Sabtu, 12 Jun 2010

Audit Dept

Yeaaahhh dah ade gambar
see, kan aku kate,
mula-mula je segan
now dah berani amek gambar sket2
hahaha ;p


ok, mari aku ceritakan pasal praktikelku
err jangan ade yang bosan sudahlah ye
aku hanya mahu abadikan dalam blog ni =)





ni lah audit dept
paling luas antara akaun & tax dept (gabung) dan admin dept
akaun & tax dept di 1st floor
audit dept di 2nd floor
admin d 3rd floor

kotak2 file from client ada merata2 di audit dept
bukan letak main campak aje
kang hilang pulak documents client
letak "merata" disini bermaksud,
asal ada ruang & xmenggangu jalan
since now memang peak period,
memanglah kotak2 file begitu banyak sekali
ok, kami diberi tugas utk meng-audit
kalau company client tu jenis aktif or semi aktif,
tempoh meng-audit termasuk prepare audit report adalah seminggu
dan kalau company client jenis tak aktif,
tempohnya pula adalah 3hari
*tempoh ni adalah termasuk hari minggu ok.
T___T





so, kalau kau audit,
kau tak buleh trust 100% from client's financial statemants
means, kau kena bukak balik invoice2, payment voucher or apa2 supporting documents
untuk confirmkan figure
kan remeh namenya tu
tapi tak semua figure akan disemak
hanya amount yang material sahaja
tapi kalau dapat client yang sales juta2 tu,
menjawab la kau nak bukak balik document dorang
proses ni paling aku tak suka
nak muntah rasanya
yela ingat senang ke nak cari document2??

Kerja disini amat fleksible
tak ada orang monitor kerja kau
nak online ke, nak MC ke,
suka hati kau
janji, kerja siap on timeeeee
pstttt, Elaun pon ade tau ;p





:: masa party Kak zety. celebrate after office hour. time ni Yat tak de. Dah turun bawah nak balik. hahaha lawak la kau ni yat. & aku sedang capture pic ni ::


Masa 1st dapat task utk audit company,
kami tak diberikan explanation secara details
mungkin kerna staff2 disini buzy
ye, kan sekarang tengah peak period
masing2 mengejar due date
so, nak tak nak,
kami kenalah rajin bertanya dekat staff2 disini
terkedek-kedek jugalah mula2 nak meng-audit
Ayie, Lia & yat dapat company dormant (tak aktif)
Aku & Lin dapat company aktif
ahh memang pening
sebab banyak adjusment
lagipon kalau dormant,
tak banyak adjustment
jeles dengan dorang
huhu


Oh ye, Audit company ni adalah Bumiputera punya
Baru sahaja merged dengan 3 Audit company
3-3 Bumiputera juga
ada branch disetiap negeri kecuali Sarawak & Perlis
hebat bukan? =)
dan HQ nya di Shah Alam


:: Jumaat lepas, Ayie kena p audit luar. Audit company Utusan dekat bangi. So, ayie balik malam. Akak yang p dengan dia, drop dekat Sek 2. Gamble aku capai tudung & sweater p amek ayie dekat sek 2 dengan berpakaian seluar tdo. Ah lantaklah, dah malam. Orang tak nampak. Lagipon aku tak turun kereta pon singgah mana2 kedai ke. hahaha ;p ::




Nota Kaki: Now ada d Gombak. Pulang hujung minggu.



4 ulasan:

Nadya ©™ berkata...

Tak suka peak period..
Nak cuti arie ahad pun kena mintak mc..
Sampai doc pun pelik..huhuhu

StrewberiManis =) berkata...

Nadya :

tau tak pe
terkedek-kedek ok saya nak meng-audit
dahlah nak fahamkan sistem yang digunakan pon makan satu hari
nak key in data ape semua pon terkedek-kedek ok
ahh benci gila macam ni T__T

shiqin ghazali berkata...

oo hahaha... rmai nye staff.. ape nme company N ni?
rmai pmpuan hah..

satu uni, satu kelas, satu umah, satu tmpt ofis jgk.. mantap~
xleh brpisah

StrewberiManis =) berkata...

shiqin :

audit dept paling ramai staff
lagipon office N ni, HQ
so, harus la ramai kan :)

Nama company ni, MNZWAJA (audit firm). for more details, p google :)

eh N dengan ayie je 1 office
yang lain balik kg masing2
prac dekat sana
so, N dengan ayie jela takleh berpisah
hahaha ;p