Selasa, 24 Mei 2011

Panggilan Kerja Mengintai Diriku, Alhamdulillah :)


Siang tadi saya beriya tunggu abang posmen
sebab tunggu offer letter ACCA kan
tapi dapat pula surat "URUSAN SERI PADUKA BAGINDA"
hukkk hukkk :P


bagi saya 2-2 surat penting
surat ACCA : sambung pengajian
surat "Urusan Seri Paduka Baginda" : Panggilan kerja



hamekkk kau, baru 2 minggu cuti
kerajaan dah panggil kerja :P



:: Surat dari abang posmen. Hekk hekk :P ::


ye, saya JPA's scholar
ada agreement dengan kerajaan
tamat sahaja pengajian (degree),
harus lapor diri


lapor diri di sini ada 2 jenis :

1) Lapor diri tamat pengajian
2) Lapor diri bekerja


sepatutnya jika dah tamat pengajian,
kena lapor diri 2-2 sekali ye


first tu nak inform kepada JPA yg anda dah tamat pengajian
yg 2nd tu pula, anda rela berkhidmat dengan kerajaan


nampak tak perkara tu? Tak nampak eh? tak pe, saya re-type :)

" Melapor Diri Setelah Tamat Pengajian Bagi Pemegang Biasiswa Perseketuan Jabatan Perkhidmatan Awam ( JPA) "



bagi kes saya, hanya lapor diri tamat pengajian sahaja (jenis pertama)
sebab after ni saya nak sambung ACCA kan (full time)
so kerajaan akan tahu saya dah tamat degree
tapi tak bersedia berkhidmat lagi ye
sebab masih lagi menyambung pengajian (full time)


siapa2 JPA's scholar or others type of gov's scholarhip,
JANGAN lari after tamat pengajian
reason lari cthnya seperti nak kerja di private firm ke kan


nasihat saya, JANGAN lari sebab anda akan dicari!
hatta ke lubang cacing sekalipon
*eh ni JPA's officer bagitau ye. hehe
dan nama anda akan di black list & urusan ke luar negara akan disekat!
dan bayaran pampasan breach of contract
if xsilap saya, RM 130 000
banyakkkkkk kau
p buat haji sekelarga pon lagi pekdah wooo
*ni amount masa saya sign agreement*


yela dulu zaman belajar setiap sem kerajaan tanggung
tak perlu risau pasal duit dah
fikir study aje


alih2 tamat pengajian, anda lari begitu sahaja?
sepatutnya anda berkhidmat dengan kerajaan sebagai tanda terima kasih
dan fikir2 kan lah duit yg anda dapat tu, duit rakyat ok T____T


yang bagusnya, duit anda dapat tu, semata-mata BIASISWA ok
tak perlu bayar balik
besttttt kan :)



jika anda ada masalah gagal lapor diri,
call la JPA, ceritakan keadaan anda
JPA tidak akan memaksa anda bekerja jika ada masalah
dia pon mestilah prihatin kan
yang penting pihak JPA tahu status anda
xla diam je kan
seolah2 lari pulak :P



:: Panjang kauuuu surat ni. Sorang dah panjang ni. Cuba banyang kalau ada 2000 scholar? Fushhh orang imaginasi tinggi memang begini :P ::



Akhir kata :

1) Terima kasih sebab duit anda/parents anda bayar cukai, saya dapat gunakan utk sempurnakan degree saya :)

2) InsyaAllah ACCA nanti saya try apply JPA juga

3) InsyaAllah complete semua paper professional, baru saya lapor diri berkhidmat dengan kerajaan :)



Doakan yang terbaik utk saya ye! :)



18 ulasan:

Ayuni Syazana berkata...

N! N anta surat tamat degree ke? macam mane eh nk anta?

StrewberiManis =) berkata...

ayuni :

sebenarnya N xabes baca semua surat tu hehe
kejap nak baca :P


A) Isi borang tamat pengajian di JPA. Borang buleh download di web JPA

B) Lapor diri di SPA. Salinan borang ni, simpan. Akan dibawa sekali bersama :

1) Borang no 1 td (refer yg atas)
2) Salinan borang lapor diri SPA
3) Salinan transkrip yg dah disahkan
4) Salinan ijazah


4-4 ni akan di hantar ke JPA. Hantar by hand buleh, by pos pon buleh :)

perkara 3 & 4 N xsure sebab transkrip kita masih "belum tamat" sebab result sem 8 kan xkeluar lagi. Nak hantar juga tak ada masalah walaupon "belum tamat". sebab bila result kita dah keluar, dia terus link ke JPA. so JPA akan tau result kita walaupon kita xbagitau dorang result kite :P

errr jelas x? :)
tak jelas tanya lagi eh.
hehehe

btw, baru dapat surat ni jugak ke? :)

cheQmOomOo berkata...

tahniah!!

FzA FzO berkata...

JANGAN LARI.. hehe ^^

Ayuni Syazana berkata...

xdapat pun surat lagi.hehe. melaka jau ckit kot.hehe.
erm.oh.rase nye kene tgu dpt result la kot kan.
ok2. faham N! :-)
tq

shiqin ghazali berkata...

aderh.. byk eh kna setel kan?? huhhu...
korunk dh 4 thun dpt duit jpa, manyak lak tuh. sigh*.. jeles oo...
huhux..

acca nye surat??

Reloading berkata...

woooww.....

StrewberiManis =) berkata...

cheqmoomoo :

thanks dear :)

StrewberiManis =) berkata...

fza :

Berlari setempat xpe :P

StrewberiManis =) berkata...

Ayuni :

hehe
ha ah, nanti sampai la tu suratnya
abang posmen bawak penat tau sampai ke melaka :P
sakit2 pinggang dibueknya :P

StrewberiManis =) berkata...

shiqin :

alhamdulillah 4thn dgn duit jpa :)
eh2 ekin xdpt ke?

surat acca belum dpt lagi
bile ntah nak dapat
hari2 cek dekat portal
hahahaha
sengal, mmg cuti ni xde kje :P

dah dpt kje ke?

StrewberiManis =) berkata...

reloading :

:)

asna cute berkata...

berkhidmat utk negara =))

Dalila berkata...

TahNiah2!

N, ila x abes lagi praktikel..akhir 31 mei patut nye abes..hehe

StrewberiManis =) berkata...

asna :

yup2 hehe :)

Ayuni Syazana berkata...

hehe.. tersedak kot posmen tu. baru sampai surat nye ni!! :-)

StrewberiManis =) berkata...

dalila :

ohh yeke. N ingat dah abes prak.
tgh peak period kan sekarang
mesti stress kan :)

StrewberiManis =) berkata...

ayuni :

yekeeee?
HAHAHAHAHA
sumpah tergelak2 N ni ha
hahaha


terima kasih abg posmen bawak surat ni sampai ke melaka :P