Selasa, 18 Mei 2010

Latihan Amali (Practical Training)

phewww baru tergerak hati nak post entry
sebenarnya dari 2 3 hari lepas lagi
tapi bila nak post je rasa macam,
errr malasnya,
kata cuti ni kan nak rehat
susah-susah je nak post entry
nanti penat baru tau
siapa nak bagi cuti extra?
hahaha ;P


gila sewel macam tu weh
berkira sungguh
nak rehat punya pasal =P
tak adalah, sebenarnya siang tu aku keluar
jadi, malam dah penat,
terus bummmmmmm
heeeee ;)



oh ye, haritu kan aku cakap nak practical dekat Gombak kan
*sila click untuk terus ke entry tersebut
tak jadi, yeppp tak jadi T_T
sebab aku target nak practical di Audit firm
bila aku google,
tak banyak Audit Firm di Gombak
stakat company biasa untuk jaga akaun banyaklah
tapi aku tak nak
aku nak Audit Firm
tak dapat Audit Firm, aku nangis
hahaha =P
tak lah, motif aku,
bila dekat Audit firm, buleh belajar semua termasuk akaun
tapi bila company biasa, tak buleh blaja auditing
see, nampak tak advantage di situ?
walaupon hanya practical,
kena pandai cari peluang untuk belajar semua =)


:confirmation letter:

eh nampak tak yang bulatan kedua tu?
tak nampak ye?
meh aku re-type balik
tak pe tak pe,
harini saya rajin (=.^)

"area of training: Auditing / Tax / Accounts"


demand lagi??
eh bukan demand
but they asked us to fill up the particulars
jadinya berlakulah seperti diatas
hehe
tapi bukanlah main mintak je ye
ikut bidang yang kita minat / berkebolehan =)

resume yang disediakan oleh pihak fakulti
kami hanya perlu isi butiran je
then fakulti akan uruskan semuanya =)


tahu tak, nak practical je pon,
ade selection tau
selection based on the resume and CGPA
dan audit firm yang aku mintak ni,
dia limitkan kepada 10 org budak practical sahaja
sebab tu ada selection =)


aku practical bersama ayie
dan akan stay d rumah sewa, shah alam
housemate yang lain pulang ke kampung masing2
practical d sana

masa aku dah submit resume ke office,
perasaan sangat takut tu mencanak-canak kau
tau sebab apa?
sebab takut tak dapat tempat
then akan dilelong
kalau dah dilelong ni,
faham-faham jela
kau susah nak belajar field kau
means kerja admin sperti fotostat lah, buat air la
semua tu kau buat
aku tak nak macam tu
bukan demand
tapi aku nak gain pengalaman sendiri
itu niat aku

then, 2 3 minggu, tak dapat jawapan
mula lah aku mengelupur
hahaha
aku tengok ayie relax aje
ishhh dia ni tak risau ke?
ke dia marah dekat aku?
yela nak sgt firm tu
hambek kau. padan muka ;P
*audit firm ni aku yang pilih & ayie setuju

pastu bila naik ofis, nama 4 pelajar dah confirm dapat firm tu
ishhh lagi 6 kekosongan je ni
ahhh mula risau gila bapak
dalam kelas tak leh focus sangat
dok pikir practical je =P
balik rumah terus buat Solat Hajat
then 2 weeks after that,
dapat confirmation letter from faculty
yeahhhhhhhhhhhh =)
saya dan ayie berjaya dtempatkan d audit firm tersebut
ha kau, baru practical dah over
kerja esok macam mana lah =P


gadis ini lah akan practical bersama saya
hehehe =)

rabu depan, 26 may, aku balik shah alam
ade urusan sikit d sana
1jun, lapor diri prac selama 6 bulan
until 30 nov 2010
then cuti sebulan
bestnyeeeee =)
*belum prac dah pikir cuti. hahaha ;P





nota kaki: malam tadi aku saja2 gogle. then ternampak 1 link ni. berita kematian insan yang pernah singgah di hati ini. Allahuakbar! ku baru mengetahuinya walaupon arwah sudah lama meninggal. Al-Fatihah

8 ulasan:

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ berkata...

selamat berpraktikal....

salam takziah buat arwah...

:: p R i n c E s S _ N :: berkata...

bg kak N..x salah klo nk demand nk keje o practical kt mane..s long s kite btol2 bsungguh2..

StrewberiManis =) berkata...

yanie:

thanks laling =)

StrewberiManis =) berkata...

princess N ;

betul-betul
malu ai
hehe

Zulfadzly berkata...

ooo..kanak2 UiTM la nih!!

meh praktikal kat uitm perak ni..haha

StrewberiManis =) berkata...

zulfadzly :

jauh kot sampai ke perak nunnn
shah alam pon dah "cukup" jauh
hehehe =P

Mr Rulez berkata...

elOw..klu dekat seremban boleh lar tlg..audit firm nk pkai org..

tp kena buat audit lar..abes lar..
kasi compny yg besar2 punya..yg sales juta2..hehe

ap2 pun take note ap yg diajar masa prac..ada stgh stdnt dgree biler suh buat acc debit kredit pun tak tau..ermm..

StrewberiManis =) berkata...

Mr Rulez :

ishhh nama pon Audit Firm,
mmg la kojenye mengodit sesaje
hehe


btw, thanks for the wish =)
bukan tak nak area serembam
tapi kena pikir tempat tinggal ape semua
bila dah ade tempat tinggal,
pikir pulak dekat ke dgn tmpt kje?
saya tak ada sepupu / sedara duduk sana
kalau berdekatan shah alam,
saya buleh terima lagi
sebab buleh stay dekat rumah sewa yang dah memang saya menyewa dari 3thn lepas =)

btw, thanks a lot
saya akan ikot nasihat2 kamu =)
jasamu amat ku kenang =)