Selasa, 12 Januari 2010

~Kempen Menderma Darah =)~

Ehem2, baik kan I
hahaha =P
siang tadi masa gap,
kami stay dekat faculty
sebab masa lunch hour ade pjumpaan utk prac
so, masa yg terluang tu,
kami p la derma darah
eh tapi bukan la p hospital ke hape kan
gile ke hape
hahaha =P
just p dekat Lobby our faculty
Pusat Darah Negara ade buat kampen =)



Aku, ayie, tikah derma darah kecuali aisyah
sebab xcukup berat
kecian kau aisyah. xpe2, ade hikmah =)
aku? of course cukup segala2nye
hahaha
ok2, i diet okeh =P
aku main2 ajak nak derma
tgk2 dorang teruja
go ahead jela kan
benda baik xbaik tangguh2 =P
ohh, aku first time ye derma darah ni =)


time ni sumpah sakit gile
dia tembak jari tengah
tembak sikit jela
kang tembak banyak2,
kau yg kena terima darah
bukan derma darah
hahaha
oh, masa ni nak tau jenis darah kite
itu sajorkkk =)


yes, darahku jenis O..
so, "limited edition" la kan siapa2 darah jenis O
buleh derma dekat semua jenis darah yang lain =)
Syukur Alhamdulillah ku d kurniakan darah jenis ni


masa cucuk nak salurkan tiub,
terasa sakit sket la
aku dapat rase jarum dia sgt G.E.M.U.K
tahan jela
padahal muka dah macam highlighter color pink
saketttttt ok =(


darah aku laju gile weh
i took 4 M.I.N.U.T.E for 350ml
1kantung beg cam picture above, 350ml
gilee hebat
aku pon xcaye
sbb aku ni kan lemah, penakut
so, aku assume darah aku lambat mengalir
siap dah budget aku akan amek selama 15min
tapi silap besar la,
semua2 ciri tu xde kena mengena
4min je, settle =)


tapi nurse tu xla suruh turun dari kerusi terus
relax2 dulu sbb pening
yes, aku pening gilee =(
sampaikan nurse tu,
turunkan kerusi aku,
dimana bahagian kaki ku terangkat sket
then bahagian kepala d kebawahkan
bagi balancekan balik bendalir dalam badan
mmg normal akan pening2 after tiub darah dicabutkan
ohhh masa nurse letak beg darah tu dekat atas badan,
panas rupenye darah aku
mamalia kan berdarah panas
hahaha =P


~cubaan buat peace tapi xmenjadi sebab lengan sakit plus lenguh =(~

since darah aku laju,
after 10min cabut tiub,
still bleeding
tu yg nurse suruh tekan kapas
org lain 10min dah ok,
tapi aku still ade darah lagi
since aku 1st time derma
aku ingtkan normal
so aku biarkan jela
after 1hour,
bukan setakat bleeding,
benjol kau tau x
my kulit turns to dark blue color
which is lebam yg amat kritikal

~aku minum air yg dsediakan after donate. biskut & kek tu aku bg clsmate. xberselera since pening plus lengan lebam =(~

then aku jmp balik nurse tadi
dia terkejut lengan aku benjol plus lebam
siap tnye dia ke yg cucuk aku?
hahaha
tau takut ye =P
dia sapu gel then tuam dgn icebag
time ni sedap gile ah rase
nak je tdo kat atas kerusi ni
hahaha =P
masa dia sapu2 gel,
dia bg pamplet psl lebam2 ni la
normally xkan jadi macam aku
lenguh pon x
tapi nurse tu cakap darah aku laju
pastu dah keluarkan tiub, still bleeding bawah kulit
kulit aku pulak sensitif, lembut
*nurse cakap eh. bukan aku reka2
tu yg benjol
seriously saket gile
dah la 1st time =(
nurse siap pesan jangan buat kje2 berat
macam aku pregnant la pulak
hahaha =P
yo la nurse =)


hasil lebam after tuam dgn ais
hahaha =P
eh ni dah kurang tau
masa tgh lebam n benjol tu,
aku xcapture pic
panic gile
sbb nak pegang pen pon,
aku xbermaya
kasihan bukan kepadaku??
huhu =(
ok, now, masa aku tgh menaip ni,
lengan aku berwarna dark blue & merah gelap
sakit sgt if tertekan/ terusik
xpela, ade hikmah semua ni
ku pasrahhh =)
*poyoooo =P
td aku text akak aku
dia cakap selagi xde berdarahan lain ,it's normal
tapi katakan gosok gigi, tbe2 bleeding,
mmg ade sumthing la
fushhhh pengalaman pertama yg mengerikan =(
ayie &tikah ok aje,
xde ape lebam ke, bengkak ke
Syabas korang =)




nota kaki: semua pic above asiyah yg capture. thanks darling =)

12 ulasan:

Eazy Izzuddin berkata...

darah ku darah kedekut
hehe
AB kot
xD

biasa la derma darah berbekas cam tu
huhu

:: p R i n c E s S _ N :: berkata...

yunk.....kak N palinggg takut gn darah..ley pitam..derma darah...?? mmg x laa...penakott..

Lisa berkata...

wah tahniah N, tak ramai yg nak derma darah nih, ada yg takut tgk darah la, kena cucuk jarum ler heheh mcm2 peelkan..
kak lisa pun dh 2x derma darah tp skrg kena stop dlu sbb pregnant..
pas 6 bln leh la N g derma darah lg, boleh produce darah baru lg..
hah lg 1 darah kita sama la O.. anyway tahniah utk N n geng yer..

kAsEh_sHaKiLa berkata...

wah3x...syabas2 kwn!! sha p0n lum pnh derma darah lg..pnh ri tu nk wat..tp de mslh len lak...huk3x...bg0s2! hee....mge cpt smbuh!

StrewberiManis =) berkata...

eazy :

kedekut ye?
hehe =)

StrewberiManis =) berkata...

princess N :

same goes to me la my dear
penakot tapi stil nak mencuba
akibatnye, tangan lebam2 =(

StrewberiManis =) berkata...

Lisa:

thanks darling

same yeh?
buleh tukar2 ni
hehe =P

StrewberiManis =) berkata...

shakila :

nnt try la donate
feeling dia rasa lain tau
dapat tolong org yg memerlukan =)

ASaDa RyutaRo berkata...

ngeri giler tengok lebam.. x nk la derma darah camni..
*xpernah derma darah.. hehe

StrewberiManis =) berkata...

asada :

eh tak2, lain org lain kesannye
patutnye mmg xde lebam langsung
saya jadi camni sbb kulit saya sensitif & lembut
xdapat cover dgn darah saya yg laju
but, its rare
jgn risau =)

Stylogig berkata...

Kau ni katun la anne.katun :)
Mmg la sakit cucuk kt hujung jari.Nama pon pain receptor byk kt situ.Ish,
Aku rasa en,kau ade virus detection kot.cuba tny hospital,kot kot kena potong tgn kau tu.Wakakaka.
We are geng beb.Aku pon darah O.
Kan best darah AB.Boleh amk semua darah org.Hehe.
Kulit kau lembut ? Pergi kasarkan.
Sapu dgn scrub,pastu berus dgn berus sabut.Confirm kasar.Hehehe.

StrewberiManis =) berkata...

stlogig :

sakit gle owh
rasa lepas tembak dekat jari,
nak lari dari situ
xnak donate
hahaha =P
tapi dsebabkan aku pk darah aku amat dperlukan,
go ahead je la


xkuasa aku ikot petua kau
baik aku maintainkan kelembutan kulit aku
auwwwww jgn jeles ye =P