saya sangkakan. Mmg saya recommend la sape2 nak try. Nanti nak ajak Incek Fauzy mam bersama :)



Ohhh ok, pastu saya teruskan misi mencari barang perkahwinan. Later saya share eh. Nak solat & siap2 tdo. Dah ngantuk gile ni. Semalam & arini kesana ke mari buat preparation. Alhamdulillah at least ada gak yang dibuat ye dak? hehe.



Ok nanti saya update lagi, GOOD NIGHT :)



-strewberimanis
-11.32PM, Sun




14 ulasan:

r3d lollip0p ♥ berkata...

wah!
cat rumah pulak.
ayah saya juga sedang giat melakukan kerja cat-mengecat di Malaysia. tak sbr nk tgk rumah berwajah baru :)

♥ Kasut Pink ♥ berkata...

Kuat eh korang dua mkn askrem tu sorg satu. kalau sy confirm x abes mkn sorg.

nurayunni berkata...

magkuk sup tue kecik sgt..mesti xpuas ati kan..

NurIzza berkata...

N klu aku taye nie cam ssh lak nak jawab... klu susah nnt u msg i jer ar.. huhuh....

banyak tak pakai duet nak kawen ie?? wat loan or kumpul?? (ni soa siyus) hahaha... ye ar budak akaun nak plan kumpul duet pun kena awal... tapi siyus punya soa nie...rase2 tok dua2 belah kuar bape ribu yek abes.. sekali pelamin bju makan doorgift semua ar??

Aeen berkata...

cat bilik ko same ngn cat bilik aku yeh...soft pink...auwww...:D

StrewberiManis =) berkata...

red :

dah lama plan nak cat, ni baru start dear, hehe

owhhh yeke, kita sama lah ni?
bapa2 sedang sibuk mengecat :)
btw cat kaler apa?

StrewberiManis =) berkata...

kasut pink :

jap nak gelak, hahahah
ntah la, bila tengok menu, mcm sikit je
sekali bila order, BANYAK ok!
perghhh kalau tau order 1 je
dah la ade side order kan :P

StrewberiManis =) berkata...

nurayunni :

mmg kecik pon dear
serius kecik gile
tapi saya suka
sebab COMEL
saya yg makan pon, feeling COMEL juga
hahahha :)

StrewberiManis =) berkata...

nurizza :

ntah la yang, aku xkira betul2 lagi
sebab xbayar 100% dekat semua vendor2
baru bayar 1st deposit as booking je


dah selesai majlis nanti baru tau actual amount berapa
tapi setiap kali beli brg2, aku mmg tulis, WAJIB REKOD :P
beli riben RM3.90 pon aku rekod
again, tipikal bdk akaun kan :P


nope, aku TAK buat loan
mmg pakai duet hantaran & sedikit saving :)

StrewberiManis =) berkata...

aeen :

same eh? yeah2, buleh geng :D
mmg aku suka soft pink or baby pink
xminat yg light2 or shocking :)

naimahisemaail berkata...

dapnye..hehe slalu teringin nk try kt iceroom tp xberani takut mahal..hehe..oh anne rumah anne dah combine dgn umah sebelah ea?(nmpk sgt lama aku xpi umah anne ne,,hehe)

farrah isnanee berkata...

ok..makan berdual penuh sudah meja..hahaha....

aku da pi mkn kt ice room..aku pown ingt mahal..tp ok jela hrga nye...tp ta mcm ape yg aku bygkan la plak...co-ko-la-te tade!!tp kalo celcius mmg ice!!hahaha...

p/s laen kali na pi prima bwk ku skali ea?hahaha

StrewberiManis =) berkata...

naimah :

eh try la, ok je xmahal
aku dulu pon takut nak masuk
takut mahal pastu xckup duet
bhahahaha
well aku ni imaginasi tinggi sket :P


ha'ah dah combine dgn rumah seblah
tapi dari luar still nampak 2 unit rumah
cuma bhagian tengah, ada pintu yg buleh terus masuk rumah seblah
xyah buka grill rumah seblah utk masuk rumah :)
errr faham ke aku explain?
dah macam bangla pon ade :P

xpe, nikah nanti mungkin di rumah
datang eh :)

StrewberiManis =) berkata...

nanee :

kah kah kah, tu kje huda order banyak :P
dia tu bab pokaikan haku mmg laju :P

kan2, rasa macam mahal, takut nak masuk
tapi ok lah harga :)


sejuk dia mmg apa yg kau cakap
sumpah sejuk gile ok
dah la sejuk, bantai makan ice snow
terus feeling jd org eskimo
bhahahahhah