Rabu, 16 Jun 2010

Korang Berani Tak Drive Kalau Minyak Break Kering or Bocor?

Fushhh sumpah aku menggeletar nak taip entry ni
masih lagi dibayangi kejadian siang tadi
Tapi Alhamdulillah tak ada apa2
Aku je yang over suke pikir mendalam
Imaginasi tinggi kononnye ;p





Ok, pagi tadi aku kena p Subang
p dengan Kak Sa'a (Senior)
Bertujuan cop & Sign Suruhanjaya Sumpah untuk Audit report
Sebanyak 165pages harus di cop
Then lepas cop 8 copies, kami tinggalkan yang balance
after ke Kelana Jaya, datang balik ke USJ
lama kottttt nak tunggu dia cop satu2
yela banyak tu 165pages
kalau aku, patahhhhh jari i
hahha ;p
pastu we all ke Kelana Jaya pula
submit audit report to company secretary
memang Registered Office company yang diaudit tu, di Kelana Jaya
So, harus hantar copy audit report disitu






:: Pesuruhjaya Sumpah di USJ 10 ::




:: Tekun beliau sign. hehe. Oh ye, feesnya, RM3 per cop. OK sekarang kau kira RM3 darab 165pages. Fushhhh masyukkk beb, hanya duduk di office, sign2 tak sampai sejam, dapat RM495. Sign sambil goyang kaki pon dapat RM495. Pehhh gila lah. Since kami from MNZWAJA, pelanggan tetap dia, dapatlah RM3. Normal price is RM4 or 5. Haaa cuba kau kira lagi kalau RM5, darab 165. Wahhhh kaya nyahhhh! Eh mentang2 budak akaun kan, pakai belasah je suruh korang kirakan ;p ::





:: Audit report yang perlu di cop ::


:: Submit beberapa copy (aku lupa berapa copy) to company secretary di Kelana Jaya ::




Ok,cerita menakutkan bermula disini
ohh kejap2, bagi aku bernafas kejap
huhu




camni, masa on the way ke USJ,
aku perasan break kaki tak makan sangat
means, kena tekan sampai ke dasar baru kereta slow
tu pon masih bergerak
time ni aku dah agak,
kalau tak tangki minyak break bocor,
kemungkinan lain ialah minyak break kering




kau dapat bayang tak gila punya tekan break sampai ke dasar?
macam kau tekan clutch tau
b4 ni aku ulang alek office ok aje
pijak sket je pedal, dah cengkam gila
kalau aku tekan dalam2 sampai ke dasar,
sure member2 aku tersembam kan
*ni b4 aku perasan break tak makan




then masa dekat area Taipan USJ,
aku drop kak Sa'a dekat McD
dia nak lunch
aku lepak dalam kereta je
puasa kan
so, time ni aku dah tak sedap hati
aku call ayah




"Salam Ayah, Break kereta tak cengkam la. N tak yakin nak drive. N tekan break sampai ke dasar baru kereta slow. Tu pon masih lagi gerak2. N kena amek jarak yang jauh untuk break. N takut tiba2 kereta menyelit depan N, then N nak break pon, sure tak cengkam dah. Mesti Dummmmmm punya"




"N dekat mana ni?"




" N dekat Taipan USJ. Cop & sign for Oaths"




"N cuba start enjin then tekan2 (like pump) pedal break. ketat tak? kalau ketat, masih lagi buleh guna untuk sehari dua ni"





Tiba2 tupppppp..
handset off
bateri empty
bateri aku kan rosak
urghhhhhhhhh tension gila
nak nangis dah ni
lama sket, aku on balik
ada beteri la
tapi dok bagi warning bateri low


haaa kau, cuak tak kalau ada kat tempat aku??
dengan break tak cengkam,
handset pulak rosak ;(



" N dah tekan2. Still longgar. Ayah, N nak p bengkel la. Suruh mekanik tengok2 kan "




"Jangan! N perempuan. Nanti kena tipu. Silap2 dia tukar spare part yang ori, replace yang tak elok. Camni, N cari pump station, mintak tolong dia tengokkan. Kalau minyak break kurang, mintak dia refillkan. Pakai duet N dulu, Nnt ayah ganti balik"



" Ok "



" Kalau N tak yakin, jangan guna gear "D" tapi guna gear "2" Ia. berat sket. Kalau tak pijak pedal, dia tak gerak sangat. tapi kalau still tak yakin, masa break kaki, back up dengan break tangan. Jangan angkat terus. angkat hand break sket2 "



" Ok, Nanti kalau ada apa2, N call balik"







:: Kak Sa'a setia menunggu walaupon tika ni dia masih lagi tak tahu ape masalah kereta. Hahaha ::


:: Akak petronas ni tak reti nak refill. So kebetulan ada mekanik masuk petronas. Akak tu suruh dia refillkan. Ohh baik betul mekanik ni. Thanks ya. Syukur Ya-Allah permudahkan urusanku ::




" Ni kereta auto ke manual? "


"Auto la"


"Bahaya ni dik. Kena p bengkel jugak. Sebab auto ni still bergerak walau tak tekan minyak. lagi satu tak pasti apa puncanya. Nak kata minyak break kering, almost penuh je tangki ni. Takut dia bocor sket2. Bahaya time jalan jammed. kang sedar2 langsung tak buleh break langsung "


" OK abang. terima kasih banyak "



Pastu aku call ayah balik



" Ayah, pedal dah ketat after refill. Ni n nak balik office balik"


"Ok, drive carefully. Ingat pesan ayah, kalau tak cengkam jugak, back up dengan break tangan "




"Okkkk"





:: Perjalan dari office ke USJ then ke Kelana Jaya, Patah balik ke USJ, baru balik office. Buleh claim ok, RM0.80/KM. Sila kira RM0.80 darab 91KM. berapa? uhhh kira lagi. Hahaha ;p ::


:: Minyak break. Beli di Petronas USJ 14. RM18 ok. Standart la, price dekat pump station memang mahal ::


tadi masa balik kerja,
kejap cengkam kejap tak cengkam
tapi aku tak la break sampai ke dasar macam dekat USJ tadi
still buleh break but aku masih tak yakin
yela kejap buleh kejap tak
bahaya wehhh



Baru kejap tadi ayah call
Nak amek kereta bawak balik Gombak
then pagi esok ayah hantar balik
tapi esok aku nak p kerja macamanaaaaaa?



"Ayah ingat nak bagi pakai Civic dulu sementara ayah hantar kedai. Tapi civic dah 1000KM. kena service. If tak, nanti dia jammed. Appoiment hari Jumaat. Yang lain full. Kalau N berani, bawak kereta ayah ni dulu. Ok? "



" Tak nak lah. besar dan panjang. tak reti budget. Rela N naik teksi ;( . Ayah, N hantar bengkel jela eh? "



" Ade duet tak?"


"Tak deeeeee"
*laju je aku jawab. Haha ;p

" OKlah, N tunggu. ayah datang sane. Tengok kereta macamana"



:: gambar aku tak ade. Sebab muka pucat kecuakkan. *Tipu. Hahaha.. tengok baju aku pakai harini pon ok gak kan? Haha ;p ::



Ok, aku nak mandi
kejap lagi ayah nak datang tengok keadaan kereta ;)



8 ulasan:

~Zaini~ berkata...

Hati kering kn.. :-P

StrewberiManis =) berkata...

zaini :

erkkk hati kering?
ape kena mgena dengan entry ni?
adehhh konpius plak ;p

Eazy Izzuddin berkata...

uish bahaye2....
penah terjadi to my mom...
nk brek cam x boleh...
terpakse la wat2 langgar kat kon2 oren tu..
sebab nk kasi benti..
nasi lah getah
klu batu..
konfirm kemek kete..
haha...

Zack ~ 'A berkata...

uishhhh sy yg tukang baca ni pon agak seram la kan... eeee... harap2 sy tak de kene experience benda2 camni... gerunnnn!! syabas N sbb berjaya balik ngan selamat.. len kali berhati2 k... :)

StrewberiManis =) berkata...

eazy :

haaaa tu la pasal
memang bahaya pon
nasib xde apa2 ;)

StrewberiManis =) berkata...

zack :

setiap orang mesti ada pengalaman masa memandu
mungkin zack akan diuji dengan cara lain
pengalaman eksiden je N xpernah lagi lalui
ohhh mintak simpang la ;)

btw, time ni N gila punya cuak
tapi maintain coollll
hahaha ;p

nabihah berkata...

pesuruh jaya sumpah kt taipan,die dkt jln ape yek?
dkt2 ngan bgnan ape?
kalo nk sahkn sijil,kne caj x?
hehe,byk lak soalan..

StrewberiManis =) berkata...

nabihah:

alaaa yanggg lupe la
tapi dekat USJ 10 =)

kalau nak sahkan sijil,
dia pakai cop "certificate true copy"
RM 4 or RM5 per cop


ramai je yang ke sana nak sahkan sijil
jangan risau ye =)