Khamis, 19 Mei 2011

Interview ACCA


Kehhh kehhh kehhh
dah 3minggu berlalu baru nak hapdet
Aii busy dgn final la masa tu :P


:: Pakai baju masa merisik pon ok gak kan :) ::



Percaya tak saya tak prepare ape2 pon utk interview ni T__T
masa tu tengah busy dengan final exam
memang berserah bulat2
gambleeee gilee :P
eh2 jgn tiru perangai saya ni tau



andai dapat, saya sambung :)
tak dapat, berkhidmat dengan Kerajaan la gamaknya
*saya JPA's scholar. Ada kontrak dgn kerajaan :)



:: Aisyah tak amek ACCA tapi tgh tgu offer KPLI. Semoga niat kau jd pendidik tercapai ye dear :) ::




saya dah survey pasal ACCA ni
since ACCA ni worldwide, so amek kat mana2 pon buleh
paper dia tetap sama, fee pon same, dari UK, examiner pon dari UK :)
harga paper dalam matawang UK
so, convert la ye dengan RM kita =)



if amek dekat UiTM, total fee utk 5papers, RM 4.3K
eh ni pon dah RM 6K UiTM tanggung tau
ehhhh UiTM memang murahh
Ohhh UiTM dihatikuuuu *tetibeee :p*



katakanlah saya pass semua paper utk 1st sem,
UiTM akan bagi grant study
means, pengajian anda sebanyak RM 4.3K ditanggung UiTM
wuhuuuuu ni yang best ni kan =)
saya perlu tanggung duit makan minum & keperluan sahaja
bestttt kannn bestttt kan :)




tapi if amek ACCA luar UiTM, like private U or college,
total 5papers around RM 10K
ni memang actual amount after dah convert duit RM
banyakkkkkkk kauuu
berpinarrrr mata dennn ni haaa :P


:: Hawa tengah drive, saya capture pic, Ayie tengah prepare interview dekat belakang saya :) ::



dah kata papernya standard kan, dari UK
so tahap kesukarannya buleh tahan la ye :)
andai kata failed (owhhhh mintak simpang),
sila la repeat & bayar balik fee & exam fee ikot matawang UK eh
sumpahhh mahal weiiii
so saya hope saya pass sekali exam ni je
tak nak repeat2, very costlyyyyy ok T___T



tapi tak bermakna kena completekan semua paper serta merta
saya akan diberi tempoh 10tahun utk completekan semua papers
kau nampak x kesukaran paper ni sampai dia bg tempoh 10THN???
fushhhhh kesat dahi kejap T__T



sem lepas kan, saya ade clasmate 2 org dari ACCA
after diploma, diorang dapat offer terus sambung ACCA
tapi amek separuh jalan sbb failed & xsanggup bear high cost
so diorang amek degree dulu
hehhhh ni lagi aku cuak ;p



setelah difikir & berbincang, saya tetap teruskan niat saya
like i said before, ACCA is one of my wishlist :)
susah ke senang, depend pada individu masing2 kan
mungkin org tu senang nak absorb sebab dia jenis cepat pick up


now saya masih menunggu surat dari UiTM
pasrah menunggu ni :P
hari2 tgu abg posmen hantar surat :P


saya juga tgk fikir 1st sem nanti nak amek 2 or 3 paper
if 3papers, quite heavy but within 1 year dah complete
if 2 paper, ringan sket but tempohnya akan jadi setahun setengah (3sem)


ohhhh camne eh??
* thingking =) *


Nota Kaki :

Incek Fauzy request kuih seri muka

Esok ke Giant mencari bahan :)


28 ulasan:

r3d lollip0p ♥ berkata...

awww..
u look gorgeous in purple

Fiza Hamzah berkata...

good luck hana..! hope kau dpt apa yg kau impikan..omg xpcaye kot kwn yg duduk sblah aku dulu dh bjaye mcm ni..and utk nota kaki tu,delivery ke rumah pakcik hamzah okay..! :)

StrewberiManis =) berkata...

Red :

ohhh it is true?
and now im realized :P

StrewberiManis =) berkata...

Peja :

thanks peja,
doakan kejayaan aku eh

rindukan zaman sekolah dulu2
best je dok seblah kau :)
kanan aku ade kau, kiri aku ade hetti
kiri kanan ade kawan
cm lengkap hidup time tu :)


eh2, yg nota kaki tu, aku masih buat kecil2an,
so xde delivery lagi la :P

naimahisemaail berkata...

tahniah anne dpt continue lg...sy sungguh mengangumi kamu..hehe..teruslah update blog tau...

farrah isnanee berkata...

perh!!kau mmg daaaahhsssyyyaaatt!!hahaha...bak kate cik peja 2..aku pown cm ta cte..minah yg dr skola rendah naek bas ngn aku..eh chop..bas pkcik ape ea?pkcik murni?pkcik alim?or brjaya?bkn brjaya times square ye?hahah...dan cm ta cye minah yg slau chopping brg skola ngn aku..g tgk cte tgkai jering ngn aku!itu adalah KAMU??!!!hahaha...+ minah yg hobinye adalh TIDO!!sy bgga menjadi kwn anda!!sy doakan kejayaan anda!!jgn malu kwn ngn sy ea?hehehe

StrewberiManis =) berkata...

naimah :

hye sayang, rindunyaaaa kamu T___T

thanks dear, btw xtau dapat result cont ke x, baru 1st selection (interview)
doakan kejayaan aku ya sahabat :)

ya, sementara cuti ni buleh la update blog :)


p/s : rinduuuuuuu kamu ainnnnn :(

StrewberiManis =) berkata...

bus ape? ntah, aku pon dah lupe
HAHAHAHA ;p
otak aku xleh recall balik time2 cuti sem ni la
"kurang diasah" ;p


beb, beb, aku xcont lagi la
jgn buat aku malu2 dgn pujian kata2 kau ;p

rinduuuuunya zaman sek weiiii
hahaha :P


btw, doakan kejayaan aku eh
dan aku TAK KAN malu bkawan dgn kau
jgn risau yoo :)
aku tetap sama mcm N yg dulu
cuma dah KURANG TIDO la ye
hahaha ;p

izyan berkata...

tumpang tanya..kalau student dari u lain,nk sambung ACCA kt uitm, bole dpt fees mcm tu jugak ke?ke utk student uitm je?thanks.

StrewberiManis =) berkata...

izyan :

ye, buleh. As along as kamu belajar di Uitm, kamu entitled dapat fees begitu :)

big boss berkata...

salam..memandangkan cik anne dah amik ACCA, ble sy tau ,di uitm ade part time utk ACCA? sy nak tau byk espc tentang fee, study material n total cost..sy ni biz grad n dpt exemption mungkin utk f1 n f2 je..please share your experience taking ACCA at uitm shah alam..lg detail info,lg bagus..ur help is highly appreciated (^_^)

siti aina syafiqah berkata...

salam kak hana..sy lepasan spm 2012..sy baru aje dpt interview acca 30hb ni..sy betul2 xtau nak buat apa..biasa dia tanya soalan cane eh?ada x org xlps interview?kalau xlps maknanya xleh ambik acca lah?tolong tolong sy..spm dpt straight tp sy xde confidence nak cakap english huhu harap dpt bagitahu cpt..thanks :)

siti aina syafiqah berkata...

kak hana ,sy baru aje dapat interview acca..nk interview 30hb ni..sy btl2 xtau nak buat apa..dia biasa tanya soalan ape eh?ada x org fail?klu fail mksudnya xleh ambik acca laa?tolong sy pls ..sy xdpt jwb masa interview mara haritu so sy btl2 hrp dpt acca ni..hrp dpt bantu sy,sy xde confidence sikit berckap ni huhu thanks :)

siti aina syafiqah berkata...

kak hana ,sy baru aje dapat interview acca..nk interview 30hb ni..sy btl2 xtau nak buat apa..dia biasa tanya soalan ape eh?ada x org fail?klu fail mksudnya xleh ambik acca laa?tolong sy pls ..sy xdpt jwb masa interview mara haritu so sy btl2 hrp dpt acca ni..hrp dpt bantu sy,sy xde confidence sikit berckap ni huhu thanks :)

siti aina syafiqah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
StrewberiManis =) berkata...

Big boss

Saya ada buat entry khas utk kamu
Sila cek ye ;)

StrewberiManis =) berkata...

Syafiqah:

Ia bergantung pada interviewer
Masa saya dulu, just borak2 je, mungkin dia nak tgk kefasihan n confident level bila speaking.

Xpe dik, blasah je cakap, janji dia faham, hehe

Btw, good luck ye ;)

Tanpa Nama berkata...

Slm.kAk sy intview 27hb ni.ada apa2 tips x? Dia ada tnya soalan relate dgn accounting x? N sy pkul 8.30.akak rasa hbis dlm pkul bape ye?

StrewberiManis =) berkata...

tanpa nama :

bergantung pada interviewer dik
kalau dapat yg ok, xde masalah

akak dulu dia ajak borak je. xde relate dgn accounting pon
siap gelak2. silap tak tampar2 bahu je, kahhhkahhh

sekejap je interview tu. tau2 nama awak dah kne panggil
cuma nak tunggu turn kne panggil tu yg agak lama sikit

btw, goodluck ye :)

Tanpa Nama berkata...

Wish me luck tomorrow..
:)

wawa berkata...

babe, nk tnya..interview acca diorang tnya ape ek? susah tak? kte ad interview 29 nov ni..cuak gilaaa...lpas interview nk tau dpt ke tak berapa lama pulak ekk?

StrewberiManis =) berkata...

wawa:

saya dah reply di email ye.
sorry lambat bz kerja lately.

harap ianya membantu.
goodluck :)

~KaCHuN~ berkata...

assalamualaikum,
saya tak tanyalah, masa interview, dia tanya soalan apa jer??

~KaCHuN~ berkata...

assalamualaikum...
saya just nak tanyala...
masa interview dia tanya apa jer??

StrewberiManis =) berkata...

kachun:

Salam.

sorry lambat reply, awal2 tahun ni biasalah bz dekat ofis, huhu

ok, back to yr question,

masa interview dia bergantung pd interviewer.
masa saya dulu, dia ajak borak je..
tau2 dah siap, hehe

sitisuhailaibrahim berkata...

boleh saya daptkan email awk? saya nak tny berkenaan acca :)

sitisuhailaibrahim berkata...

boleh saya dapatkan email awk? saya nk tny berkenaan acca :)

StrewberiManis =) berkata...

siti:

boelh emailkan di

hannahyusoff(at)gmail.com