Khamis, 4 September 2014

3 Bulan



Lamanya tak menulis.
Banyak nak share perjalanan hidupku disini
TAPI mmg kekangan masa (dari dulu ni jela alasan ko N, kihhkihh ;p )

tak ada apa saya nak ucap
CUMA doakan perjalananku 3 bulan ni
tak lama dah N, 3 BULAN je, sila bertahan. nak sampai penghujungnya dah

SUAMI, terima kasih kerana memahami diri ini :)
HANAN, such a behave daughter since I have to "fight" for these 3 months
FAMILY, terima kasih utk support yg diberikan


AKU KAN LEBIH KUAT DEMI KALIAN!!!!!
DECEMBER 2014, tiba masanya utk aku berjuang :)



Ahad, 13 April 2014

Rezeki..



Taip-backspace-taip backspace

Ye, itu keadaan diri saya sekarang
terlalu banyak nak coretkan di blog ini
tapi masa agak terbatas..

cuma satu saya nak cakap
SAYA MAHU BERCUTIIII

Incek husband, pls tunaikan hasrat isterimu ini
otak dan badan ini terlalu letih mengadap kerja
bukan saya mengeluh, tapi komitment diri pada kerja

Hanan, maafkan ummi lately kurang masa kita bersama
ada satu hari aritu saya balik kerja lewat mlm, hanan dah tdo
menitik air mata ni tatkala mencium ubun2 si anak
(setiap mlm saya akan baca Fatihah+Ayat kursi+3Qul+doa & ditiupkan di ubun2)
rasa berdosa sebab tak luangkan masa bersama

Rasa nak tender resign jadik suri rumah
Ye, saya dah tender last week
tapi boss tak terima, dia suruh fikir balik
siap counter offer balik dengan saya
Allahuakbar, sungguh rasa rezeki betul buat kami

Jika rezekiku tertulis sebegini, aku redha..
Doaku selama ni termakbul
Terima Kasih YA-Allah :)



Khamis, 2 Januari 2014

Selamat Bercuti



New Year kami duduk rumah je, lepas zohor hantar famili ke KLIA
Mereka bercuti ober the sea, kahhkahhkahh
Saya tak ikot sebab banyak perkara tak dapat dielakkan. 
Huuuuu melepas percutian selama 2 minggu 

lena dipangkuan Atok beberapa jam sebelum berlepas :)
Haishhh hanan ni, umi pakaikan kasut dia cabot
dia tak suka ada benda dekat kaki dia
senang dia nak hisap jari kaki
eh? Awal lagi kot Hanan mintak adik? HAHAHAH
T____________T

luggage mereka 3 tu je. Yg kotak2 tu orang kirim barang.
dekat 50++ KG jugak lerrr
segala mak nenek rempah bagai ada.
hahahahah


Baiiiiiiii
jgn luper souvenir N ye, kikiki
selamat pergi dan pulang
Transit dekat Dubai tu shopping banyak sikit,
wakakakaka

balik dari KLIA, masuk je kereta, Hanan terus tido :)
Mak menangis masa kiss Hanan b4 masuk departure gate
yela cucu sulung kesayangan
masa N salam Mak, mak tak nangis pon?
cettttt HAHAHAHA

Esoknya (read: harini) saya masuk kilang buat stock take.
7pagi dah sampai ofis. Gerak dari situ sekali dengan auditor
best.sesuatu pengalaman yang sangat berharga,
tapi penat sangat2, nak pengsan rasanya
masuk 3 kilang. kami separate 2 team.
kilang yg saya masuk ni a bit dusty, messy sbb mmg process raw material
Panas, berlengas, berpeluh, muka berminyak, haus, 
uiiiiiii dapat terjunnnn dalam bath tub ni confirm sedap 
HAHAHAHAA





Bila jumpa pekerja2 kilang, terus saya rasa sedih. Tengok tangan dan kaki mereka dah tahu betapa susahnya mereka mencari sesuap nasi. Adussss cepatlah abes stock take ni, saya tak pandai nak menipu perasaan :(


panjat the shelf to make sure the stock are correct.

on the way to our second factory



saya dengan nadia balik dulu ikot anak bos. Dia practical dekat kilang tu.
balik naik kereta BMW dia wooooo. kikikiki
TQ Azim tumpangkan akak :)



sampai2 rumah...

"Abg, arini tak nak masak boleh? "
"kenapa? ayg penat ke?"
"tak lah sbb esok besday ayg"
"cehhhh, dah g naik mandi"

HAHAHAHAHAHA



p/s: 


Saya nak sangat2 g holiday. Serius dah penat menghadap kerja. Tapi Incek husband tengah busy. website dia nak kena buat beratoqqqqqq kotttt. Nak mintak g holiday pon tak sampai hati sebab tiap2 malam dia tdo lewat siapkan. Huuuuu. Salah satu sebab kami xikot famili holiday sebab ni la... 
*hukkk sabar2 jgn mengeluh sbb itu juga salah satu rezeki kami*





Selasa, 10 Disember 2013

10 Bulan Yang Lepas..


Eh harini selangor cuti. Saya dok umah saje. Nak keluar, malas.
 Incek Husband kerja sebab dia KL. Kahhhkahh
Tibe2 tadi dapat whatsapp dia, arini halfday. Jelesss letewwww :P

*sedut teh ais sat....*

Nak cerita apa eh, pasal kisah berpantangku boleh?
HAHAHAHA dah 10 bulan baru nak cerita
gila dah basi masam punye cerita ;p





asal bedung je, mesti Hanan berjaya keluarkan tangan.
Iskkk isskkk

Malam syift Incek Husband jaga Hanan
saya tidoooo lepas magrib
takut Hanan berjaga malam
so tdo siap2. standby kata omputeh ;p
last2 Hanan tak berjaga pon.
Saya sambung tdo sampai pagi
Bangun tiap 2jam nak susukan Hanan je.
kikiki time pantang saya banyak tdo ;p

time susukan, ginilah Hanan.
akan pegang tangan saya
tak dak chan nak scroll ipad tangan sebelah.
*lagi sebelah tangan pangku Hanan*
HAHAHAHA

Breakfastku. Air separuh je, kena catu.
Mak kata nanti Urat kembang.
Ohhh makkkk T_________T

Param & pilis tersedia lepas saya mandi.
tak de chan nak lepas.
Mak tunggu saya celet param pilis ni
ohhh makkkk T________T

air mandian rebusan daun herba
44hari saya mandi air ni
dah macam pokok aku rasa diri ni
lepas mandi gerenti bau daun T______T

tungku kaki amat penting mak kata.
asal batu ni suam2, mak g panaskan balik.
memang aku pantang kaw2 punya
Huuuuu

Hai anak :)  TQ sayang 9 bulan dalam rahim umi.
Teman study, teman amek exam, teman segalanya :)
sgt senang mengendong kamu
umi xada alahan langsung.
Alhamdulillah dipermudahkan :)

Incek husband balik kerja mesti dia potongkan buah oren ni
mak kata elok untuk cepat baikkan luka
memang cepat, less than 2 weeks saya dah kuat.
Alhamdulillah.
mungkin juga doa saya b4 deliver supaya cepat sihat :)

sekali ni je saya guna mosquito net ni
pastu simpan masuk storage box, kikiki 

pastu saya pantang rumah mak mertua kejap
 dalam seminggu

makan, tdo, susukan Hanan, pump susu pastu tdo balik
gila bosan time pantang
terlebih tdo aku dibuatnya
Hanan pulak jenis tak berjaga malam
lagi sedap saya tdo ;p

"hadiah" teristimewa dari Incek husband
eeeyukssssss macam tahik rasanya :(
menangis haku nak telan
kan sedap dapat tutti fruti. Eh? HAAHHA


pantang kat umah mertua
kiri remote air cond, kanan kipas tangan.
kipas bilik tetap buka
panas gila weiiii tappi mak tak bagi buka kipas laju2
sakit urat nanti
adoiiii banyak gile pantang larang.
dorang tak perasan laju je aku tekan remote air cond, kiki

satu lagi mak paling pantang saya membaca time pantang ni
terpaksa nyuruk2 nak online dekat ipad

TQ Incek husband menjagaku dari segala aspek ketika pantang
siap berpakat dengan dia amek air masak banyak2 konon dia nak minum
sebab mak kan tak bagi saya minum air banyak
tapi saya yang teguk semuanya. Haus weiiiii
dah la masa tu musim panas

tapi sekali tu je dia berpakat, pastu xmo dah
katanya kata2 mak tu betul juga
badan nak pakai lama sayang oiiiiii
aduhhhh xde geng nak ngelat berpantang T___T

kaki ni yang selalu kick dalam perut umi dulu ni
biasaaaaa dia, pukk kang
hekkkhekkhekkk ;p

*rindu pulak zaman preggy :)*

bata untuk kaki, bunjut tu untuk badan, especially perut 

Menu masa berpantang rumah mak.
ikan tu yg sedap tu.
grill black paper.
perghhhhh mengancam

nak tambah mak tak bagi
katanya kalau nak tambah sendok nasi banyak sikit
kalau tak abes biar je
gitu pulak pesen pantangnya
adoiiii layan jela...

Anak yang tak banyak ragam. Alhamdulillah
dari pregnant tak ada alahan,
masa berpantang jenis tak berjaga malam
lepas pantang ni pon lepas magrib dia akan tdo sampai subuh esoknya

Alhamdulillah anak jenis senang jaga
Doaku masa b4 deliver termakbul
TQ Allah.

Teh emas cotet dipagi & petang hari
2x sehari.
air tetap separuh cawan, kena catu
T______T

tengok gambar ni teringin nak pregnant lagi
eh? HAHAHAHAH

gwiyomi ke gangnam style ni?
HAHAHAHA

24jam ada je orang nak dukung Hanan.
Tengah tdo pun pangku juga
yela cucu sulung kan, semua nak pegang
saya la yang best, dapat rest :)

TQ Allah atas anugerah tak ternilai ini..
TQ Hanan hadir dalam hidup umi abah..

semoga menjadi anak yang solehah
umi sentiasa doakan setiap langkah anak umi
umi halalkan susu umi semenjak dari hanan lahir
semoga berjaya dunia akhirat :)


happy 10months sayang umi abah :)

Eh baru nak upload gambar latest hanan. Hanan dah nangis mintak susu
kemudian la ye, kikiki

btw harini saya tak masak. Dapor tutup sebab nak pasang kitchen kabinet. Dapat rest sehari dari senseng lengan ;p






Isnin, 25 November 2013

Demam.


Harini saya MC. Sebenarnya dari last week lagi dah rasa tak sedap badan
(tapi tetap kerja juga sebab nak kejar dateline)
mungkin faktor cuaca dan tekanan kerja buat saya perlukan rehat secukupnya?
lately saya masuk office pukul 7 lebih, lunch ada yg tak keluar, malam sambung buat kerja.
Sanggup hangkut paperwork bawa balik rumah T______T

sehari 2 Incek Husband mmg izinkan saya sambung kerja dirumah
masuk hari ke 3 dia dah bising2. Mungkin dia tengok saya tak cukup rehat?

balik kerja buka tudung tukar baju terus senseng lengan memasak didapor..
Settle dinner, mandi, solat, saya sambung buat kerja di bilik kerja
tengah malam baru tdo.. Pukul 5pagi dah bangun. tahajud & sediakan breakfast
pastu siap mandi solat terus g kerja
gitulah rutin harianku lately.

aku tak cukup rehat tak per, asalkan makan pakai anak & suamiku terjaga T____*

baru2 ni kami berbincang. Incek Husband nak suruh saya behenti kerja.
buat bisnes online. Modal & stok semua dia uruskan.
even nama pon dah selamat didafkarkan ke SSM
Saya cuma perlu run je

Boleh je saya nak run buat part time tapi atas faktor2 tertentu, tak boleh.
saya kena berhenti kerja. Sekarang saya dalam dilemma..

lagi 2 minggu probation period saya tamat. 
Bermakna jawatan permenant akan digengam.
Gaji akan di revise & benefit lain sedia menanti..
Mungkin perbelanjaan study saya akan ditaja oleh company
cuma saya perlu bersabar sikit je..
*office dekat je dgn rumah, 5min dah sampai. tu sayang nak lepaskan*

Semalam saya jumpa CFO (chief Financial officer). Banyak rupanya dia expect dari saya. Dia nak aturkan kedudukan saya once we go for listing. Allah, itu salah satu doaku selama ini. Hampir termakbul.

Inilah buat aku runsing..

Berhenti kerja & buat bisnes online or sambung je kerja sekarang?

sebab company sekarang ialah SME size dan akan listing awal tahun depan.
banyak benefit menanti...



Mungkin aku perlu solat istikharah...
Allah, tunjukkan pilihan yg tepat..


Semalam g klinik. Saya demam selsema je kot. Kena cas RM70. Kuanghajoo sungguh. Nasib baik panel. 

Minggu ni Incek Husband training di Kajang. Ikotkan dia stay hotel sana je sbb renyah nak ulang alek tapi since saya tak sihat ni, dia ulang alek la jawabnya. Sayang bini tak? Sayang bini tak? Kahhhkahhhhkahhh




p/s : Rindu nak berblog. Allah..hidupkan harianku utk bekalan disana. Jgnlah utk dunia semata-mata..





Selasa, 22 Oktober 2013

"Kakak"



" Akak, harini nak lunch mana? " 
~ mana2 je, kita tak kesah..

"Akak, macamana nak buat kerja ni "
~kita buat macamni...blaaa blaaa

"Akak..blaaa blaaaa..."



"kita" kauu. kelassss tak nak mengaku tua. Kahhhkahhhkahh.
dah kerja ni, ada staff lagi muda dari saya. 
Dulu zaman study, sebaya je semua, kikikiki

*setakat tua setahun dua, saya kekok nak gelarkan diri sebagai "KAKAK" :P


p/s: Rindu zaman berblog. Balik kerja dah xsempat nak buka laptop padahal hari2 online dekat iPad. Ramai kawan masa study degree/ACCA mintak saya update. Nantilah ye...





Ahad, 15 September 2013

Raya 2013


Agak terlambat rasanya baru nak cerita pasal raya.
Tapi ada saya kesah? Kahhhkahhh

Dikesempatan ini saya nak ucapkan :


SELAMAT HARI RAYA EIDULFITRI 

MAAF ZAHIR BATIN

teringat kata2 abangah *abg ipar* masa nak tangkap gambar raya tahun lepas

" Poji, tahun ni 2012 korang raya berdua. Tahun depan 2013 beraya ber 3 pulak ok "

~saya senyum je sebab masa tu tengah pregnantkan Hanan 2 bulan. memang tak ramai lagi tahu saya pregnant. Baru lagi kannn :)

Syukur Alhamdulillah tahun ni dapat merasa raya bertiga :)


raya 1 : Peach theme : Gombak

raya 2 : Pink theme : Melaka, Johor

raya 3 : Blue theme : Perak

raya 4 : Cream theme : Penang


Tahun ni giliran beraya belah saya. So sakannnnn kami beraya. Utara selatan kauuuu. sakannn jugak Hanan dapat duit raya. kikikiki. dah selamat Ummi masukkan dalam tabung haji :)


Ok, air vico saya dah abes. sampai disini jela entry saya kali ini, kahhhkahhh
*nampak tak mood aku dah lari? :P
jumpa next entry (xtau bila, kikikiki ;p)
Esok saya nak deal dengan seseorang tentang part time job saya
Harap ianya menyebelahi saya.



nota kaki : March 2014, tunggu kami! :)